SM-slutspelet är här!

Äntligen! Helgen 16-17 mars dundrar SM-slutspelet igång. Sammanlagt åtta kvartsfinaldrabbningar står på menyn. Elitserienvolleyboll.se levererar länkar till livesändningar, livescore, spelschema med mera.

Som vi har längtat! Både nätet och nerverna är på helspänn när elitseriesäsongen 2023/24 går in i sin mest kritiska fas. Samtliga åtta kvartsfinalserier går av stapeln i helgen; fem under lördagen, tre under söndagen.

Efter slutspelsvalen förra helgen står alltså klart att det är följande matchserier vi har att se fram emot, där semifinalplatserna ligger i potten:

KVARTSFINALER DAM*

  • Örebro (1) vs Sollentuna (7) 
  • Hylte/Halmstad (2) vs Göteborg (8) 
  • Engelholm (3) vs Gislaved (6)
  • Lund (4) vs Linköping (5)

KVARTSFINALER HERR*

  • Floby (1) vs Uppsala (7) 
  • Hylte/Halmstad (2) vs Malmö (8) 
  • Habo (3) vs Vingåker (6)
  • Lund (4) vs Sollentuna (5)

*Grundserieplacering inom parentes.

Alla lag kommer taggade till tusen till helgens matcher, med siktena inställda på att ge sig själva bästa tänkbara start på elitseriesäsongens stora crescendo.

I alla matchserier kan man i olika grad tala om favoritskap för de lag som slutade högre upp i tabellen, men det är de lägre seedade lagen som får äran att inleda på hemmaplan.

Inför slutspelspremiären håller vi ett extra öga på de på pappret jämnaste drabbningarna. På damsidan utgörs det av matchserien mellan seriefyran Lund och femman Linköping. Första drabbningen står i Linköpings sporthall på söndag med start 15:00.

Blott två poäng skiljde lagen åt i grundserien – och de jämna förutsättningarna exemplifieras även genom att de vann varsin match mot varandra. Båda tillställningarna gick hela vägen till fem set och slutade med att hemmalaget stod som segrare. Blir hemmaplansfördelen tungan på vågen för Lund, månne?

Även på herrsidan är Lund indragen i den på pappret jämnaste kvartsfinalserien. Här är det dock Sollentuna som står för motståndet. En snabbtitt på grundserietabellen ger oss att skillnaden mellan lagen uppgick till åtta poäng och totalt tre segrar, till skåningarnas fördel.

Lund vann båda grundseriedrabbningarna lagen emellan, där setskillnaden skrevs till totalt 6-2. Men SVK bet ifrån rejält i den senare av dusterna, som spelades så sent som den 2 mars och som avgjordes först i skiljeset.

Den drabbningen var även Sollentunas allra sista i grundserien, vilket skvallrar om att det är två veckor sedan laget senast spelade match. Är denna relativt långa vila en fördel eller nackdel när slutspelet nu släpps lös?

Med start 14:30 på lördag dundrar matchserien igång i Arena Satelliten.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspelet. Säsongens stora crescendo startar alltså helgen 16-17 mars och pågår som längst fram till 27 och 28 april då de femte och direkt avgörande SM-finalerna avgörs på herr- respektive damsidan. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

HELGENS MATCHER

2024-03-16
DAMER
15:00 – Göteborg – Hylte/Halmstad
17:00 – Sollentuna – Örebro

HERRAR
14:00 – Vingåker – Habo
14:30 – Sollentuna – Lund
15:00 – Uppsala – Floby

2024-03-17
DAMER
14:00 – Gislaved – Engelholm
15:00 – Linköping – Lund

HERRAR
15:00 – Malmö – Hylte/Halmstad

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema SM-slutspelet damer
Spelschema SM-slutspelet herrar
Spelschema Elitserien damer
Spelschema Elitserien herrar