Seriesegrande Floby valde Uppsala – här är kvartsfinalerna som inleder SM-slutspelet

Herrarnas grundseriespel 2023/24 är fullbordat och matchserierna i SM-slutspelets första fas är spikade!

Under lördagskvällen stängde grundserien på herrsidan, varpå topplagen gjorde sina val av kvartsfinalmotståndare.

Vi har följande matchserier att se fram emot när SM-slutspelet dundrar igång om en vecka, helgen 16-17 mars:

KVARTSFINALER HERR*

  • Floby (1) vs Uppsala (7) 
  • Hylte/Halmstad (2) vs Malmö (8) 
  • Habo (3) vs Vingåker (6)
  • Lund (4) vs Sollentuna (5)

*Placering i grundserien inom parentes

Foto: Robert Boman

Först ut att välja var Floby som under eftermiddagen säkrade seriesegern i kraft av en 3-1-vinst mot rivalen Habo.

Deras val föll alltså på Uppsala, som var näst sista lag in i SM-slutspelet. Flobycoachen Kalle Nordén om hur man resonerade:

– Det stod ju mellan Malmö och Uppsala. Det är ett val vi har tänkt på ett tag nu och där killarna fick vara med och tycka till. Malmö känns svårare att bedöma från match till match, är lite mer ojämna och har många spelare med mycket rutin och hög högstanivå. I Uppsala får vi i sin tur en motståndare med riktigt bra högerspelare som vi behöver förbereda oss på att hantera – och det är generellt ett större lag än Malmö. Vi har respekt för dem och det gäller att åka dit och göra en bra första match och spela bra volleyboll.

Flobycoachen Kalle Nordén gläds över seriesegern, men har siktet inställt på större framgångar. Foto: Robert Boman

“Har inte vunnit något än”

Floby har imponerat enormt hittills under säsongen. Inte minst genom att gå genom grundserien utan att förlora en enda match, med maximala 20 segrar. Längs vägen har man bland annat besegrat Hylte/Halmstad – som har tre raka SM-guld – i två stentuffa drabbningar som avgjorts först i skiljeset.

– Hylte/Halmstad har dominerat i några års tid nu och hade en enorm svit inför den här säsongen. Nu har vi byggt upp en egen fin svit. Att det skulle gå så här bra var inget vi räknade med på förhand, även om vi visste att vi klev in i säsongen med ett bra lag. Det har varit en del tuffa matcher där vi fått kämpa, men vi har hela tiden hittat lösningar för att få med oss vinsten. Imponerande att vi klarar att gå genom grundserien utan förlust, det är en merit och något vi gläds över, men vi har inte vunnit något än. Nu ställer vi om fokus för SM-slutspel där det blir tuffare matcher, berättar Nordén vidare.

Utöver rätten att välja kvartsfinalmotståndare först av alla ger seriesegern också en bestående belöning i form av hemmaplansfördel genom SM-slutspelet. Något som man tror och hoppas kommer ha stor betydelse:

– Det är kanske den största och viktigaste anledningen till att vinna grundserien. Framför allt i en eventuell SM-final är det skönt att ha hemmaplansfördel. Nu har vi gett oss själva den möjligheten och den ska vi förvalta. Att få spela inför vår publik, som jag som partisk tycker är den bästa i volleyboll-Sverige, är fantastiskt, avslutar Kalle Nordén.

Landslagstrion Vilma Julevik, Emmy Andersson och Cecilia Malm kommer ge allt för att ta hem seriesegern för sitt Hylte/Halmstad. Foto: Robert Boman.

Direkt avgörande seriefinal föregår damernas slutspelsval

I morgon, söndag, stänger även damernas grundserie, där det bland annat väntar en tvättäkta seriefinal mellan tabellettan Hylte/Halmstad och jagande Örebro.

Tillställningen i Idrottshuset i Örebro blir underbart laddad. Utöver vansinniga mängder prestige ger seriesegern som sagt även hemmaplansfördel genom hela SM-slutspelet samt rätten att välja kvartsfinalmotståndare först av alla när slutspelsvalen genomförs senare under kvällen.

Två poäng skiljer kombattanterna åt i dagsläget och förutsättningarna är glasklara inför avgörandet. Vinner hemmalaget Örebro med 3-0 eller 3-1 går de om Hylte/Halmstad med fler inspelade poäng. Alla andra resultat innebär däremot serieseger för hallänningarna.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen i grundserien går till SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 16-17 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema SM-slutspelet herrar
Spelschema Elitserien damer
Spelschema Elitserien herrar