Premiärsvepet – del 2: “Max” makalösa comeback – “utslagna” Lund fick revansch

Säsongen 2019/20 är igång på allvar! Efter en intensiv helg med totalt tolv matcher, varav fem avgjordes under söndagen, har samtliga 22 lag ”välkomnats” in i spelet. Elitserienvolleyboll.se levererar refererat, röster och statistik från samtliga arenor. Häng med!

DAMMATCHER

Hylte/Halmstad 1-3 Sollentuna
(18-25, 25-21, 18-25, 21-25)
Om nykomlingen Säters premiärseger mot Habo under lördagen var helgens skräll på herrsidan, var Sollentunas 3-1-triumf borta mot topptippade Hylte/Halmstad motsvarigheten på damsidan. Insatsen blir än mer imponerande när man beaktar det faktum att H/H för en dryg vecka sedan besegrade guldtippade Engelholms VS. Sollentuna har fått ihop ett spännande lag inför den här säsongen, där bland annat landslagsmeriterade passaren Fanny Andersson och väletablerade Stina Lindstam anslutit truppen. Den förstnämnde glänste stora delar av matchen och visade både kreativitet och spelglädje i sättet hon uppträdde på planen. I och med segern har SVK onekligen fått en kanonstart på elitseriesäsongen 2019/20, medan Hylte/Halmstads är betydligt dystrare. Till hemmalagets försvar ska sägas att gästerna kom “uppvärmda” till dagens drabbning i kraft av att de rev av sin säsongspremiär redan under lördagen, då RIG Falköping avvärjdes i tre raka akter. Med det sagt är SVK:s insats mot H/H fortfarande minst sagt respektingivande.
– En riktig laginsats. Alla gjorde precis vad de skulle och alla kämpade för varenda boll. Servemottaget funkade bra och våra spikers gjorde verkligen sitt jobb. Det är kul att vara en del av det här laget, säger Fanny Andersson efter matchen.

Värnamo vs Lund
(16-25, 25-23, 25-17, 20-25, 14-16)
Premiärhelgens svängigaste match hittade vi i Värnamo, där elitserienykomlingen med samma namn tog emot Lunds VK. Gästerna avgick som segrare efter fem dramatiska set, där det femte och avgörande faktiskt såg ut att sluta i hemmalagets favör vid ställning 14-12. Men så blev alltså inte fallet. Lund imponerade stort genom att rädda de två matchbollarna och sedan forsa vidare till premiärsegern via 16-14. Värt att nämna är att det finns historia mellan de här två lagen – historia som skänkte extra krydda till dagens drabbning. Efter elitseriekvalet som avgjordes i våras stod nämligen det dåvarande division 1-laget Värnamo som herren på täppan i den kamp som hade utkämpats mellan totalt fem lag, och där två elitserieplatser stod på spel. Värnamo vann kvalet före Degerfors, vilket resulterade i att trean Lund slogs ut ur svensk elitvolleybolls finrum. Sedermera tackade dock Degerfors som bekant nej till sin plats, varför skåningarna fick en friplats i 2019/20 års upplaga av Elitserien. Revanschlustan och viljan att visa sig värdiga var sannolikt stor i Lunds-leden inför dagens drabbning, varför segerns sötma torde vara extra välsmakande i kraft av dagens premiärseger.


HERRMATCHER

Södertelge vs Lund
(22-25, 22-25, 23-25)
Lunds VK har fått ihop ett hyperintressant lag inför säsongen och det har inte gått obemärkt förbi. När elitseriecoachernas guld- och GP-tips traditionsenligt avslöjades strax innan premiärhelgen stod klart att sex av elva tränare tror att skåningarna kommer av ett av fyra lag som kvalificerar sig för 2020 års upplaga av Grand Prix, där en av plats i Europacupspel ligger i potten. I truppen återfinns bland annat poängmaskinen Faeez Alloush, landslagsspikern tillika hemmasonen August Borna samt landslagsmeriterade centerförvärvet Carl Ahremark, som anslutit från regerande svenska mästaren Linköping. De två förstnämnda stod för 21 respektive 22 poäng i söndagens premiärseger borta mot Södertelge och var därmed planens dominanter poängmässigt. Det återstår att se hur Lund står sig mot de förväntade topplagen, klart är i alla fall att de fått en kanonstart på säsongen i och med dagens trepoängare.

Hylte/Halmstad vs Sollentuna
(25-22, 25-21, 25-22)
Hur den här matchen skulle utveckla sig stod skrivet i stjärnorna redan innan första serve var slagen. Superstjärnan Nilsson, som är tillbaka i svensk elitvolleybolls finrum efter ett nära två decennier långt och extremt framgångsrikt proffsäventyr i Europa, hade en stortartad återkomst i moderklubben Hylte/Halmstad under söndag eftermiddag och stod för 17 poäng – flest av alla på planen – i 3-0-segern mot Sollentuna hemma i Halmstad Arena. “Max”, som han även kallas, utsågs till matchens lirare och visade inga som helst tendenser på att vara ringrostig, trots att han inte spelat seriematch på över ett år. Tvärtom faktiskt. Marcus, som fyller 37 imorgon måndag, hoppade högst och slog hårdast. Överlägset. Det här var den tidigare Champions League-mästarens första elitseriematch sedan säsongen 2001/02!
– Jag är jättenöjd, det här var en skön start på säsongen. Sollentuna är ett bra lag som kan spela på hög nivå, men vi gör det bra, spelar aggressivt, behåller lugnet när de närmar sig och sätter ner foten när det behövs. Det känns kul att vara tillbaka och kul att kunna ge tillbaka till klubben och till svensk volleyboll. Vi har bra möjligheter att vara med och slåss om SM-guldet, men mycket kan hända under en säsong med skador och så vidare. Vi har ingen jättebred trupp, men har bra spepts, säger Nilsson efter matchen.

Falkenberg vs Vingåker
(25-15, 25-14, 25-20)
Inför säsongen 2019/20 har Falkenberg marknadsfört sig som ett lag bestående av unga, svenska spelare; ett lag med en stomme som bygger på egenfostrade talanger. Och nog var det just några av dessa som visade vägen under söndagens säsongspremiär hemma mot Vingåker. Johan Gruvaeus, 22, smällde in 19 poäng, två fler än två år yngre brodern Daniel, och blev med det planens poängbästa spelare i 3-0-segern. Falkenberg har varit en dominant inom svensk elitvolleyboll den senaste 15-årsperioden och höll fram till säsongen 2017/18 liv i en sanslös svit om elva raka SM-finaler. De senaste säsongerna har laget dock fått se sig passerat av derbyrivalen Hylte/Halmstad Volley samt antagonisten Linköpings VC, en bild som förstärks av att laget inte erhöll en enda röst när elitseriecoachernas guldtips avslöjades tidigare i veckan. Att FVBK besitter exceptionell talang råder dock inga tvivel om, här återfinns som sagt landslagsspelande bröderna Johan och Daniel Gruvaeus och en hel hög lovande lirare. Laget har dessutom bevisat att det fortfarande är att räkna med när det vankas utdelning av titlar. Vid 2019 års upplaga av Grand Prix skrällde halläningarna genom att besegra såväl Linköping som H/H på vägen till turneringstriumfen, vilken innebär att laget kliver in i säsongen 2019/20 som regerande GP-mästare. Mycket talar för att FVBK även i år kommer blanda sig i topptriden i grundserien och på nytt kommer göra livet jobbigt för sina svurna ärkefiender när det vankas SM-slutspel i vår. Enbart det faktum att en viss Per-Anders Sääf, på senare år landets mest väldekorerade coach när det kommer till SM-guld, står vid rodret skänker tyngd och tilltro.

Det här var bara början

Elitseriens premiärhelg är därmed till ända. Tolv härliga matcher har avverkats, varav sju under den intensiva lördagen då vi bland annat fick se guldfavoriterna inleda med varsina segrar. Här kan du läsa mer om det! Kommande vecka är vi tillbaka med massvis av elitserievolleyboll och ytterligare livesändningar. Håll utkik här på elitserienvolleyboll.se för mer information!

DAM
2019-10-05
13:00 – Linköping 0-3 Örebro
14:00 – Gislaved 1-3 Engelholm
14:30 – Falköping 1-3 Sollentuna
15:00 – Lindesberg 3-1 Svedala
Livescore rapporteras här!

2019-10-06
14:00 – Hylte/Halmstad 1-3 Sollentuna
17:00 – Värnamo 2-3 Lund
Livescore rapporteras här!

HERR
2019-10-05
15:00 – Säter 3-2 Habo
16:00 – Linköping 3-2 Örkelljunga
17:00 – Falköping 0-3 Sollentuna
Livescore rapporteras här!

2019-10-06
16:00 – Södertelge 0-3 Lund
16:30 – Hylte/Halmstad 3-0 Sollentuna
17:00 – Falkenberg 3-0 Vingåker
Livescore rapporteras här!

Här finns länkar till kompletta spelscheman för dam och herr!

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
5-6 oktober 2019: Premiärhelg
8 december 2019: Halva grundserien spelad. Åtta lag (fyra dam, fyra herr) kvalificerar sig för Grand Prix.
18-19 januari 2020: Grand Prix i Uppsala
1 mars 2020: Sista grundserieomgången blir komplett
4 mars 2020: SM-slutspelet startar med åttondelsfinaler
Slutet av april: Svenska mästare koras

LÄS MER
Premiärsvepet del 1: Skakade mästare ordnade premiärsegrar – nykomlingen drömstartade
Coacherna tippar: EVS och H/H vinner SM-guld
Elitseriesäsongen 2019/20
Supervärvningen: Marcus Nilsson återvänder till moderklubben

Foto: Robert Boman, Daniel Lubner. Montage: Joakim Bengtsson.