Här är SM-slutspelets inledande matchserier

Den 20:e och sista grundserieomgången är i princip komplett. Vi kan nu blicka fram mot elitseriesäsongens crescendo, som startar onsdagen den 3 mars. Nedan listar elitserienvolleyboll.se alla klara slutspelsserier!

Helgen 27-28 februari stängde grundserien med en intensiv omgång bestående av hela 14 elitseriebataljer.

Vi fick bland annat se Hylte/Halmstad säkra seriesegern på damsidan genom en 3-0-vinst mot Sollentuna under lördagen. Den nyblivna Grand Prix-mästaren avslutade sedan grundserien under söndagen genom att bortabesegra tabelltrean Örebro i en gastkramande femsetare. De SM-guldtippade hallänningarna stannar därmed på 19 segrar av 20 möjliga och en setskillnad om 57-5.

Sollentuna, redan klara seriesegrare på herrsidan, såg i sin tur till att göra sin resultatrad “perfekt”. 3-2 mot Falkenberg hemma under lördagen, och sedan 3-1 borta mot Floby dagen därpå, betyder att SVK gått obesegrat genom hela grundserien. Det är första gången på nio år ett herrlag lyckas med den bedriften. Senast det hände var alltså säsongen 2011/12 då Linköping dominerade seriespelet.

Slutspelsklart!

Trots att en hängmatch på damsidan återstår mellan Sollentuna och Gislaved (6 mars) kan vi nu se hur slutspelsträdets grenar blommat ut. Våren är därmed här, och vägen till volleybollsäsongens klimax är utstakad.

I och med att det är tabellplaceringarna i grundserien som avgör seedningsordningen till SM-slutspelet kan vi nu slå fast vilka lag som kommer drabba samman i de två inledande slutspelsfaserna; åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna.

Upplägget ser ut som följer:
De sex högst rankade lagen från grundserien hoppar över åttondelsfinalsteget och går istället direkt till kvartsfinalspelet, som avgörs i bäst av tre matcher. Där ställs de fyra högst rankade lagen mot varandra direkt; ettan mot fyran i kvart 1 samt tvåan mot trean i kvart 2. I potten ligger direktplatser till semifinalspelet. Lag 5 och lag 6 placeras i sin tur ut i varsin kvartsfinal, där de kommer få möta varsin vinnare från åttondelsfinalerna.

I åttondelsfinalerna, som avgörs i bäst av två matcher, är det lagen som slutade på platserna 7-10 i grundserien som gör upp om de två sista kvartsfinalplatserna. Lag sju möter lag tio, där vinnaren sedermera får möta grundseriesexan i kvartsfinal 4. Lag åtta ställs mot lag nio, där vinnaren går vidare till kvart 3 där grundseriefemman väntar.

Spelschemat har nu fallit ut och finns publicerat via länkarna nedan:
• Spelschema SM-slutspel dam
• Spelschema SM-slutspel herr

Vill du veta mer om hur årets anpassade SM-slutspel avgörs och hur vi korar våra svenska mästare? Klicka här!

KLARA SLUTSPELSSERIER – DAM
Åttondel 1: Linköping (7) vs IKSU (10)
Åttondel 2: Värnamo (8) vs Lindesberg (9)
Kvartsfinal 1: Hylte/Halmstad (1) vs Gislaved (4)
Kvartsfinal 2: Engelholm (2) vs Örebro (3)
Kvartsfinal 3: Sollentuna (5) vs segraren åttondel 2
Kvartsfinal 4: Lund (6) vs segraren åttondel 1

KLARA SLUTSPELSSERIER – HERR
Åttondel 1: Lund (7) vs Floby (10)
Åttondel 2: Södertelge (8) vs Uppsala (9)
Kvartsfinal 1: Sollentuna (1) vs Falkenberg (4)
Kvartsfinal 2: Hylte/Halmstad (2) vs Örkelljunga (3)
Kvartsfinal 3: Habo (5) vs segraren åttondel 2
Kvartsfinal 4: Vingåker (6) vs segraren åttondel 1

LÄNKAR
• Så avgörs elitseriesäsongen 2020/21
• Spelschema SM-slutspel dam
• Spelschema SM-slutspel herr
• Tabell och statistik, grundserien damer
• Tabell och statistik, grundserien herrar
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se