Elitcoachernas dom: De tar SM-guld

Engelholms VS blir svenska mästare för fjärde året i följd på damsidan. Och på herrsidan är det Hylte/Halmstad som tar hem SM-titeln. I alla fall om man ska tro elitseriecoachernas guldtips, som avslöjades under tisdagens upptaktsträff.

Den kommande helgen, 7-8 oktober, dundrar Elitserien igång med sammanlagt tolv actionfyllda matcher. Under tisdagen arrangerade därför serieföreningen Svensk Elitvolleyboll traditionsenlig upptaktsträff vid Svensk volleybolls Riksträningscentrum i Falköping.

Klubbledningar, coacher och spelare från både dam- och herrlagen fanns på plats för att presentera sina trupper och målsättningar inför den stundande säsongen.

Dessutom avslöjades guldtipset, där var och en elitserietränarna fått tippa vilka lag som är favoriter till SM-titlarna. Resultatet? Fjolsäsongsfyran Hylte/Halmstad på herrsidan och regerande svenska mästarna Engelholm på damsidan!

”Fruktar oss!”

På herrsidan tror fem av elva tränare att Hylte/Halmstad lyfter SM-bucklan i april. Laget bär därmed favoritskapet för andra året i följd:
– I år igen? Spontant trodde jag nog att Örkelljunga skulle få bära favoritskapet den här gången. Med det laget de har kommer de definitivt vara med och slåss om guldet. Men visst är det kul att tränarna tror på oss; att de fruktar oss. Vi ska inte gå händelserna i förväg, men spelar vi vårt spel ska vi vara med där uppe, säger Hylte/Halmstads vänsterspiker Viktor Lindberg.

Värt att notera är att Örkelljunga seglar upp som solklar tvåa bland guldfavoriterna på herrsidan, blott en röst bakom Hylte/Halmstad.
– Vi hoppas att det är vårt år i år. Det ser bra ut såhär på förhand. Vi har fått behålla stommen av svenska spelare och har adderat både en center och en passare, två skickliga spelare. Jag är förhoppningsfull, säger ÖVK:s lagkapten Peter Lundgren.

Regerande mästarna ”starkare i år”

På damsidan tror sex av elva tränare på nytt EVS-guld. Om laget lyckas försvara SM-titeln blir de svenska mästare för fjärde (!) året i följd.
– Vi har inte varit topptippade de tre senaste säsongerna, och då har vi gått och vunnit, så det var väl dags i år. Truppen jag förfogar över i år är ännu starkare. Både de svenska och utländska spelarna är mer erfarna. Vi har haft en fin försäsong med goda resultat, bland annat i en  turnering i Finland där vi spelade jämnt mot europeiska topplag så som Sankt Petersburg. Vi har en bra känsla i laget, säger Per-Anders Sääf, som lett laget till tre raka SM-triumfer.

Resterande tränare på damsidan (fem av elva) tror på Hylte/Halmstad. Laget bar favoritskapet inför säsongen 2016/17, men fick slutligen nöja sig med silver efter sammanlagt 1-3 i matcher i finalserien mot Engelholm.
– Vi har en bred trupp och ett starkt lag. Lagkänslan är bättre än förra året, vi kämpar för varandra och vi har alla samma ambition: Att gå för guldet, säger Hylte/Halmstads 20-åriga vänsterspiker Stina Rix.

Grand Prix-racet

Utöver att rösta fram guldkandidater tippade tränarna dessutom vilka åtta lag (fyra dam, fyra herr) de tror tar sig till den prestigefulla Grand Prix-helgen, som avgörs 13-14 januari i Uppsala.

Damer: Hylte/Halmstad (11 av 11 tränare tror på avancemang), Engelholm (11/11), Örebro (11/11), Lindesberg (8/11), Linköping (2/11), Svedala (1/11).

Herrar: Örkelljunga (11 av 11 tränare tror på avancemang), Hylte/Halmstad (10/11), Falkenberg (9/11), Linköping (5/11), Södertelge (2/11), Tierp (2/11), Habo (2/11), Sollentuna (1/11), Lund (1/11), Vingåker 1/11.

Folkets röst

Som en extra krydda avslöjades också folkets guldfavoriter. Omröstningen pågick i två veckor och gav följande utslag:

SM-guld damer:
Engelholm –  35 procent av rösterna
Degerfors – 26 %
Hylte/Halmstad – 10 %

SM-guld herrar:
Vingåker  – 30 procent av rösterna
Örkelljunga – 19 %
Hylte/Halmstad – 11 %

Gruppbild (foto: falkenbergsbild.se)
Tredje raden fr v. Dick Runesson (Svedala), Julie Mota (Degerfors), Tony Westman (Hylte/Halmstad dam), Bo Hallberg (Gislaved), Brendan Garlick (Örebro), Denise Belcher (Lindesberg).
Andra raden fr v. Arno van Solkema (Södertelge), Göran Persson (RIG Falköping herr), Guillermo Gallardo (RIG Falköping dam), Patrick Aparicio (Falkenberg), Jonas Svantesson (Örkelljunga), Per-Erik Dahlqvist (Hylte/Halmstad herr).
Tredje raden fr v. Pawel Rzepinski (Lund herr), Jonny Macdonald (Tierp), Alex Jenkins (Vingåker), Jackson Maris (Habo), Evelina Brink (Lund dam), Per-Anders Sääf (Engelholms VS).