Premiärsvepet – Del 2: Maffig elitseriehelg till ända

Premiärhelgen av volleybollens elitserie avslutades i dag med ytterligare sex matcher. Elitserienvolleyboll.se levererar korta rapporter om var och en av dem.

ELITSERIEN – DAMER

Hylte/Halmstad 3-0 Svedala (25-6, 25-16, 25-18)
När elitseriecoachernas guldtips avslöjades under upptaktsträffen tidigare i veckan stod klart att Hylte/Halmstads damer hör till favoriterna. Fem av elva tränare tror att hallänningarna kommer lägga beslag på SM-titeln säsongen 2017/18, endast regerande svenska mästarna Engelholms VS fick fler röster (6). I söndagens hemmapremiär mot Svedala spände H/H musklerna – och det rejält. Matchen var över i tre raka, mycket tack vare 20-åriga lagkaptenen tillika landslagsspelaren Stina Rix, som noterades för 19 poäng – flest av alla. Det må vara första omgången, men oj vad Hylte/Halmstad imponerade!

Engelholm 3-0 Degerfors (25-13, 25-22, 25-11)
Som väntat blev hemmaspelande Engelholms VS en tuff match för nykomlingen Degerfors VK Orion. De regerande svenska mästarna gjorde processen kort och vann i tre raka set. EVS nyförvärvade proffstrio, Kaleigh Nelson, Emily Sklar och Tess Roundtree, kombinerade för totalt 39 poäng och fick dessutom draghjälp av landslagsspelaren Fanny Andersson som noterades för hela elva poäng, en ovanligt stor poängskörd för en passare. Andersson stod bland annat för nio (!) serveess. Engelholmscoachen Per-Anders Sääf har onekligen ett slagkraftigt lag att förfoga över även den här gången, trots att flera spelare från fjolårets guldtrupp lämnat. Jakten på det fjärde raka SM-guldet är igång.

RIG Falköping 3-0 Lund (25-23, 25-17, 20-25, 16-25, 15-6)
Matchen mellan RIG Falköping* och Lunds VK utvecklades till söndagens stora holmgång. Ett inspirerat Falköping, som tidigare under dagen hade sett sitt herrlag vinna i tre raka set, spelade hem de två första akterna tämligen övertygande (25-23, 25-17). Men motståndarna på andra sidan nätet skulle svara. Gästernas spel satt plötsligt där det skulle, samtidigt som misstagen blev fler för RIG, vilket banade väg för både reducering, kvittering och skiljeset. Väl där var det dock inget snack om saken. Falköping satte gasen i botten direkt från start, och när ledningen snabbt växte från 7-4 till 12-4 var det hela avgjort. Vilma Anderssons serveess till 15-6 säkrade saken och RIG Falköpings första seger i damernas elitserie sedan 23 oktober 2014.

ELITSERIEN – HERRAR

RIG Falköping 3-0 Lund (25-23, 25-22, 27-25)
RIG Falköping* har fått en smakstart på säsongen 2017/18. Matchen mot gästande Lunds VK slutade med seger i tre raka set, men det satt långt inne i samtliga akter. I det tredje och sista setet lyckades ynglingarna hämta in underläge 16-20, varpå de spurtade vidare till segern via 27-25. Det här var RIG Falköpings första seger i Elitserien på herrsidan sedan 3-2-skalpen mot Örkelljunga den 30 januari 2016. Fortsätter laget så här lär det bli mer av den varan den här säsongen. För Lunds del är det desto tyngre. Laget förlorade lördagens hemmapremiär i tre raka set mot guldfavoriten Örkelljunga (12-25, 10-25, 24-26) – och i dag blev det alltså ny förlust. Nästa helg ställs laget mot Hylte/Halmstad, en annan guldfavorit.

Södertelge 0-3 Sollentuna (18-25, 18-25, 26-28)
En av de på förhand mest svårtippade av helgens matcher var den mellan Södertelge och Sollentuna, två lag som förstärkt med flera intressanta namn både på och utanför planen inför säsongen 2017/18. I Södertelge återfinns numera holländaren Arno van Solkema på tränarposten; en internationellt välrenommerad herre både som spelare och coach. På motsvarande position i Sollentuna hittar vi finländaren Lauri Hakala, som tidigare agerat huvudtränare för såväl finska Mestaruusliiga-laget LEKA Volley som Finlands B-landslag. Säsongens första drabbning lagen emellan blev en relativt kort historia. Gästerna spelade komfortabelt hem de två första seten (25-18, 25-18) och såg sedan till att stänga tillställningen via 28-26 i den tredje akten efter att ha räddat två setbollar. Chanserna till revansch för Södertelge och Solkema är dock många. I och med att lagen ingår i samma så kallade derbygrupp kommer de stöta på varandra ytterligare tre gånger under grundserien.

Hylte/Halmstad 3-0 Habo (25-23, 25-19, 25-21)
Hylte/Halmstad fick flest röster (5/11) av alla herrlag när elitcoachernas SM-guldtips avslöjades tidigare i veckan. Att nytillträdde tränaren Per-Erik Dahlqvist förfogar över ett skickligt lag bekräftades också i lagets hemmapremiär mot fjolårssäsongens uppstickare Habo Wolley. Precis som merparten av söndagens matcher slutade det med en 3-0-seger. Hårdslående vänsterspikern tillika landslagsspelaren Viktor Lindberg agerade segerorganisatör tillsammans med brasilianske nyförvärvet Gabriel Neves. Båda noterades för 14 poäng. Flest poäng av alla stod dock Habos Adnan Herco för (18).

Vi lägger därmed en häftig premiärhelg till handlingarna. Sammanlagt tolv matcher avverkades under två dagar. Här nedan hittar ni resultat och länkar till heltäckande statistik för var och en av dem.

ALLA RESULTAT – PREMIÄRHELGEN
Lördag, 2017-10-07

Damer
13:30 – Linköping 2-3 Lindesberg
14:00 – Örebro 3-0 Sollentuna
15:00 – Lund 2-3 Gislaved
Heltäckande statistik från var och en av matcherna finns här!

Herrar
15:00 – Falkenberg 3-1 Vingåker
16:00 – Linköping 3-0 Tierp
17:30 – Lund 0-3 Örkelljunga
Heltäckande statistik från var och en av matcherna finns här!

Söndag, 2017-10-08
Damer
14:30  – Hylte/Halmstad 3-0 Svedala
16:00 – Engelholm 3-0 Degerfors
17:00 – RIG Falköping 3-2 Lund
Heltäckande statistik från var och en av matcherna finns här!

Herrar
14:30 – RIG Falköping 3-0 Lund
16:00 – Södertelge 0-3 Sollentuna
17:00 – Hylte/Halmstad 3-0 Habo
Heltäckande statistik från var och en av matcherna finns här!

KOMPLETT SPELSCHEMA
www.elitserienvolleyboll.se
Elitserien damer
Elitserien herrar

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
3 oktober: Upptaktsträff
7-8 oktober: Premiärhelgen
13-14 januari: Grand Prix i Uppsala
11 mars: Sista grundserieomgången blir komplett. Senare samma dag genomförs slutspelslottningen.
17 mars: Slutspelet startar
Slutet av april: SM-finaler spelas

LÄS MER
Premiärsvepet – Del 1: Mästarna drömstartade
Elitcoachernas dom: Här är lagen som tar SM-guld
Så spelas elitseriesäsongen 2017/18