Kvartsfinalerna spikade – Örebro övertog serieledningen och valde först

Först Grand Prix-mästare. Nu kan Örebro även titulera sig seriesegrare 2023/24. Detta efter att både ha besegrat och gått om Hylte/Halmstad i den allra sista omgången. Säsongen är nu framme vid SM-slutspelet – och efter kvällens slutspelsval vet vi nu vilka som möts i kvartsfinalerna!

Grundserien är avslutad och topplagen har gjort sina val. Vi har följande matchserier att se fram emot när SM-slutspelet dundrar igång om en vecka, helgen 16-17 mars:

KVARTSFINALER DAM*

  • Örebro (1) vs Sollentuna (7) 
  • Hylte/Halmstad (2) vs Göteborg (8) 
  • Engelholm (3) vs Gislaved (6)
  • Lund (4) vs Linköping (5)
Foto: Robert Boman

Inför helgens avslutande omgång cirkulerade förhandssnacket framför allt kring den direkt avgörande seriefinalen mellan ledande Hylte/Halmstad och jagande Örebro.

Två poäng skiljde kombattanterna åt i tabellen när de klev in i Idrottshuset under söndag eftermiddag. Och förutsättningarna var glasklara inför avgörandet. Om hemmaspelande Örebro kunde få med sig samtliga tre poäng via seger 3-0 eller 3-1, skulle de gå om. Alla andra resultat skulle innebära serieseger för hallänningarna.

Och nog märktes det att drabbningen var extra betydelsefull. I potten låg stora mängder prestige, möjligheten att få hemmaplansfördel genom hela SM-slutspelet samt rätten att välja kvartsfinalmotståndare först av alla.

Och när krutröken hade lagt sig stod klart att rubbet tillfallit Närkes volleystoltheter.

Hylte/Halmstad startade dock starkast och vann första akten komfortabelt via 25-17. Där och då var de alltså blott en setvinst från att säkra seriesegern, men Örebro skulle komma tillbaka, precis som de gjorde i Grand Prix-finalen för drygt en och en halv månad sedan.

De rosaklädda imponerade och fullbordade comebacken via 25-22, 25-19, 25-20.

Amerikanska vänsterspikern Kira Thomsen bidrog stort i anfall med 22 poäng och fyllde även på med två block och två ess för totalt 26 “pinnar”. Landsmaninnan Natalie Hayward levererade i sin tur fin spelfördelning från sin passarposition och fyllde även på med tio egna poäng, varav tre ess.

Foto: Robert Boman

“Känns bra att avsluta på topp”

Svenska landslagsspikern Paulina Lindberg bidrog även hon starkt med 16 poäng från sin högerkant. När hon intervjuades i Radiosporten efter matchen var det tydligt att den säkrade seriesegern har stor betydelse:

– Det känns helt fantastiskt! Det är långt kvar att spela av säsongen, men det känns bra att avsluta grundserien på topp.

Coach Jonas Svantesson fyllde på med att i samma sändning avslöja valet av kvartsfinalmotståndare:
– Vi vill ha så korta resor som möjligt och väljer därför Sollentuna. Det blir ett bra och bollskickligt motstånd som är starkt i serve. Det kommer gagna oss och ge bra träning inför vad som förhoppningsvis blir vidare avancemang.

Hylte/Halmstad valde i sin tur att möta Göteborg, som blev sista lag in i slutspelet. Regerande mästaren Engelholm tog Gislaved – samma lag som man under söndagskvällen 3-1-besegrade med viss möda hemma i Kungsgårdshallen. För fyran Lund innebar det att femman Linköping “blev över” och nu blir motståndaren att sätta tänderna i med start nästa helg.

Paulina Lindberg jublar. Foto: Robert Boman

Slutspelsklart även på herrsidan

Herrarnas grundseriespel stängde under lördagen vilket följes av att motståndarna i SM-slutspelets inledande kvartsfinalfas spikades:

KVARTSFINALER HERR*

  • Floby (1) vs Uppsala (7) 
  • Hylte/Halmstad (2) vs Malmö (8) 
  • Habo (3) vs Vingåker (6)
  • Lund (4) vs Sollentuna (5)

Här kan du läsa mer om det!

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen i grundserien går till SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 16-17 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema SM-slutspelet damer
Spelschema SM-slutspelet herrar
Spelschema Elitserien damer
Spelschema Elitserien herrar