Invigningsfest bland elva helgmatcher – grundserien inne på sluttampen

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens omgång.

Innan vi genomlyser kommande dagars elitvolleybravader tar vi en snabb titt i backspegeln och konstaterar att Örebros damer och Hylte/Halmstads herrar kan titulera sig 2024 års Grand Prix-mästare. Detta efter förra helgens volleyfest i Fyrishov, Uppsala, där de vassaste elitlagen i landet gjorde upp om ära, titlar, prispengar och Europacupplatser.

De båda elitserieledarna Hylte/Halmstad dam och Floby herr fick nöja sig med silver. Engelholms damer – som missade final för första gången sedan 2014 – tog i sin tur hem bronset i kamp med derbyrivalen Lund. För Lunds herrar blev det däremot medalj då de vann tredjeprismatchen mot Habo i tre raka set och säkrade klubbens allra första GP-pallplats.

Med GP bakom oss börjar det dra ihop sig för sluttampen av grundserien 2023/24. Merparten av lagen på både dam- och herrsidan närmar sig att ha avverkat tre fjärdedelar av alla matcher – och med avslutningen i annalkande gäller det att spurta sig till så höga tabellplaceringar som möjligt och slipa på formen inför stundande slutspel, playdown och elitseriekval.

Faktum är att SM-slutspelet bara är drygt en och en halv månad bort. Lördagen den 16 mars dundrar det igång med kvartsfinalserier. Vilka lag som ställs mot varandra avgörs via slutspelsvalen, som görs direkt efter att den 20:e och sista grundserieomgången fullbordats söndagen den 10 mars. Här kan du läsa mer om hur slutspelet avgörs!

Helgens omgång, 27-28 januari, bjuder på elva matcher varav sex damtillställningar och fem herrdrabbningar. Sju spelas under den intensiva lördagen, resterande på söndag.

På damsidan ser vi bland annat ett bottenmöte under lördagen där jumbon Lindesberg tar emot IKSU som ockuperar tiondeplatsen just ovanför. Avståndet är dock relativt stort då Umeålaget spelat hem tio poäng, medan “Linde” kammat noll. Om IKSU avgår med segern är de på allvar med i racet om slutspelsplatserna.

På herrsidan får vi bland annat njuta av ett länsderby när Sollentuna gästas av Södertelge med start 17:00 under lördagen. Hemmalaget ligger femma i tabellen och är klar favorit när nästjumbon från andra sidan Storstockholm kommer på besök, men senast lagen möttes (12 november) var det de facto Södertelge som avgick med segern i skiljeset.

Sist men inte minst konstaterar vi att Habo Wolley spelar praktfull premiär i sin alldeles nybyggda hemmahall, Habo Arena, som ger större möjligheter till kringarrangemang och ökad publikkapacitet. Det borgar för än större publikfester än de redan stora vi fick uppleva under slutspelsvåren 2023.

Vingåkers VK blir första lag att gästa hallen i och med söndagens match som startar 16:00. Räkna med att hemmalaget från Vätterns västra strand kommer rejält taggat till tillställningen i jakt på den perfekta starten i nya arenan. Utgå samtidigt från att VVK kommer gör allt som står i deras makt för spoliera invigningsfesten.

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens elitseriematcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

  • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.
  • I Serieportalen finns också VolleyTV (www.volleytv.se) integrerat, där alla elitseriematcher från både grundserien och SM-slutspelet streamas live och on demand. Skaffa ett streamingkonto och häng med hela säsongen!

HELGENS OMGÅNG
Damer
2024-01-27
14:30 Sollentuna – Hylte/Halmstad
14:30 RIG Falköping – Lund
15:00 Lindesberg – IKSU

2024-01-28
13:00 Gislaved – Göteborg
14:30 Örebro – IKSU
16:00 Engelholm – Linköping

Herrar
2024-01-27
15:00 Uppsala – Lund
15:00 Floby – Malmö
17:00 Sollentuna – Södertelge
17:00 RIG Falköping – Örkelljunga

2024-01-28
16:00 Habo – Vingåker

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema Elitserien damer
Spelschema Elitserien herrar