Klart för slutspelsstart: Genomgång av alla åttondelsfinaler

Elitserienvolleyboll.se levererar rapporter inför de fyra åttondelsfinalserierna som inleder volleybollsäsongens stora crescendo.

Efter en intensiv grundserie bestående av 20 omgångar och totalt över 200 matcher är våren här och SM-slutspelet med den.

Elitseriesäsongens höjdpunkt inleds den 3 mars med åttondelsfinalserier som avgörs i bäst av två matcher, där lagen som slutade på platserna 7-10 i grundserien gör upp om de sista kvartsfinalplatserna. Står det 1-1 i matcher avgörs matchserien med ett Golden set som spelas direkt efter att match 2 avslutats.

Lag sju möter lag tio, där vinnaren sedermera får möta grundseriesexan i kvartsfinal 4. Lag åtta ställs mot lag nio, där vinnaren går vidare till kvart 3 där grundseriefemman väntar.

Vill du veta mer om hur årets anpassade SM-slutspel avgörs och hur vi korar våra svenska mästare? Klicka här!


ÅTTONDELSFINALER – DAM

Linköping (7) vs IKSU (10)

Åttondel 1 | Bäst av två matcher
4 mars 18:00 | Match 1: IKSU vs Linköping
7 mars 15:00 | Match 2: Linköping vs IKSU

Head-to-head
• Inbördes möten 2020/21: 1-1 i matcher (5-3 i set till Linköping).
• Bästa poängplockare grundserien: Linköping: Agnes Elm 245 poäng / 61 set. IKSU: Felicia Granberg 192 poäng / 63 set.
• Formkurva (5 senaste): Linköping: VVFVF. IKSU: FFFFF.

Införrapport
Tittar man enbart på tabellen bär Linköping ett tungt favoritskap i matchserien mot nykomlingen IKSU. Fyra tabellplaceringar och hela 17 poäng skiljde mellan lagen när grundserien stängde den gångna helgen. Gräver man sig något djupare än så känns utgången av den här åttondelen dock inte lika självklar. IKSU tog visserligen bara två segrar på 20 grundserieomgångar, men en av dem kom mot just Linköping (3-2), vilket visar att Umeålaget har kapacitet att båda skaka och besegra sina östgötska motståndare. Lägg därtill att LVC till det inledande bortamötet ser ut att tvingas lämna spelare hemma – vilket Östgöta-Correspondenten rapporterat om – så känns den här uppgörelsen plötsligt betydligt öppnare.


Värnamo (8) vs Lindesberg (9)

Åttondel 2 | Bäst av två matcher
3 mars 19:00 | Match 1: Lindesbergs vs Värnamo
6 mars 15:00 | Match 2: Värnamo vs Lindesberg

Head-to-head
• Inbördes möten 2020/21: 1-1 i matcher (4-4 i set).
• Bästa poängplockare grundserien: Värnamo: Ulrika Blomgren 347 poäng / 71 set. Lindesberg: Ida Larsson 239 poäng / 67 set.
• Formkurva (5 senaste): Värnamo: VFFFF. Lindesberg: FFVVF.

Införrapport
Känslan är att matchserien mellan Värnamo och Lindesberg kan sluta precis hur som helst. En poäng skiljde lagen åt i sluttabellen, och ser man till inbördes möten står lagen på varsin seger och med lika många setvinster. Formmässigt är det dock fördel Lindesberg, som efter en tung inledning på säsongen hostade upp sig rejält efter juluppehållet. Samtliga fyra segrar som Linde bärgade under grundserien kom efter nyår, och med en relativt färsk 3-1-vinst från den 14 februari mot stundande slutspelsmotståndare är det kanske trots allt västmanlänningarna som får bära favoritskapet.

– Värnamo är ett bra lag. Vi är båda lag som har haft svajande form, men jag känner ändå att vi är snäppet starkare. De vann i det första mötet i höstas, men det var också i början av säsongen när vi inte var lika bra som vi är nu. Med vår utveckling i spelet och nuvarande spelarform, vann vi returmötet för någon vecka sedan. Det gör att jag tycker att vi går in med en stor chans för vinst på onsdag, säger Linde-spikern Ida Larsson till Lindenytt.


ÅTTONDELSFINALER – HERR

Lund (7) vs Floby (10)

Åttondel 1 | Bäst av två matcher
4 mars 19:00 | Match 1: Floby vs Lund
6 mars 15:00 | Match 2: Lund vs Floby

Head-to-head
• Inbördes möten 2020/21: 2-0 i matcher till Lund (6-2 i set).
• Bästa poängplockare grundserien: Lund: August Borna 424 poäng / 74 set. Floby: Matthew Aubrey 396 poäng / 76 set.
• Formkurva (5 senaste): Lund: FVFFV. Floby: FFVFF.

Införrapport
17 poäng skiljde mellan sjuan Lund och tiondeplacerade nykomlingen Floby när grundserietabellen summerades i söndags. Lund gick också segrande ur båda matcherna som lagen spelat mot varandra hittills under säsongen. Mot den bakgrunden är det klar fördel för skåningarna när vi siar om utgången av kommande matchserie. Nu är det dock slutspel som gäller, med allt vad det innebär. Lund har visserligen fördel av att kunna avgöra på hemmaplan och lär också kliva in i slutspelet med något större självförtroende, men när första åttondelen ska starta på torsdag står det ändå 0-0 på resultattavlan och Floby har som lägst seedat slutspelslag allt att vinna i varje match. Västgötarna har dessutom visat att man kan pressa Lund, då en av grundseriematcherna mellan lagen fick avgöras i skiljeset. Det må ha varit i blott den andra omgången, men det tål ämdå att nämnas i sammanhanget. Vi ska också hålla koll på “matchen i matchen” mellan grundseriens två poängkungar; Lunds landslagsspiker August Borna (1:a) och Flobys australiska proffs Matthew Aubrey (2:a).


Södertelge (8) vs Uppsala (9)

Åttondel 2 | Bäst av två matcher
4 mars 19:00 | Match 1: Uppsala vs Södertelge
6 mars 16:00 | Match 2: Södertelge vs Uppsala

Head-to-head
• Inbördes möten 2020/21: 1-1 i matcher (4-4 i set)
• Bästa poängplockare grundserien: Södertelge: Enock Some 376 poäng / 72 set. Uppsala: Edvard Nordlund 265 poäng / 70 set.
• Formkurva (5 senaste): Södertelge: FVVFF. Uppsala: FFFFF.

Införrapport
Av de fyra åttondelsfinalserierna är det kanske den mellan Södertelge och nykomlingen Uppsala som är mest svårtippad. Det är jämnt skägg när det kommer till såväl inbördes möten som vunna set. Båda lagen har också gemensamt att de kämpat med att hitta en jämnhet i sina prestationer. Dagsform kan mycket väl bli det som avgör matchserien.

– Vi har varit väldigt ojämna, vissa har nya roller och är oerfarna, så prestationerna har svajat betänkligt. När vi spelar som bäst kan vi slå alla samtidigt som det kan bli vråltorsk i varje set. Allt kan hända i ett slutspel och vi kan gå långt om vi får till det, säger SVBK:s ordförande Lasse Broström till Länstidningen.

– Det kan gå hur som helst. De ligger en placering över oss och har tre heltidsproffs, men våra svenska spelare är bättre än deras. Vi har ett bättre lagspel och får vi stopp på deras stjärnor har vi en chans, säger UVBS-coachen Patrik Törner till UNT.

Foto: Robert Boman

LÄNKAR
• Så avgörs SM-slutspelet 2020/21
• Spelschema SM-slutspel dam
• Spelschema SM-slutspel herr
• Tabell och statistik, grundserien damer
• Tabell och statistik, grundserien herrar
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se