Elitseriesäsongen 2018/19 hägrar

En ny säsong av Elitserien väntar runt hörnet! Häng med när vi tar oss en titt på spelschemat och ett gäng nyheter i serieupplägget.

Elva damlag och tio herrlag förbereder sig i skrivande stund för elitseriesäsongen 2018/19. Aktiviteten är febril. Trupper spikas, spelare drillas och försäsongsläger avverkas på löpande band.

Helgen 29-30 september är skådespelet igång med dunder och brak. Ridån går upp och premiäromgången bjuder på hela elva actionfyllda matcher.

Hylte/Halmstad, mästarklubben på herrsidan, inleder under premiärdagen med hemmamatch mot Habo Wolley. Engelholms VS, de regerande svenska mästarna på damsidan, kliver i sin tur in i handlingarna på söndagen med drabbning mot Gislaved, hemma i Kungsgårdshallen.

Datum att hålla koll på

Säsongen inleds alltså lördagen den 29 september och pågår fram till månadsskiftet april/maj 2019 när svenska mästare koras. Helgen 3-4 november är det spelfri helg då U23-SM avgörs (spelplats annonseras senare). Helgen 19-20 januari är det också spelledigt i Elitserien då 2019 års upplaga av Grand Prix avgörs (spelplats annonseras vid ett senare tillfälle). De fyra dam- respektive herrlag som vid halvsäsong rankar högst i Elitserien kvalificerar sig för den prestigefyllda turneringen, där en plats i Europacupspel ligger i potten.

Den sista grundserieomgången blir komplett söndagen den 3 februari. Därefter tar de nyinstiftade fortsättningsserierna Playoff och Playoff In vid. Här delas lagen, på både dam- och herrsidan, upp i två grupper. I Playoff spelar topplagen, det vill säga de som slutar på platserna 1-5 i grundserien. I Playoff In spelar lagen som slutar på den undre halvan i grundserien, det vill säga de som slutar på platserna 6-10 på damsidan och 6-9 på herrsidan. Fortsättningsserierna startar den 9 februari och pågår fram till den 10 mars. Alla lag möter alla en gång och längs vägen vaskas slutspelslagen fram.

– Tanken med fortsättningsserierna är att de ska ge jämnare och fler betydelsefulla matcher som blir roligare och mer utvecklande för alla – både klubbarna och alla som följer Elitserien. Under flera säsonger har skillnaderna varit ganska stora mellan toppen och botten. Tidigare upplägg med poolspel och derbygrupper har inte löst problemet. För många ojämna matcher är inte rolig för någon, därför har serieföreningen Svensk Elitvolleyboll (SEV) under de senaste åren fört diskussioner kring hur man skulle kunna förändra upplägget, och nu har vi landat i det här, säger Olle Anfelt, ordförande i SEV.

Efter avslutade fortsättningsserier är det dags för SM-slutspelet, som förärats ett nytt upplägg. Elitseriesäsongens crescendo inleds den 15 mars och pågår som längst till månadsskiftet april/maj. Slutspelet avgörs genom åttondelsfinaler (!), kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatcher och finaler.

Fortsättningsserier och åttondelar bland nyheterna

Säsongen 2018/19 bjuder på en rad nyheter vad gäller serieupplägget. Till att börja har de så kallade derbygrupperna försvunnit från grundserien. Istället spelas raka serier med traditionella dubbelmöten, som innebär att alla lag möter alla två gånger – en gång hemma och en gång borta.

En annan nyhet är de tidigare nämnda fortsättningsserierna, vars upplägg ska erbjuda fler jämna matcher som blir roligare och mer utvecklande för både lag och åskådare. I SM-slutspelet införs dessutom två åttondelsfinalserier samt ett nytt upplägg på kvartsfinalspelet (se slutspelsträd nedan). Här kan du läsa mer om det nya upplägget!

Slutspelsträd 2019

På damsidan spelar samtliga lag totalt 23 matcher i grundserien och fortsättningsserierna. På herrsidan är motsvarande siffra 21 eller 20, beroende på om laget spelar i Playoff eller Playoff In. Undantaget är RIG Falköping, föreningen bestående av spelare som studerar på Svensk volleybolls Riksidrottsgymnasium. RIG:s dam- och herrlag spelar tio respektive nio grundseriematcher vardera, samtliga på hemmaplan, och deltar sedermera inte i varken fortsättningsserierna eller SM-slutspelet.

Här finns mer info om Elitseriens upplägg och premisserna på vilka RIG Falköping deltar.

KOMPLETT SPELSCHEMA
Elitserien damer
Elitserien herrar
OBS. Datum och tider i spelschemat är preliminära och kan komma att flyttas