Mästerlig vändning när Hylte/Halmstad säkrade fjärde raka SM-guldet

Under onsdagskvällen satte Hylte/Halmstad punkt för den rafflande SM-finalserien mot Floby såväl som för hela elitseriesäsongen 2023/24. En mäktig vändning från 0-2-underläge säkrade klubbens fjärde raka SM-guld – och det tolfte totalt på herrsidan.

SM-FINAL 4:5 HERRAR
Hylte/Halmstad vs Floby

24 april – 19:00 | Halmstad Arena
Setsiffror: 20-25, 22-25, 25-16, 25-18, 15-12
Bästa poängplockare: Eirik Holst Kavli, 25 (Hylte/Halmstad), Viktor Lindberg, 17 (Floby)
Matchens lirare: Johan Skoogh, Hylte/Halmstad. Hugo Walthersson, Floby
Se matchen i repris!
Fullständig matchstatistik

Foto: Robert Boman

Finalserien mellan seriesegrande Floby och regerande mästaren Hylte/Halmstad har varit underhållande, känslofylld och dramatisk från början till slut. Finalmatch 4 var inget undantag.

Floby klev in i tillställningen med målet att tvinga fram en femte och direkt avgörande SM-final på hemmaplan på lördag. Och det började bra för gästerna som inledde klart starkast. Efter att ha skaffat sig en tidig 4-1-ledning släppte de aldrig greppet om första set som stängdes via 25-20.

När sedan även andra set föll i “schlättalagets” ägo (25-22) var det inte mycket som pekade på att det skulle bli guldjubel i Halmstad Arena denna onsdagskväll.

Men tre set senare var vi trots allt där. En imponerande upphämtning i både matchen och det avslutande skiljesetet satte passande punkt för både finalserien och elitseriesäsongen.

Floby hade momentum slutskedet, vid ställning 10-7, men fick se mästartiteln rinna dem ur händerna efter att Hylte/Halmstads stora block stängt vägen flera gånger om och samtidigt levererat serveess.

H/H:s stjärnpassare Dardan Lushtaku avslutade tillställningen på den första matchbollen genom att elegant placera in ett maskerat “passarpet” till 15-12.

I intervju med SVT var den mångåriga landslagsmannen och H/H-produkten känslosam när han förkunnade att karriären nu kan vara över:

– Det var nog det sista. Jag får aldrig göra det här igen. Det här har varit en så stor del av mitt liv.

Vilda glädjescener efter att Hylte/Halmstad förvaltat första matchbollen. Foto: Robert Boman

Hallänningarnas fjärde raka SM-guld är nu ett faktum. Och det tolfte totalt för klubbens herrlag. Rutinerade liberon Johan Skoogh utsågs till matchens lirare efter en magnifik uppvisning i mottag och försvar.

– Det är helt sjukt. Det är magiskt. Jag vet inte vad jag ska säga. Att få vinna på det här sättet inför den här publiken… det är hel otroligt, säger landslagsaktuelle spikern Kasper Benjaminsson till Radiosporten.

Noterbart är att tre av fyra finalmatcher gick hela vägen till fem set.

På damsidan blev Örebro svenska mästare så sent som i lördags när de stängde finalserien mot Engelholm. Bronsmedaljerna spelades i sin tur hem av Hylte/Halmstads damer och Lunds herrar.

Landslagsaktuelle centern David Pettersson levererade 12 poäng i fjärde finalen. Foto: Robert Boman

Toppbild: Robert Boman

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema SM-slutspelet damer
Spelschema SM-slutspelet herrar
Sluttabell Elitserien damer
Sluttabell Elitserien herrar