Sanslös vändning när Örebro bärgade åttonde guldet

Örebro Volley är Grand Prix-mästare för åttonde gången. Detta efter en ruggig upphämtning där man gick från nära knockade till totalt stim. Se matchen i repris på volleytv.se!

Underläge 0-2 i set och 13-19 i tredje. Där och då såg den halländska gulddubbeln ut att vara så gott som i hamn. För tidigare under dagen hade Hylte/Halmstads herrar säkrat GP-titeln via 3-1 i set mot Floby. Och föreningens damlag var bevisligen mycket nära att upprepa bedriften. Men Närkes volleystolthet ville annorlunda. Väldigt annorlunda.

Örebro började plötsligt behärska Hylte/Halmstads servetryck och stängde samtidigt igen luckorna i blocket. I takt med att man åt sig allt närmare ökade pressen och stressen hos motståndarna.

Vid 22-22 var man plötsligt ikapp – och ett gäng högkvalitativa och nervkittlande rallyn senare hade maktbalansen i matchen förändrats drastiskt. För 28-26 av amerikanska nyförvärvet Kira Thomsen förkunnade att tillställningen var reducerad, 1-2.

Därefter fortsatte Örebro forsa fram. 25-20 i fjärde akten betydde snart att Grand Prix-helgens stora crescendo skulle avgöras genom ett rafflande skiljeset till 15.

Där fullbordade närkingarna vändningen efter att ha skaffat sig ett tidigt försprång som man sedan aldrig släppte. 15-12 av trotjänaren Jonna Nilsson satte punkt för den högdramatiska guldmatchen.

– En helt otrolig känsla. Vet inte riktigt vad jag ska säga. Alla hoppades, men ingen räknade med det. Att ta guld känns helt underbart. En sjuk match, en sjuk fajt. Vi visar stor mental styrka, tar en boll i taget och jobbar på i nuet, säger Hedda Broberg som utsågs till matchens lirare efter att bland annat ha bidragit med fem block.

Segerdans i ring efter ett den inslagna matchbollen. Foto: Robert Boman

Veteranen Jonna Nilsson var känslosam efter supervändningen:
– På mina tio år i Örebro är det här den största segern. Vändningen vi gör… det är speciellt. Vi ville inte att det skulle vara över och vi vet vad vi kan och går för. Vi gav aldrig upp!

Coach Jonas Svantesson fyller på:
– Jag har varit med så länge i den här branschen att jag vet att det kan hända. Tidigare under säsongen stod vi för samma bedrift mot Gislaved. Visst är det en annan dignitet i den här matchen, men den är fortfarande just en match, en match som går att vända. I tredje set hände något och vi fick momentum. Känslan var att motståndarna kanske slappnade av lite grann, och slappnar man av mot oss straffar det sig. Jag tycker om att ranka den senaste segern högst och det fortsätter jag med. Jag har varit med om många framgångar förut, men jag är så dåligt på att gå och minnas de där segrarna. Jag gläds fantastiskt med den här. Och som de gör det där ute. Med en vinst som den här kan man hålla på i flera år till. Den här känslan av att vinna ger så otroligt mycket.

På herrsidan blev det alltså Hylte/Halmstad som fick guldjubla efter en härlig kamp med Floby. Även de för åttonde gången genom historien, vilket gör laget kliver upp i toppen av herrarnas lista över de titelrikaste i Grand Prix-sammanhang.

Tidigare under dagen säkrade Lunds herrar föreningens första GP-medalj någonsin när Habo besegrades i tre raka set i bronsmatchen. Engelholms damer, som missade finalspel för första gången sedan 2014, fick även de med sig tredjepris efter vinst i Skånederbyt mot GP-debuterande Lund.

Alla matcher livestreamas

Alla helgens åtta semifinal- och medaljmatcher finns att streama i repris på www.volleytv.se.

Sändningarna levereras i samarbete med Sportway och utgörs av en fyrkameralösning med kommentator och grafik.

Coach Jonas Svantesson med guldjublet. Foto: Robert Boman

SPELSCHEMA – ELIT GRAND PRIX

2023-01-20
10:00 Semifinal 1 – herrar: Hylte/Halmstad (2) 3–1 Lund (3)
12:30 Semifinal 2 – herrar: Floby (1) 3–0 Habo (4)
15:30 Semifinal 1 – damer: Hylte/Halmstad (1) – Lund (4)
18:00 Semifinal 2 – damer: Engelholm (2) – Örebro (3)

2024-01-21
09:00 Bronsmatch – herrar: Lund 3–0 Habo
11:30 Bronsmatch – damer: Engelholm 3–1 Lund
14:30 Final – herrar: Floby 1–3 Hylte/Halmstad
16:30 Final – damer: Hylte/Halmstad 2–3 Örebro

FAKTA – GRAND PRIX 2024

Datum: 20-21 januari
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala
Regerande mästare: Engelholm (dam), Hylte/Halmstad (herr)
Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se

Grand Prix räknas som den mest prestigefulla turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. GP-mästare koras årligen sedan 1998. 2024 års upplaga av Grand Prix blir den 26:e i ordningen. De fyra damlag och fyra herrlag som toppar elitserietabellerna när halva grundserien spelats kvalificerar sig för GP.

LÄNKAR

grandprixvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema Elit Grand Prix Dam
Spelschema Elit Grand Prix Herr

Örebroliberon Catarina Cooper med känslorna utanpå. Foto: Robert Boman