Coacherna tippar: Dubbla SM-guld till Hylte/Halmstad

Det kommer firas stora volleybollframgångar i Halland våren 2021. I alla fall om man ska tro elitseriecoachernas guldtips!

Premiäromgången är bara några dagar bort. För att peppa igång avslöjar elitserienvolleyboll.se idag coachernas traditionsenliga guld- och GP-tips.

Samtliga huvudtränare för de totalt 22 elitserielagen har fått utse sina favoriter till SM-guldet samt tippat vilka fyra dam- och herrlag som kvalificerar sig för 2021 års upplaga av Grand Prix.

Tror på maktskifte

På damsidan tror sex av elva coacher att Hylte/Halmstad lyckas bryta antagonisten Engelholms VS magiska svit på fem raka SM-guld.

– Det känns naturligtvis bra att de ser oss som favoriter. Coachernas omdöme om oss är värdefullt, kul att de uppskattar vårt arbete. Men egentligen ändrar det ingenting. Vi måste fortsätta jobba på samma sätt som vi gjort hittills under försäsongen, konstaterar lagets nya brasilianska coach, tidigare Falkenbergs VBK-centern Pedro Mendes, som är tillbaka i svensk elitvolleyboll efter att ha avslutat sin proffskarriär och istället gett sig in på tränarbanan.

– Tack vare klubben och våra sponsorer har vi goda förutsättningar att göra något bra. Inför säsongen har vi kunnat addera duktiga svenska spelare och ett par intressanta utlandsproffs till truppen, fortsätter Mendes.

Foto: Robert Boman

Hur ser du på truppen du har att förfoga över?
– En mycket intressant mix av äldre och yngre. Ett gäng individer som är bra både som spelare och som lagkamrater. Vi har fått in ett proffs från Brasilien och ett annat från Argentina. Sedan tidigare finns dessutom Jona (Vigfusdottir reds. anm.) i truppen. Tillsammans bidrar de med mycket erfarenhet som de kan dela med sig av till de yngre, lovande spelarna som är på väg upp. Vi hoppas och tror att de äldre spelarnas rutin kombinerat med de yngre spelarnas hunger är ett vinnande koncept som kommer ta oss dit vi vill vara i slutet av säsongen.

Vad är ert mål för säsongen?
– Vi jobbar med små delmål hela tiden och tar det månad för månad. Under försäsongen hade vi ett mål, och till premiärmatchen har vi nya. Vi betar av dem ett i taget, så funkar vår filosofi.

Övriga lag på damsidan att erhålla röster är 2010-talets superdominant Engelholms VS (4 röster) samt 2020 års Grand Prix-mästare Örebro Volley (1 röst).

Tunga favoriter

Även bland herrarna är det Hylte/Halmstad som bär favoritskapet. Hela åtta av elva coacher tror på guld för hallänningarna som, om ”profetian” stämmer, skulle ta hem klubbens totalt nionde SM-guld på herrsidan. Resterande tre röster fördelas mellan Grand Prix-mästarna från 2020, Sollentuna VK (2), samt Vingåkers VK (1). 

– Att de andra ser oss som favoriter känns kul. Det är ett tecken på att andra tycker att vi fått ihop ett bra gäng. Vi har satt oss själva som favoriter också, vi ska inte ha något annat mål, och det borde ingen annan ha heller, säger H/H:s head coach Almir Ljutovac.

Hylte/Halmstad var favoriter även inför förra säsongen. Enligt Ljutovac har laget lärt sig mycket sedan dess:
– Framför allt jag som tränare! Jag tyckte jag var väl förberedd då, men under säsongens gång fick jag massor av viktiga erfarenheter att ta med till fortsättningen. Laget som helhet ligger bättre till i alla aspekter. Både i fys, planering och hur vi strukturerar saker i truppen och föreningen som helhet, fortsätter Almir.

Foto: Robert Boman

Lagbygget ser minst sagt spännande ut på pappret och har enligt Almir fått en bra start:
– Ett otroligt bra gäng som har mycket energi både på träning och match. Det är ett jäkla “go”, bättre än förra året. Vi har fått in lite jävlar anamma i truppen, som är bred och med konkurrens på varje position. Spelarna är ambitiösa och träningsvilliga. De har svarat bra på våra direktiv under försäsongen, där det sett riktigt bra ut. Vi har på rätt spår, men det finns mycket kvar att slipa på under säsongens gång.

Varför är ni favoriter i år igen, tror du?
– Svårt att säga. Det låter säkert som en klyscha, men det är verkligen en tuff serie i år. Jag kan se sju, åtta lag som har potential att stå i en SM-final, beroende på vad som händer under säsongen med värvningar och skador och så vidare. Känslan är att det är många som slåss om det. Att folk nu röstar på oss tror jag till stor del beror på att vi har en rutinerad trupp. Sedan antar jag att folk tänker att en trupp som innehåller Marcus (Nilsson reds. anm.) alltid är att räkna med.

Hemma för säkra guldet han saknar

Ja, i truppen återfinns informellt svenske superstjärnan Marcus Nilsson, 37, som med sitt digra CV – bland annat innehållande en Champions League-titel 2013 samt utmärkelsen som turneringens mest värdefulle spelare – är en av svensk volleybolls största spelare genom tiderna.

Inför förra säsongen återvände Nilsson till moderklubben Hylte/Halmstad, efter ett nära två decennier långt proffsäventyr, med målet att komplettera sitt sannolikt överfulla prisskåp med en av få titlar han ännu inte lyckats spela hem; SM-titeln. Och nog såg det länge lovande ut för Marcus och hans lagkamrater, men just som H/H skulle kliva in i SM-slutspelet kom en viss pandemi i vägen och satte abrupt punkt för säsongen.

Räkna med att laget kommer ut revanschsuget till den nya. Under inledningen av grundserien får man dock klara sig utan sin fixstjärna. I slutet av augusti skev Nilsson nämligen på för brittiska Champions League-klubben IBB Polonia. Marcus väntas dock enligt egen utsago återvända till Hylte/Halmstad och Elitserien under hösten.

Grand Prix-tipset

Utöver guldfavoriterna har coacherna också tippat vilka fyra dam- och herrlag som kvalificerar sig för 2021 års upplaga av Grand Prix, där både Europacupplatser och den näst efter SM mest prestigefyllda mästartiteln delas ut.

Resultatet av omröstningen ser ut som följer (antal röster inom parentes):

Damlag: Engelholm (11), Hylte/Halmstad (11), Örebro (11), Sollentuna (6), Lindesberg (3), Gislaved (1), Linköping (1).

Herrlag: Hylte/Halmstad (11), Sollentuna (11), Vingåker (9), Falkenberg (5), Örkelljunga (5), Habo (2), Södertelge (1).

Ska man tro coacherna blir det alltså i princip en repris av 2020 års av upplaga av GP, där Örebros damer och Sollentunas herrar stod som segrare. Undantaget är Vingåkers VK, som slagit sig in oktetten av tippade GP-lag. VVK:s lagbygge, som ser högintressant ut efter en aktiv “silly season” där bland annat landslagsmeriterade Linus Ekstrand och Jens Ahremark värvats, lär helt klart vara en bidragande orsak. 

Foto: Robert Boman

Fullspäckad premiärhelg

Elva damlag och elva herrlag från 18 olika föreningar gör sig i skrivande stund redo att ta plats i startfältet, som ska göra upp om mästartitlarna. Bland de totalt 22 lagen återfinns tre nykomlingar i form av Umeålaget IKSU på damsidan samt Uppsala och Floby på herrsidan.

Kommande helg, 26-27 september, är skådespelet igång med dunder och brak. Ridån går upp och premiäromgången bjuder på hela tio actionfyllda matcher, bland annat ett rivalmöte mellan favorittippade Hylte/Halmstad och ett Engelholms VS som jagar sitt sjätte (!) raka SM-guld.

Tidigare under veckan kunde elitserievolleyboll.se gå ut med den glada nyheten att en bred streaminglösning säkrats för Elitserien, vilket gör att det från och med säsongen 2020/21 kommer livestreamas elitseriematcher via Pay per view, samlat på Serieportalen.

Streaminglösningen rullas ut successivt under hösten. Uppstart sker i september/oktober med testsändningar vilket gör att matchutbudet kan variera från vecka till vecka fram till dess att allt är på plats. Förhoppningen är att få till flera sändningar redan under premiärhelgen. Mer information följer på fredag.

Premiäromgången ser i sin helhet ut som följer:

Dammatcher
2020-09-26
13:00 Hylte/Halmstad vs Engelholm
14:00 IKSU vs Värnamo
14:30 Sollentuna vs Örebro
15:00 Lindesberg vs Linköping
15:00 Lund vs RIG Falköping

Herrmatcher
2020-09-26
17:00 Sollentuna vs Floby
17:30 Lund vs Habo

2020-09-27
16:00 Örkelljunga vs RIG Falköping
16:00 Södertelge vs Falkenberg
16:00 Uppsala vs Vingåker

LÄNKAR
Spelschema damer
Spelschema herrar
Så avgörs elitseriesäsongen 2020/21
Bred streaminglösning tecknad för Elitserien

Foto: Robert Boman

Foto: Robert Boman, Daniel Lubner. Montage: Joakim Bengtsson