Magisk inledning på finalserierna

Tajt, spektakulärt och dramatiskt. SM-finalpremiärerna bjöd på fantastisk inramning och innehöll precis allt volleyälskaren kan önska sig. Nu sitter Örebro och Floby i förarsätet!

Över 1500 tog plats på läktarna i Idrottshuset i Örebro för att följa damsidans första SM-final mellan Örebro Volley och Engelholms VS. Och vilken show det bjöds på!

Tillställningen gick hela vägen till skiljeset, efter att hemmalaget spelat hem de två inledande akterna och de gästande skåningarna sedan stått för en imponerande upphämtning.

Väl där lyckades seriesegraren från Närke bryta EVS momentum och spela hem 1-0 i matcher vi 15-9.

Segersiffrorna skrevs i sin helhet till 25-23, 25-20, 18-25, 25-27, 15-9. Planens poängbästa spelare var Örebros högerspiker Paulina Lindberg som levererade 28 “pinnar”. Den Sollentuna VK-fostrade 21-åringen – som ingår i damlandslagets bruttotrupp för landslagssäsongen 2024 – utsågs till matchens “MVP”.

SVT Sport med rapport och klipp på matchbollen!

Även på herrsidan krävdes maximala fem set för att skilja finalkombattanterna Floby och Hylte/Halmstad åt.

Den gästande regerande svenska mästaren gick upp i 2-0-ledning via 27-25, 25-23 och var där och då på god väg att spela hem match 1 till Halland. Men det seriesegrande hemmalaget visade styrka genom att spela som bäst när det gällde som mest och lyckades vända på steken fullständigt, anfört av Viktor Lindberg (28 poäng och MVP); Säsongens spelare i Elitserien.

Reducering via 25-23, kvittering genom 25-15 och sedan fullbordad vändning efter 15-10 i skiljeset. Smockfulla Floby sporthall fick glädjefnatt när Serigne Fall smällde in matchbollen.

– Det var en intensiv match. Det var väldigt, väldigt kul och en bra början, sa Viktor Lindberg till Falköpings Tidning efteråt.

Finalserierna avgörs i bäst av fem matcher. Omgång 2 spelas onsdagen den 17 april enligt följande:

 • SM-final 2:5 Dam | 19:00 – Kungsgårdshallen, Engelholm
  (3) Engelholm – Örebro (1)
  Örebro leder matchserien 1-0
 • SM-final 2:5 Herr | 19:00 – Halmstad arena, Halmstad
  (2) Hylte/Halmstad – Floby (1)
  Floby leder matchserien 1-0

Går guldkampen hela vägen till en femte och direkt avgörande tillställning så spelas den lördagen den 27 april för herrar samt söndagen den 28 april för damer.

Parallellt avgörs även dubbla kamper om bronset. På damsidan sitter Hylte/Halmstad i förarsätet efter klara 3-0 i lördagens bortamatch mot Lund. Lunds herrar går det då desto bättre för; 3-0 i hemmamatchen mot serietrean Habo innebär att de skaffat sig ett bra utgångsläge inför bortareturen.

Bronset delas ut i bäst av två matcher. Returerna spelas kommande helg enligt följande:

 • Bronsmatch 2:2 Herr | 21 april 16:00 – Habo arena, Habo
  (3) Habo – Lund (4)
 • Bronsmatch 2:2 Dam | 20 april 14:00 – Halmstad arena, Halmstad
  (2) Hylte/Halmstad – Lund (4)

Står det 1-1 i matcher avgörs matchserien med ett Golden set som spelas direkt efter att match 2 avslutats.

Så följer du matcherna

Allra bäst följer du medaljmatcherna från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

 • På volleytv.se streamas alla matcher från grundserien, Grand Prix och SM-slutspelet live och i repris. Skaffa ett VolleyTV-konto och häng med fram till att vi korar svenska mästare!
 • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går även att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.

Toppbild: Daniel Lubner (@retouchedreality)

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema SM-slutspelet damer
Spelschema SM-slutspelet herrar
Sluttabell Elitserien damer
Sluttabell Elitserien herrar