Premiärsvepet – del 1: Skakade mästare ordnade premiärsegrar – nykomlingen drömstartade

Elitseriesäsongen 2019/20 är igång med dunder och brak. Vi blickar tillbaka på var och en av premiärdagens totalt sju matcher (fyra dam, tre herr) och levererar refererat, röster och statistik från samtliga arenor. Häng med!

DAMMATCHER

Linköping 0-3 Örebro
(17-25, 15-25, 7-25)
Ett ungt och nybyggt Linköping tog emot topptippade fjolårsfinalisten Örebro för säsongens allra första elitseriematch. Gästerna visade styrka genom att spela hem premiärmatchen i tre rak set. Centern Linda Andersson (21 år), en av flera landslagsspelare i närkingarnas trupp, spelade en avgörande roll med sina sex poäng, varav tre block, och utstågs till matchens lirare.
– Vi gör det vi ska. Dippar kanske lite i nivå till och från, men i sista set spelar vi väldigt övertygande. Grymt härligt med en sger i första matchen. Vi har tränat på otroligt bra under försäsongen, har en bred trupp och det visar vi idag. Nu har vi satt ribban och kan bygga härifrån, säger Andersson i en TV-intervju efter matchen.

Gislaved 1-3 Engelholm
(11-25, 25-20, 17-25, 23-25)
Jakten på det sjätte (!) raka SM-guldet är igång för Engelholms VS. När de spelade hem första set med hela 25-11 borta mot Gislaved var det nog många som trodde att säsongens första match skulle bli en bekväm resa för mästaren från Skåne. Riktigt så enkelt blev det dock inte. Hemmalaget repade mod och svarade på ett imponerande sätt genom att kvittera setställningen via 25-20. Där var det roliga dock slut för GVBK, även om de kämpade både hårt och inte sällan förtjänstfullt. EVS tog hem de efterföljande akterna med 25-17 respektive 25-23 och stängde därmed matchen vid 3-1 i set. En skön men något skakig start från mästaren, som återigen är guldtippad. Via den här länken kan du läsa mer om elitseriecoachernas guldtips!

Falköping 1-3 Sollentuna
(25-22, 22-25, 14-25, 14-25)
Sollentuna har fått ihop ett högintressant lag inför säsongen 2019/20. Bland nyförvärven återfinns Fanny Andersson, före detta landslagspassare. Örkelljungadottern visade framfötterna direkt i bortapremiären mot RIG Falköping genom sina tio poäng, en minst sagt imponerande siffra för en passare. Fanny är känd som servespecialist och stod för hela sju ess i lördagens 3-1-seger. Dessutom serverade hon lagkamraten Madelene Green, också för detta landslagsspelare, med mängder av fina bollar, vilket resulterade i sanslösa 27 poäng för den Degerforsfostrade vänsterspikern.

Lindesberg 3-1 Svedala
(22-25, 25-10, 28-26, 25-22)
Lindesberg fick en fin-fin start på elitseriesäsongen genom 3-1-segern på hemmaplan mot Svedala. Australiska proffset Laura Reeks visade vägen med sina 19 poäng, men blev trots det inte poängbäst på planen. Gästernas Latoya Hutchinson, center från USA, mäktade nämligen med hela 21 pinnar. Det hjälpte dock föga för skåningarna, som fick vända hem utan poäng under premiärdagen. För “Linde” blev det däremot tre av den varan, vilket bådar gott i jakten på en plats i 2020 års upplaga av Grand Prix, som avgörs 18-19 januari i Uppsala. När elitseriecoachernas traditionsenliga guld- och GP-tips avslöjades tidigare i veckan stod klart att fem av elva tränare tror att Lindesberg är ett av de fyra lag som kommer säkra avancemang till den prestigefyllda turneringen, där en plats i Europacupspel ligger i potten.


HERRMATCHER

Säter 3-2 Habo
(25-23, 21-25, 17-25, 25-22, 15-12)
Säter, säsongens nykomling i herrarnas elitserie, fick en drömstart på återkomsten i svensk elitvolleybolls finrum när de gick segrande ur premiärmatchen hemma mot Habo efter en gastkramande femsetare. Senast vi fick se “dalkarlarna” i Elitserien var för tio år sedan och nog syntes det att det här var en speciell dag i klubbens 55-åriga historia. Laget spelade med stor frenesi och kämpade ner sitt etablerade motstånd via 15-12 i det dramatiska skiljesetet. Gvido Vaguls noterades för 26 poäng, flest av alla spelare på planen. Japanska proffset Yusuke Kurosawa noterades i sin tur för 21 poäng och blev med poängbäst i gästande Habo.

Linköping 3-2 Örkelljunga
(25-18, 25-21, 23-25, 24-26, 15-7)
Linköping, svenska mästaren från i våras, blandade och gav i hemmapremiären mot Örkelljunga. De två första akterna städades av tämligen enkelt innan gästerna till synes bjöds in i tillställningen i ett läge där den i princip såg ut att vara över. ÖVK tackade och tog emot och fick i och med medvinden ett välbehövligt energitillskott efter den tuffa matchinledning. Det finns gott om talang i skåningarnas trupp, som till stora delar är ombyggd inför säsongen 2019/20, och laget var inte sent med att dra nytta av hemmalagets plötsliga dipp. Efter två dramatiska set, som båda slutade i ÖVK-vinster, var matchen så slutligen framme i en femte och avgörande akt. Där fick det vara noga, kände LVC, som stänkte in sex raka bollar och därmed skaffade sig ett kraftigt övertag i matchens mest kritiska skede. Örkelljunga gjorde ett tappert försök att hämta upp, men kom aldrig särskilt nära. Siffrorna 15-7 förkunnade slutresultatet och genererade i en bonuspoäng för Linköping. Nöjdast med resultatet var nog trots allt Örkelljunga, som timmen tidigare hade sett ut som ett slaget lag. Att i det läget lyckas få med sig en poäng i bortapremiären mot självaste svenska mästaren var viktigt både för poängskörden och sannolikt också för självförtroendet.
– Det är klart att man kan tycka att vi gav bort en poäng. Det håller jag med om. Samtidigt vann vi matchen och det var det viktigaste. Det känns helt okej även om bensinen tog slut ett tag. Man ska inte glömma bort att vi bara har fyra träningar tillsammans med fullt lag. Möjligt att jag också skulle ha bytt runt lite tidigare, säger LVC-tränaren Johan Isacsson till Corren efter matchen.

Falköping 0-3 Sollentuna
(14-25, 21-25, 19-25)
Sollentuna gjorde processen kort med de talangfulla eleverna som studerar vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping. Landslagsspelaren Staffan Blomgren, själv gammal RIG-elev, visade med sina 15 poäng vägen i 3-0-segern. Nu gäller det att ladda om snabbt för SVK. Redan under söndagen väntar nämlingen ny match – och då är motståndet betydligt tuffare och mer rutinerat. På andra sidan nät radar nämligen guldtippade Hylte/Halmstad upp. I motståndarleden återfinns dessutom en viss Marcus “Max” Nilsson, vars blotta närvaro kan sätta skräck i den mest erfarna av volleybollspelare. Matchen har potential att bli en riktig holmgång och livesänds via elitserienvolleyboll.se. Missa inte det! Via den här länken kan du köpa värdekoder och se matchen!

Fem söndagsmatcher

Premiärhelgen fullbordas i morgon, söndag, när vi bjuds på ytterligare fem matcher. Två av dem, dubbelmötet mellan Hylte/Halmstads och Sollentunas dam- respektive herrlag, livesänds på elitserievolleyboll.se. Då ser vi bland annat superstjärnan Marcus Nilsson göra comeback i moderklubben H/H efter ett nära två decennier långt och framgångsrikt äventyr som utlandsproffs. Häng med oss då!

DAM
2019-10-05
13:00 – Linköping 0-3 Örebro
14:00 – Gislaved 1-3 Engelholm
14:30 – Falköping 1-3 Sollentuna
15:00 – Lindesberg 3-1 Svedala
Livescore rapporteras här!

2019-10-06
14:00 – Hylte/Halmstad vs Sollentuna (livesänds på elitserienvolleyboll.se – köp värdekod!)
17:00 – Värnamo vs Lund
Livescore rapporteras här!

HERR
2019-10-05
15:00 – Säter 3-2 Habo
16:00 – Linköping 3-2 Örkelljunga
17:00 – Falköping 0-3 Sollentuna
Livescore rapporteras här!

2019-10-06
16:00 – Södertelge vs Lund
16:30 – Hylte/Halmstad vs Sollentuna (livesänds på elitserienvolleyboll.se – köp värdekod!)
17:00 – Falkenberg vs Vingåker
Livescore rapporteras här!

Här finns länkar till kompletta spelscheman för dam och herr!

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
5-6 oktober 2019: Premiärhelg
8 december 2019: Halva grundserien spelad. Åtta lag (fyra dam, fyra herr) kvalificerar sig för Grand Prix.
18-19 januari 2020: Grand Prix i Uppsala
1 mars 2020: Sista grundserieomgången blir komplett
4 mars 2020: SM-slutspelet startar med åttondelsfinaler
Slutet av april: Svenska mästare koras

LÄS MER
Elitseriesäsongen 2019/20
Supervärvningen: Marcus Nilsson återvänder till moderklubben

Foto: Robert Boman, Daniel Lubner. Montage: Joakim Bengtsson.