Så avgörs elitseriesäsongen 2020/21

En ny elitseriesäsong väntar runt hörnet. Häng med när vi tar oss en titt på premiäromgången, serieupplägget och viktiga datum!

Elva damlag och elva herrlag från 18 olika föreningar gör sig i skrivande stund redo att ta plats i startfältet, som ska göra upp om mästartitlarna. Bland de totalt 22 lagen återfinns tre nykomlingar i form av Umeålaget IKSU på damsidan samt Uppsala och Floby på herrsidan.

Helgen 26-27 september är skådespelet igång med dunder och brak. Ridån går upp och premiäromgången bjuder på hela tio actionfyllda matcher, bland annat ett rivalmöte mellan Hylte/Halmstad och Engelholm.

Premiäromgången ser i sin helhet ut som följer:

Dammatcher
2020-09-26
13:00 Hylte/Halmstad vs Engelholm
14:00 IKSU vs Värnamo
14:30 Sollentuna vs Örebro
15:00 Lindesberg vs Linköping
15:00 Lund vs RIG Falköping

Herrmatcher
2020-09-26
17:00 Sollentuna vs Floby
17:30 Lund vs Habo

2020-09-27
16:00 Örkelljunga vs RIG Falköping
16:00 Södertelge vs Falkenberg
16:00 Uppsala vs Vingåker

Serieupplägget

Grundserien utgör elitseriesäsongens första fas. Precis som förra säsongen spelas raka serier med traditionella dubbelmöten, som innebär att alla lag möter alla, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, vilket ger totalt 20 omgångar.

Nytt för i år är att även RIG Falköping, föreningen bestående av spelare som utbildar sig på Svensk volleybolls Riksidrottsgymnasium, spelar både hemma- och bortamatcher. RIG Falköping kan fortsatt inte degraderas från Elitserien och kan heller inte kvalificera sig för SM-slutspel eller Grand Prix.

Till säsongen 2019/20 förärades SM-slutspelet ett nytt upplägg som aldrig hann fullföljas på grund av coronautbrottet. Upplägget ligger kvar till kommande säsong och innebär att säsongens mest kritiska fas inleds med det omstöpta åttondelsfinalspelet, där sjuan och tian från grundserien ställs mot varandra i den ena matchserien, och åttan och nian drabbar samman i den andra. Förlorande lag får ställa in sig på elitseriekval för att försöka behålla sin platser i svensk elitvolleybolls finrum, medan vinnarna lägger beslag på de sista två kvartsfinalplatserna. Därefter följer kvartsfinaler, återkval, semifinaler samt brons- och SM-finaler. Se slutspelsträdet nedan.

Datum att hålla koll på
  • 26-27 september: Säsongspremiär för 2020/21 års upplaga av Elitserien
  • 31 oktober – 1 november: U23-SM i Lund. Spelledigt för elitserielagen, som där och då hunnit avverka fem omgångar.
  • 5-6 december: Tionde elitserieomgången av totalt 20. Halva grundserien spelad. ”GP-strecket” dras, vilket innebär att vi får veta vilka fyra damlag och fyra herrlag som kvalificerar sig Grand Prix, som är den mest prestigefulla turneringen i svensk elitvolleyboll näst efter SM.
  • Jul – 17 januari: EM-kvalsamlingar för Sveriges volleybollandslag, damer och herrar. Tävlingsledningen och serieföreningen Svensk Elitvolleyboll jobbar gemensamt för att flytta de elitseriematcher som berörs.
  • 23-24 januari: 2021 års upplaga av Grand Prix i Fyrishov, Uppsala. De kvalificerade lagen gör upp om prispengar och en plats i Europacupspel. Om 2021 års upplaga av Grand Prix inte kan genomföras som planerat på grund av pågående pandemi kommer Svenska Volleybollförbundet se över alternativa spelsätt.
  • 28 februari: Den 20:e och sista grundserieomgången blir komplett.
  • 3 mars – 1 maj: SM-slutspelet avgörs. Preliminärt startdatum för elitseriesäsongens stora crescendo är onsdagen den 3 mars. I slutet av april eller månadsskiftet till maj korar vi slutligen 2020 års svenska mästare i volleyboll. Om finalserierna går hela vägen till fem matcher spelas den avgörande herrmatchen torsdagen den 29 april och dammatchen lördagen den 1 maj.
Säsongen och corona

Volleybollsäsongen 2020/21 inleds under pågående pandemi och genomförs under förutsättning att alla tar ansvar genom att följa myndigheternas rekommendationer samt Svenska Volleybollförbundets nya råd och riktlinjer, som omfattar alla volleyboll- och beachvolleyaktiviteter som arrangeras inomhus.

För att möjliggöra tävling på så normala och rättvisa premisser som möjligt och i enlighet med de smittskyddsåtgärder som regering och myndigheter utfärdat arbetar Svenska Volleybollförbundet också fram tillfälliga och coronaanpassade tävlingsbestämmelser, som presenteras måndagen den 7 september.

Publik i Elitserien?

Frågan om publik är högaktuell och regeringen väntas under kommande veckor meddela hur ordningslagen ska omfatta idrotts- och kulturevenemang.

I väntan på besked har elitserieklubbarna uppmanats att tillsammans med sina kommuner och polismyndigheter undersöka hur de lokala förutsättningarna ser ut för att ta emot publik från säsongsstart. Allt för att kunna säkerställa en coronasäker publikhantering före, under och efter matcher.

LÄNKAR
Spelschema damer
Spelschema herrar