Så avgörs SM-slutspelet 2021

Elitseriesäsongens stora crescendo väntar runt hörnet! Med anledning av pågående pandemi har Svenska Volleybollförbundet i samråd med serieföreningen Svensk Elitvolleyboll (SEV) beslutat om ett anpassat slutspelsupplägg med målet att svenska mästare ska kunna koras sportslig väg.

Frågan om ett anpassat upplägg aktualiserades på grund av pandemiutvecklingen under hösten och vintern. Parterna jobbade tillsammans fram olika alternativ att tillämpa beroende på vilka förutsättningar som skulle råda under andra halvan av februari.

Nu är vi där. Grundserien är i det närmaste färdigspelad och om drygt en vecka dundrar säsongens stora höjdpunkt igång. Utifrån hur läget ser ut just nu har Volleybollförbundet beslutat att gå vidare med ett upplägg som bland annat innebär att samtliga matchserier kortas ner och avgörs över färre antal matcher. På så sätt blir spelschemat luftigare, mer flexibelt och mindre känsligt för eventuella matchflyttar.

– Det nya upplägget ger lagen chansen att göra upp om mästartitlarna på så normala och rättvisa premisser som möjligt, samtidigt som hänsyn tas till gällande restriktioner. Vi tackar SEV för det goda samarbetet som gör att vi har ett spännande slutspel att se fram emot även den här våren, trots de speciella omständigheterna, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Fem faser – alla deltar

Utöver att matchserierna kortas ner är det nya upplägget i mångt och mycket likt det ursprungliga. Slutspelet startar som planerat onsdagen den 3 mars och kommer pågå fram till att svenska mästare koras i slutet av april.

Samtliga elitserielag bortsett från RIG Falköping, laget bestående av de elitsatsande volleybollstudenterna vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium, deltar i slutspelet. Totalt är det alltså tio damlag och tio herrlag som finns med och slåss om SM-gulden.

– Att samtliga lag går till slutspel ligger fast sedan originalplanen. Det ger alla möjlighet att spela betydelsefulla och utvecklande matcher. Under en säsong som denna skapar det dessutom förutsättningar att jämna ut de sportsliga orättvisor som kan ha uppstått under grundseriens gång när lag på olika sätt drabbats både direkt och indirekt av läget i omvärlden, säger Martin Kihlström.

Slutspelet består också fortsatt av totalt fem faser. Det inleds med åttondelsfinaler och fortsätter sedan med kvartsfinaler, återkval, semifinaler samt brons- och SM-finaler. Åttondelsfinalerna och återkvalet avgörs i bäst av två matcher istället för tre. Kvartar, semifinaler och finalspel avgörs i sin tur i bäst av tre matcher istället för fem. Mer information om var och en av slutspelsfaserna finns längre ner i artikeln.

Ingen upp- och nedflyttning

Utöver ett nytt slutspelsupplägg har Volleybollförbundet också beslutat att stänga Elitserien från upp- och nedflyttning aktuell säsong.

Förutsättningarna för att genomföra ett elitseriekval på sportsligt rättvis grund är redan nu små och minskar ytterligare för varje dag som går. Beslutet bygger även på en strävan efter att skapa goda förutsättningar för elitserielagen att följa Volleybollförbundets riktlinjer och Folkhälsomyndighetens föreskrifter.

– Vi vill undvika ett läge där spelare eller lag känner sig tvingade att bryta mot råd och rekommendationer i rädsla för att föreningen ska trilla ur svensk elitvolleybolls finrum. Lagen ska om omständigheterna kräver det kunna lämna W.O. i en avgörande åttondel utan att behöva sätta sin elitserieplats på spel, förklarar Martin Kihlström.

Spelschemat ute 26 februari

Har du inte redan gjort det är det hög tid att börja ladda inför vårens stora volleybollkavalkad. Vi har några högintressanta månader framför oss, med mängder av spännande matcher att se fram emot. Dessförinnan ska också grundserien få sin upplösning.

– Vi har snart en full grundserie med över 200 matcher bakom oss. Kampen om viktiga tabellplaceringar pågår in i det sista. Trots corona har lagen tagit sig igenom hela grundserien och laddar nu för fullt inför säsongens höjdpunkt. Vi ser verkligen fram emot vad SM-slutspelet har att bjuda på, säger Martin Kihlström.

Samtliga matcher från båda grundserien och SM-slutspelet livestreamas via volleytv.se.

Spelschema för SM-slutspelet publiceras fredagen den 26 februari.

Foto: Robert Boman, Petter Borna

SM-SLUTSPELET 2021 – FAS FÖR FAS

Här nedan presenteras det nya slutspelsupplägget, som gäller för såväl dam- som herrlag. Observera att ytterligare anpassningar kan följa om så skulle krävas för att säsongens ska kunna slutföras. Notera även att datumen som anges inte är definitiva. En matchserie kan på grund av matchflytt förlängas om spelschemat så tillåter och så länge slutspelsfaserna inte går in i varandra.  

Åttondelsfinalspelet 3 – 7 mars 2021
SM-slutspelets inledande fas utgörs av åttondelsfinalspelet. Till de två åttondelsfinalerna går de fyra lag som slutar på platserna 7-10 i grundserien. Lag 7 spelar mot lag 10 och lag 8 spelar mot lag 9.

Åttondelsfinalerna avgörs i bäst av två matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan i match 2. Står det 1-1 i matcher avgörs matchserien med ett Golden set som spelas direkt efter att match 2 avslutats.
Vinnaren av respektive matchserie kvalificerar sig för kvartsfinal, medan förlorarna är utslagna ur SM-slutspelet.

Åttondelsfinalserierna:
1: Lag 7 vs Lag 10.
2: Lag 8 vs Lag 9.

Kvartsfinalspelet 13 – 21 mars 2021
SM-slutspelets andra fas utgörs av kvartsfinalspelet. Hit kvalificerar sig de lag slutar på platserna 1-6 i grundserien, samt de två lag som går segrande ur åttondelsfinalserierna. Lag 1 spelar mot lag 4, lag 2 mot lag 3, lag 5 mot vinnaren i åttondel 2 och lag 6 mot vinnaren i åttondel 1.

Kvartsfinalerna avgörs i bäst av tre matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan i match 2 och 3. Vinnande lag i kvartsfinalserierna 1 och 2 kvalificerar sig för semifinalspel, medan förlorarna får en ny chans i återkvalet (se nästa avsnitt). Vinnande lag i kvartsfinalserierna 3 och 4 kvalificerar sig för återkval, medan förlorande lag är utslagna ur SM-slutspelet.

Kvartsfinalserierna:
1: Lag 1 vs Lag 4
2: Lag 2 vs Lag 3
3: Lag 5 vs vinnaren från åttondel 2 (lag 8 eller 9)
4: Lag 6 vs vinnaren från åttondel 1 (lag 7 eller 10)

Återkval 27 – 31 mars 2021
Återkvalsserierna avgörs i bäst av två matcher. Här spelar förlorande lag från kvart 1 och 2 mot vinnande lag från kvart 3 och 4. Högre seedat lag spelar på hemmaplan i match 2. Står det 1-1 i matcher avgörs matchserien med ett Golden set som spelas direkt efter att match 2 avslutats. Vinnande lag kvalificerar sig för semifinal, medan förlorande lag är utslagna ur SM-slutspelet.

Återkvalsserierna:
1: Förlorande lag från kvart 2 vs segrande lag från kvart 4
2: Förlorande lag från kvart 1 vs segrande lag från kvart 3

Semifinalspelet 3 – 11  april
Semifinalspelet avgörs i bäst av tre matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan match 2 och 3. Vinnarna i semifinalerna går till SM-final. Förlorarna gör upp om bronset.

Semifinalserierna:
1: Vinnare kvartsfinal 1 vs vinnare återkval 1
2: Vinnare kvartsfinal 2 vs vinnare återkval 2

Bronsspelet 20 – 25 april 2021
Bronsmedaljörerna koras i bäst av två matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan match 2. Står det 1-1 i matcher avgörs matchserien med ett Golden set som spelas direkt efter att match 2 avslutats.

Bronsserien:
Förlorare semifinal 1 vs Förlorare semifinal 2

Finalspelet 17 – 25 april 2021
SM-finalerna spelas i bäst av tre matcher. Högre seedat lag spelar på hemmaplan match 2 och 3. Vinnaren av en finalserie kröns till svensk mästare.

Finalserien:
Vinnare av semifinal 1 – Vinnare av semifinal 2

LÄNKAR
• Så avgörs elitseriesäsongen 2020/21
• Spelschema grundserien damer
• Spelschema grundserien herrar
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se