Örebro återtar volleytronen efter 16 år – svenska mästare för elfte gången

Örebro Volley bryter Engelholms och Hylte/Halmstads dominans och tar över SM-titeln. Det står klart efter lördagens batalj i fullsatta Idrottshuset där närkingarna stängde finalserien via 3-1 i set.

SM-FINAL 3:5 DAMER
Örebro vs Engelholm

Setsiffror: 25-22, 17-25, 25-19, 25-22
Bästa poängplockare: Paulina Lindberg, Örebro (21). Aleksandra Omilaniuk, Engelholm (16)
Matchens lirare: Diana Lindbom, Örebro. Aleksandra Omilaniuk, Engelholm
Fullständig matchstatistik
Se matchen i repris!

Engelholm och deras halländska antagonist Hylte/Halmstad har prenumererat på SM-titlarna sedan säsongen 2013/14. Efter tio år är dominansen nu bruten. För den prestationen står Örebro Volley, som i och med dagens 3-1-seger inför över 1700 åskådare i ett smockat Idrottshuset är svenska mästare för första gången sedan 2008 och elfte gången totalt. Endast Sollentuna VK har fler SM-guld på damsidan (19).

– Glädjen fyller hela hallen. Helt otroligt att vi kunde stå upp och avsluta som vi gjorde, säger Örebroliberon Catarina Cooper till Sveriges Radio efter matchen.

Det här var närkingarnas andra titel för säsongen. I januari korades man nämligen även till 2024 års Grand Prix-mästare.

Paulina Lindberg jublar efter vunnen boll. Foto: Daniel Lubner

Örebros starka kanter bidrog stort till triumfen, där amerikanska proffset Kira Thomsen levererade 20 poäng, och svenska landslagsspikern Paulina Lindberg fyllde på med ytterligare 21; fint serverade av passaren Natalie Hayward.

– Det är helt sjukt. Vi har jobbat hela säsongen för det här. Det är helt otroligt och det finns inte så mycket att säga, säger Paulina Lindberg till SVT Sport medan guldhattarna delas ut till spelarna.

Thomsen, som inte förlorat en enda match i den rosa Örebrotröjan sedan hon anslöt strax efter årsskiftet, var den som satte punkt för tillställningen med en spike, varpå kupolhallen fylldes med ett öronbedövande jubel och konfetti.

Finalserien tog med det slut i tre raka men oerhört jämna matcher. De första två bataljerna gick hela vägen till skiljeset, där Örebro alltså gick segrande båda gångerna.

Jonna Nilsson bidrog med sex poäng i tredje finalmatchen. Foto: Daniel Lubner

Vissa har slitit extra länge för att bärga titeln till Närke. En sådan är kulturbäraren Jonna Nilsson som gör sitt tionde år i klubben. På fjärde finalförsöket blev det nu äntligen SM-guld för Norsjöprodukten.

– Vad ska man säga, helt otroligt, säger hon med tårar i ögonen när hon intervjuas av Nerikes Allehanda.

Segern betyder också att Jonas Svantesson, assisterande tränare i damlandslaget, sätter bästa möjliga punkt för sin sejour som coach för Örebro Volley. Inför slutspelet stod nämligen klart att Piteåsonen inte förlänger kontraktet med klubben, som han nu lämnar klubben efter sex framgångsrika år. I ren hårdvara summeras hans facit till två Grand Prix-titlar, två SM-silver, tre SM-brons och nu alltså en purfärsk SM-titel.

Tidigare under lördagen korades Hylte/Halmstad till bronsmedaljörer på damsidan efter 2-0 i matcher mot Lunds VK.

Inför matchen mottog Jonas Svantesson priset som Säsongens coach i Elitserien, vilket delades ut av förbundsordförande Annika Sjöberg. Foto: Daniel Lubner.

Nya mästare onsdag?

På herrsidan lever guldkampen vidare in i den nya veckan, där det onsdagen den 24 april dukas för finalmatch 4 i Halmstad Arena.

Där kan hemmalaget Hylte/Halmstad komma att koras till svenska mästare för fjärde året i följd. Detta efter att ha skaffat sig “matchboll” och guldläge i kraft lördagens tunga 3-2-seger på bortaplan i svårspelade Floby Sporthall.

Bronsmedaljörer på herrsidan koras i morgon, söndag. Lund leder matchserien 1-0 mot hemmaspelande Habo Wolley. I händelse av att lagen vinner varsin match avgörs matchserien via ett golden set som spelas först till 15, direkt i anslutning till att match 2 slutförts.

Så följer Elitserien

Allra bäst följer du matchern från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

  • På volleytv.se streamas alla matcher från grundserien, Grand Prix och SM-slutspelet live och i repris. Skaffa ett VolleyTV-konto och häng med fram till att vi korar svenska mästare!
  • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går även att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.

Toppbild: Daniel Lubner

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema SM-slutspelet damer
Spelschema SM-slutspelet herrar
Sluttabell Elitserien damer
Sluttabell Elitserien herrar