Coachernas guldtips: Hylte/Halmstad tar dubbla SM-guld

Hylte/Halmstads damer bryter Engelholms svit på fyra raka SM-guld. Och på herrsidan försvarar Hylte/Halmstad SM-titeln. I alla fall om man ska tro elitseriecoachernas guldtips, som avslöjades under tisdagens pressträff i Idrottens Hus i Stockholm.

Kommande helg, 29-30 september, släpper vi lös elitseriesäsongen 2018/19. Elva actionfyllda matcher förgyller den fullmatade premiärhelgen.

Under tisdagen höll elitserieklubbarna Sollentuna VK (dam och herr) och Södertelge VBK (herr) gemensam pressträff i Idrottens Hus i Stockholm. Klubbledningar, coacher och spelar från de tre lagen fanns på plats för att presentera trupper och målsättningar inför stundande säsong

Dessutom avslöjades det traditionsenliga guldtipset, där var och en av elitseriecoacherna tippat vilka lag de ser som favoriter till SM-titlarna. Resultatet? Dubbelt Hylte/Halmstad!

Foto: Jakob Birgersson

”Nöjd med lagbygget”

På damsidan tror sex av elva tränare att Hylte/Halmstad bryter Engelholms VS magiska svit på fyra raka SM-guld och att hallänningarna tar hem titeln för första gången sedan 2014 och andra gången totalt.

– Ärligt talat känns det bra att ha favoritskapet på sig. Det visar att folk uppmärksammar det vi gör. Samtidigt lägger jag inte så stor vikt vid det. Visst, vi vill vinna matcher, det är därför vi gör det här, men målet är att vara så bra som möjligt i slutet på säsongen. Räcker det till SM-guld så har vi följt vår plan, säger nye coachen Dick Runesson.

Varför har majoriteten av coacherna röstat på er, tror du?
– Vi har en bra och bred trupp med fina spetskvaliteter och en skön blandning av erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Vi har många som är med och konkurrerar. Jag är nöjd med lagbygget och har i stort sett fått i alla spelare vi var ute. Samtidigt är klimatet i laget är riktigt bra, vilket betyder mycket. Många har valt att fortsätta spela för oss och kontinuitet och kulturbärare är viktigt, inte minst för mig som kommer in som ny tränare.

Värt att notera är att regerande mästarna EVS trots allt fått tre “röster” i guldtipset. Örebro och Sollentuna har också fått varsin.

Foto: Robert Boman

”Vill slåss om guldet”

Även på herrsidan är det alltså Hylte/Halmstad som bär favoritskapet sedan de tilldelats hela sju av tio coachröster. De regerande mästarna från i våras tippas alltså försvara SM-titeln.

– Jag minns att vi var favoriter även förra året. Jag säger samma sak nu som då. Vad andra tycker och tänker lägger jag inte så stor vikt vid. Det viktiga är vad vi själva tror på och jobbar för, säger head coach Per-Erik Dalqvist och fortsätter:
– Personligen har jag Linköping som favorit. De kommer vara minst lika vassa som förra säsongen och har värvat hem såväl landslagsspelare som förbundskapten Johan Isacsson. De är samspelta på ett annat sätt och kommer starta säsongen på en högre nivå än alla andra elitserielag. Vi har exempelvis bytt ut halva startsexan och fått in totalt sex nya spelare, så där har vi lite att jobba med. Sedan är det inget snack om saken – i vår vill vi vara med och slåss om SM-guldet, men vi måste jobba hårt för att utvecklas och på så sätt närma oss Linköping.

Varför är ni favoriter i andra coachers ögon?
– Vi vann förra säsongen, det bidrar säkert. Vår breda trupp är nog en annan anledning. Sedan är jag övertygad om att det alltid är roligt att lägga pressen på andra lag. Överlag tror jag att man lägger pressen och favoritskapet på de regerande mästarna – alla gillar att jaga laget som är nummer ett. I mina ögon är Linköping favoriter. Det är dem vi ställt in oss på att jaga.

Under “silly season” har Hylte/Halmstad förstärkt med dubbla landslagsspelare i form av passaren Victor Nielsen, hämtad från länsrivalen Falkenberg, samt den 206 centimeter långe centern David Pettersson, som anslutit från Bundesligaklubben Bisons Bühl. Coach Dalqvist om lagbygget:
–  Det känns väldigt positivt. Vår strategi är att hellre ta in lovande svenska spelare och ge dem förutsättningar för att träna och spela i en utvecklande miljö, än att lägga pengarna på importerade proffs. Volleybollmässigt “förlorar” vi inte jämfört med förra året, däremot har vi tappat en del rutin. Det blir en rolig utmaning för mig som coach. Vi har en bra mix av etablerade spelare och ett par unga namn som är på väg uppåt.

Övriga lag att få guldröster på herrsidan är fjolsäsongens silvermedaljörer Linköpings VC (två röster) samt Sollentuna VK (en röst).

Foto: Robert Boman

Foto: Robert Boman

KOMPLETT SPELSCHEMA*
Elitserien damer
Elitserien herrar
*OBS. Datum och tider i spelschemat är preliminära och kan komma att flyttas.

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
29-30 september: Premiärhelgen
19-20 januari: Grand Prix
9 februari: Fortsättningsserierna Playoff och Playoff In startar
15 mars: SM-slutspelet startar
Månadsskiftet april/maj: Svenska mästare koras

LÄS MER
Om elitseriesäsongen 2018/19
Elitseriens serieupplägg och SM-slutspel