Supervärvningen: Marcus Nilsson återvänder till moderklubben

Sveriges mest väldekorerade volleybollspelare genom tiderna återvänder till Elitserien. Idag, måndag, blev det klart att Marcus Nilsson skriver på för moderklubben Hylte/Halmstad!

Med en knapp vecka kvar till elitseriepremiären presenterar Hylte/Halmstad årets stora transferbomb. Marcus “Max” Nilsson, 36, är klar för återkomst i sin moderklubb.
– Det känns spännande och jättekul att vara tillbaka! Jag var inte särskild svårövertalad (när klubben ställde frågan), jag har alltid kännt att det vore kul att avsluta karriären här. Alla bitar föll på plats, säger Nilsson till Sveriges Radio direkt efter måndagens presskonferens i Halmstad Arena.

Tyngden i värvningen exemplifieras bäst med en titt på Torupssonens CV, som skvallrar om att han är svensk volleybolls mest välmeriterade spelare genom alla tider.

Marcus utbildades på Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping och lämnade Sverige som 19-åring sommaren 2002 för proffslivet i italienska Gioia del Colle. Den 208 centimeter långe högerspikern gjorde sig snabbt ett namn. 2006 kunde han titulera sig fransk mästare i Paris, något han följde upp med två nya mästartitlar i grekiska storklubben Iraklis 2007 och 2009. 2009 spelade han också sin första Champions League-final, där det slutade med silver. Den stora triumfen kom istället 2013, då Nilsson förde sin ryska klubb Lokomotiv Novosibirsk till Champions League-titeln genom att dominera så till den grad att han blev utnämnd till turneringens mest värdefulle spelare. Därefter följde också äventyr i Polen, en comeback i Italien, en tur till Turkiet och ytterligare ett gäng sejourer i Ryssland. Till det ska tilläggas att poängmaskinen har över 100 landskamper på kontot.

Foto: Jakob Birgersson

Aldrig vunnit SM-guld

Inför förra säsongen återvände Nilsson till Sverige och Halmstad efter nästan två hela decennier som utlandsproffs. Parallellt med högskolestudierna som inletts har han tränat kontinuerligt med H/H:s elitlag. Härom veckan blev det dessutom klart att Nilsson tar sig an styrelseuppdrag i föreningen.

Uppgifterna om Nilssons återkomst läckte först ut i Hallandsposten under söndagen och sipprade sedan vidare till riksmedia. När transfern sedan bekräftades under måndagskvällens presskonferens i Halmstad Arena fanns ett stort pressuppbåd på plats.

Att något stort var på gång rådde det ingen tvekan om när Hylte/Halmstad i slutet på förra veckan skickade ut inbjudan till måndagens presskonferens. “H/H Volleys häftigaste värvning genom tiderna. Med internationell nivå som få”, stod bland annat att läsa.

Trots att prisskåpet med allra största sannolikhet är överfullt finns det en titel Marcus Nilsson ännu inte lyckats spela hem. Nu är han hemma för att lägga sin stora, hårdslående slägga till vänsterhand på den.
– Vi har fått ihop ett bra lag och jag hoppas att jag kan vara tungan på vågen. Förhoppningsvis kan vi ta hem SM-guldet som jag saknar. Jag är taggad!

Hylte/Halmstad har länge varit en stormakt inom svensk elitvolleyboll och väntas på nytt konkurrera om SM-guldet till våren. Att hemmasonen Marcus Nilsson nu är tillbaka i “svart och rött” gör inte direkt favoritskapet mindre.

Säsongspremiär på lördag

Elva damlag och elva herrlag förbereder sig i skrivande stund för elitseriesäsongen 2019/20. Aktiviteten är febril. Trupper spikas, spelare drillas och försäsongsläger avverkas på löpande band.

Kommande helg, 5-6 oktober, är skådespelet igång med dunder och brak. Ridån går upp och premiäromgången bjuder på hela tolv actionfyllda matcher.

Engelholms VS, de regerande svenska mästarna på damsidan, bortaspelar mot Gislaved. Linköping, mästarklubben på herrsidan, inleder i sin tur under premiärdagen med hemmamatch mot Örkelljunga.

Hylte/Halmstad och Marcus Nilsson inleder i sin tur under söndagen med hemmamatch mot Sollentuna.

Elitserievolleyboll upplevs bäst på plats! För den som inte kan ta sig till helgens premiärmatcher i Linköping och Halmstad erbjuder dock Sportsground totalt fyra webbsändningar här på elitserienvolleyboll.se. Läs mer här!

Premiäromgången ser i sin helhet ut som följer:

DAM
2019-10-05
13:00 – Linköping vs Örebro
14:00 – Gislaved vs Engelholm
14:30 – Falköping vs Sollentuna
15:00 – Lindesberg vs Svedala

2019-10-06
14:00 – Hylte/Halmstad vs Sollentuna
17:00 – Värnamo vs Lund

HERR
2019-10-05
15:00 – Säter vs Habo
16:00 – Linköping vs Örkelljunga
17:00 – Falköping vs Sollentuna

2019-10-06
16:00 – Södertelge vs Lund
16:30 – Hylte/Halmstad vs Sollentuna
17:00 – Falkenberg vs Vingåker

Här finns länkar till kompletta spelscheman för dam och herr!

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
5-6 oktober 2019: Premiärhelg
8 december 2019: Halva grundserien spelad. Åtta lag (fyra dam, fyra herr) kvalificerar sig för Grand Prix.
18-19 januari 2020: Grand Prix i Uppsala
1 mars 2020: Sista grundserieomgången blir komplett
4 mars 2020: SM-slutspelet startar med åttondelsfinaler
Slutet av april: Svenska mästare koras

FAKTA: MARCUS NILSSON
Ålder: 36 (37 år nästa vecka).
Position: Högerspiker.
Moderklubb: Hylte VBK.
Klubbar: Hylte (01/02), Gioia del Colle (Italien 02/03), Panellinios (Grekland 03-05), Paris (Frankrike 05/06) Iraklis (Grekland 06-09), Dynamo Yantar (Ryssland 09/10), Piacenza (Italien 10/11), Kielce (Polen 11/12), Lokomotiv Novosibirsk (Ryssland 12/13), Kussbass Kemerovo (Ryssland 13-15), Ziraat Bankasi (Turkiet 15-17), S:t Petersburg (Ryssland 17) Novosibirsk (Ryssland 18).