Örebro med ena handen på SM-titeln

I helgen kan svenska mästare koras! Elitserienvolleyboll.se levererar införrapport med förutsättningar samt länkar till livescore och livesändningar. Häng med!

Det lidelsefulla maraton vi kallar Volleybollsäsongen 2023/24 – som startade för snart sju månader sedan med grundseriepremiären 23-24 september – är inne på upploppet. Helgen 20-21 april kan första laget fläka sig över mållinjen och koras till svenska mästare.

Örebro Volley har ena handen på SM-bucklan efter två tajta men tunga 3-2-segrar mot regerande mästaren Engelholm. Inte konstigt att det råder finalfeber i Närkes residensstad. Det lär vara “lapp på luckan” i Idrottshuset när match 3 servar igång kl. 15:00 under lördagen.

– Det finns inget som skulle vara bättre än att spela hem ett SM-guld på lördag. Det är vad vi har kämpat för hela säsongen; varje timme, varje dag. Det är allt vi vill just nu, sa Örebrospikern Diana Lindbom i intervju med SVT Sport efter onsdagens bortaseger.

Vinner Örebro blir man svenska mästare för första gången sedan 2008 och elfte gången totalt.

Herrfinalen överlever helgen

På herrsidan utjämnades finalserien i onsdagens batalj i Halmstad arena, där hemmalaget Hylte/Halmstad vann i raka set mot seriesegrande Floby.

I och med det resultatet står redan klart att kampen om guldet lever vidare in i nästa vecka. Men räkna med två lag som spelar med stor desperation i helgens match. De som går segrande ur drabbningen – med start 15:00 i Floby Sporthall – kommer ha “matchboll” och guldläge inför finalomgång 4 som spelas onsdagen den 24 april i Halmstad arena.

– Såklart tufft att förlora förra matchen. Vi lyckades inte förvalta de få lägen som dök upp och då blir det svårt att ta Hylte/Halmstad på bortaplan. Vi kommer definitivt göra en annan typ av match när vi kliver in på vår hemmaplan på lördag, sa Flobycoachen Kalle Nordén efter finalmatch 2.

Hylte/Halmstad går för fjärde raka SM-titeln och totalt tolfte mästartecknet på herrsidan. Floby har i sin tur siktet inställt på att bryta hallänningarnas dominans och spela hem tredje SM-guldet i klubbens historia; det första sedan 1997.

Bronsstriderna avgörs

Parallellt med finalserierna avgörs kampen om bronsmedaljerna i bäst av två matcher. I händelse av att lagen vinner varsin match avgörs matchserierna via ett golden set, som spelas först till 15, direkt i anslutning till att match 2 slutförts.

På damsidan sitter Hylte/Halmstad i förarsätet efter klara 3-0 i förra helgens bortamatch mot Lund. Med start 14:00 under lördagen drabbar lagen åter samman, då i Halmstad arena.

Lunds herrar går det då desto bättre för; 3-0 i förra helgens hemmamatch mot serietrean Habo innebär ett bra utgångsläge inför bortareturen som avgörs i Habo arena med start 16:00 på söndag.

Så följer du matcherna

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

 • På volleytv.se streamas alla matcher från grundserien, Grand Prix och SM-slutspelet live och i repris. Skaffa ett VolleyTV-konto och häng med fram till att vi korar svenska mästare!
 • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går även att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.

HELGENS MATCHER

 • SM-final 3:5 Herr | 15:00 – Floby Sporthall, Floby
  (1) Floby – Hylte/Halmstad (2)
  Ställningen är 1-1 i matcher
 • SM-final 3:5 Dam | 15:00 – Idrottshuset, Örebro
  (1) Örebro – Engelholm (3)
  Örebro leder 2-0 i matcher
 • Bronsmatch 2:2 Dam | 20 april 14:00 – Halmstad arena, Halmstad
  (2) Hylte/Halmstad – Lund (4)
  Hylte/Halmstad leder 1-0 i matcher
 • Bronsmatch 2:2 Herr | 21 april 16:00 – Habo arena, Habo
  (3) Habo – Lund (4)
  Lund leder 1-0 i matcher

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema SM-slutspelet damer
Spelschema SM-slutspelet herrar
Sluttabell Elitserien damer
Sluttabell Elitserien herrar