Spelschemat för säsongen 2017/18 är här

En ny säsong av Elitserien väntar runt hörnet.
Häng med in i detaljerna i spelschemat!

Elva damlag och elva herrlag förbereder sig i skrivande stund för elitseriesäsongen 2017/18. Aktiviteten är febril. Trupper spikas, spelare drillas och försäsongsläger med tillhörande matcher avverkas på löpande band.

Den 7 oktober är skådespelet igång med dunder och brak. Ridån går upp och premiäromgången bjuder på hela tolv actionfyllda matcher.

Linköpings VC, mästarklubben på herrsidan, inleder under premiärdagen med hemmamatch mot Tierp Volley. Engelholms VS, de regerande svenska mästarna på damsidan, kliver i sin tur in i handlingarna den 8 oktober med drabbning mot nykomlingen Degerfors VK Orion, hemma i Kungsgårdshallen.

Datum att hålla koll på

Säsongen inleds alltså lördagen den 7 oktober och pågår fram till första halvan av mars. Preliminärt blir den 27:e och sista omgången komplett söndagen den 11 mars 2018. Därefter tar det gastkramande slutspelet och elitseriekvalet vid.

Strax efter juluppehållet, närmare bestämt helgen 13-14 januari, spelas 2018 års upplaga Grand Prix i Fyrishov, Uppsala. De fyra dam- respektive herrlag som vid halvsäsong rankar högst i Elitserien kvalificerar sig för den prestigefyllda turneringen, där en plats i Europacupspel ligger i potten. Torsdagen den 14 december går vi ut med vilka fyra lag som kvalificerat sig och accepterat sina platser.

De dam- respektive herrlag som placerar topp åtta i tabellen efter avslutad grundserie, går till slutspel. Säsongen 2017/18 startar slutspelet preliminärt lördagen den 17 mars. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final, med eventuellt avgörande femte final i slutet av april. SM-bronsmedaljörer koras i bäst av två matcher.

Fulltaliga serier

Sedan säsongen 2016/17 har tre nya lag anslutit till landets bästa volleybolliga. På damsidan tar Linköpings VC och tidigare nämnda Degerfors VK Orion klivet upp. Och på herrsidan är det Lunds VK:s herrar som för andra gången ska testa vingarna i volleybollens finrum.
– Det innebär att vi har fulltalig serie och rekordmånga lag på både dam- och herrsidan. Mycket glädjande, säger tävlingsledare Paul Engström.

Alla lag, bortsett från RIG Falköping, spelar 27 grundseriematcher. Alla lag möter alla i traditionella dubbelmöten med en match på hemmaplan och en match på bortaplan. Lag som ingår i de så kallade derbygrupperna möter varandra ytterligare två matcher, varav en hemma och en borta.

RIG Falköping är föreningen bestående av spelare som studerar på Svensk volleybolls Riksidrottsgymnasium. Från och med säsongen 2017/18 förändras premisserna på vilka RIG Falköpings dam- och herrlag deltar i Elitserien. Lagen spelar numera sammanlagt tio grundseriematcher vardera, samtliga på hemmaplan.
– RIG är en satsning mot internationell elit och med det nya upplägget frigörs resurser att skapa en än tydligare internationell prägel på verksamheten. Vi kommer att få möjligheten att matcha mot andra utländska skolor/landslag med spelare i samma ålder. Det kommer att gynna spelarnas utveckling och vår internationella konkurrenskraft, säger Ismo Peltoarvo, verksamhetsledare vid Riksträningscentrum.

Här finns mer info om Elitseriens upplägg och premisserna på vilka RIG Falköping deltar.

OBS. Datum och tider i spelschemat är preliminära och kan komma att flyttas. Håll utkik på elitserienvolleyboll.se för löpande information.

Tack till Joakim Bengtsson som producerat Elitseriens officiella affischbild med hjälp av Falkenbergsbilds fantastiska foton.

KOMPLETT SPELSCHEMA
Elitserien damer
Elitserien herrar