Premiärsvepet – Del 1: Drömstart för mästarna

Elitseriesäsongen 2017/18 är igång! Premiärdagen bjöd på sex härliga bataljer. Elitserienvolleyboll.se ger er en kort summering av var och en av dem.


ELITSERIEN – DAMER

Linköping 2-3 Lindesberg (25-17, 25-23, 18-25, 21-25, 13-15)
Säsongens allra första elitseriematch startade 13:30 och utvecklades till en riktig rysare. Hemmalaget  tillika nykomlingarna Linköpings VC satte sig i respekt direkt när de chockade rutinerade gästerna Lindesberg genom att plocka hem de två första seten via 25-17, 25-23. Med förhandsfavoriten Lindesberg, som slutade som SM-fyra förra säsongen, skulle både vakna, vända och vinna. Efter två raka setsegrar för gästerna var det plötsligt kvitterat. Och i skiljeset red ”Linde” sedan vidare på sitt momentum hela vägen till seger, men det satt långt inne. LVC kämpade in i det sista och fick se sig besegrade med minsta möjliga marginal, 13-15. Tung förlust för hemmalaget, men oj vad nykomlingarna har satt sig i respekt. En värdefull poäng säkrade de dessutom.
-Vår inställning var bra hela matchen och det betalade sig, sammanfattade Lindetränaren Sebastien Bougeatre för 24 i Bergslagen efter matchen.

Örebro 3-0 Sollentuna (25-23, 25-22, 25-22)
Örebro Volley, bronsmedaljörer säsongen 2016/17, imponerade stort hemma i Idrottshuset när Sollentuna avvärjdes i tre raka set. Nyförvärvet tillika landslagsspelaren Diana Lundvall blev poängbäst i hemmalaget med tio poäng (sju anfall, två serveess, ett block), lika många som Sollentunas Matilda Altin. Nye australiensiske ÖVBS-tränaren Brendan Garlick har därmed fått en drömstart.

Lund 2-3 Gislaved (25-19, 25-15, 23-25, 17-25, 11-15)
Lindesberg var inte de enda att vända 0-2-underläge till seger under premiärdagen. Gislaved lyckades med samma konststycke i bortamatchen mot Lunds VK. Efter två klara setförluster (19-25, 15-25) kom gästerna igång på ett hel annat sätt i den tredje akten. GVK satt i förarsätet hela vägen och reducerade till 1-2. Därefter var det mer eller mindre inget snack om saken. 20-åriga Annie Gylling, nyförvärv från IK Ymer, noterades för 16 poäng, flest av alla i Gislaved.

ELITSERIEN – HERRAR

Falkenberg 3-1 Vingåker (25-21, 25-12, 23-25, 31-29)
Falkenbergs VBK har länge varit en dominant i volleyboll-Sverige. Eller vad sägs om tolv (!) raka SM-finaler? Till säsongen 2017/18 är dock förutsättningarna annorlunda. Truppen är extremt ung, men likväl talangfull, något den visade i premiären mot Vingåkers VK som gästade Falkhallen. Flera av de unga lirarna visade framfötterna i 3-1-segern. Egenfostrade Johan Gruvaeus, 20, noterades exempelvis för 17 poäng. Flest av alla gjorde dock lagets jätte, centern Pedro Mendes. Brasilianaren stod för hela 21 poäng, varav sju block.

Linköping 3-0 Tierp (25-20, 25-21, 25-22)
Linköpings VC, de regerande svenska mästarna på herrsidan, fick en flygande start på säsongen. Gästande Tierp Volley avvärjdes i tre raka set under lördag eftermiddag. Högerspikern Tomasz Mroz bankade in 20 poäng för hemmalaget. Sedan guldsäsongen 2016/17 har landslagsspelarna Erik Sundberg (Årets spelare) och Wilhelm Nilsson försvunnit utomlands. Dessutom lämnade Johan ”Joe” Isacsson, succétränaren tillika förbundskaptenen för herrlandslaget, för tyska Bundesligaklubben Solingen i slutet av augusti. Tunga namn som försvunnit alltså, men det var inget som märktes på planen i dag. Spelande tränaren Albin Eriksson är dock övertygad om förstärkning krävs:
– Ska vi vara med och tävla på riktigt den här säsongen måste vi ha in två spelare som spetsar laget, så är det bara, säger Eriksson till Östgöta Correspondenten.

Lund 0-3 Örkelljunga (12-25, 10-25, 24-26)
Elitserietränarna och folket var eniga när guldtipset avslöjades tidigare under veckan – Örkelljunga tillhör en av favoriterna att plocka hem SM-titeln på herrsidan. Och laget infriade verkligen förväntningarna i premiären borta mot nykomlingen Lund. ÖVK satte plattan i mattan i de två första seten, som var över i ett huj. I den tredje akten växlade hemmalaget upp, men bara för att se motståndarna på andra sidan nätet vända och vinna. ÖVK:s nyförvärv på passarsidan, greken Marcos Galiotos, imponerade och ser ut att kunna fylla skorna efter förra årets japanske succéman, Shun Imamura. Galiotos utsågs till matchens lirare och serverade flera flacka och fina bollar mot poängmaskinen Tomas Vilimas, som allt som oftast svarade med att dundra ner bollen i golvet (22 poäng i dag). Som sagt, ÖVK blir farliga i år.

Premiärhelgen fortsätter

I morgon väntar ytterligare sex matcher. Där och då kliver Engelholms VS, de regerande svenska mästarna på damsidan, in i handlingarna med match mot nykomlingen Degerfors VK Orion.

RESULTAT
Lördag, 2017-10-07

Damer
13:30 – Linköping 2-3 Lindesberg
14:00 – Örebro 3-0 Sollentuna
15:00 – Lund 2-3 Gislaved
Heltäckande statistik från var och en av matcherna finns här!

Herrar
15:00 – Falkenberg 3-1 Vingåker
16:00 – Linköping 3-0 Tierp
17:30 – Lund 0-3 Örkelljunga
Heltäckande statistik från var och en av matcherna finns här!

SÖNDAGENS MATCHER
Söndag, 2017-10-08

Damer
14:30  – Hylte/Halmstad vs Svedala
16:00 – Engelholm vs Degerfors
17:00 – RIG Falköping vs Lund
Livescore till matcherna finns här!

Herrar
14:30 – RIG Falköping vs Lund
16:00 – Södertelge vs Sollentuna
17:00 – Hylte/Halmstad vs Habo
Livescore till matcherna finns här!

KOMPLETT SPELSCHEMA
www.elitserienvolleyboll.se
Elitserien damer
Elitserien herrar

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
3 oktober: Upptaktsträff
7-8 oktober: Premiärhelgen
13-14 januari: Grand Prix i Uppsala
11 mars: Sista grundserieomgången blir komplett. Senare samma dag genomförs slutspelslottningen.
17 mars: Slutspelet startar
Slutet av april: SM-finaler spelas

LÄS MER
Elitcoachernas dom: Här är lagen som tar SM-guld
Så spelas elitseriesäsongen 2017/18

Foto: falkenbergsbild.se.