Hylte/Halmstad mesta mästare efter nya titeln

Obesegrade elitserieledaren mot regerande mästaren. Laget som aldrig vunnit Grand Prix mot laget som fram till i dag delade på titelrekordet med länsrivalen. Hylte/Halmstad visade sig vara starkast i söndagens högkvalitativa final mot Floby och tronar nu ensamt i toppen med åtta Grand Prix-guld sedan premiäråret 1998. Se matchen i repris på volleytv.se!

FLOBY 1-3 HYLTE/HALMSTAD
Setsiffror: 25-23, 20-25, 20-25, 19-25
Poängbäst: Viktor Lindberg, 21 (Floby). Tomas Vilimas, 18 (Hylte/Halmstad)
Komplett statistik

Grand Prix-titeln, Europacupplatsen och prispengarna åker med hem till Halland för tredje gången i följd. Hylte/Halmstads vann den 26:e upplagan av den klassiska volleyturneringen efter rafflande match som avgjordes över fyra set. Därmed kan man nu titulera sig mesta GP-mästare med totalt åtta titlar. Tidigare delade man rekordet tillsammans med länsrivalen Falkenberg.

– En jäkligt go’ känsla! Fantastiskt kul att få vara med och vinna Grand Prix. Det var två grymma lag som möttes här idag – en fantastisk match att spela. Jättekul att vi får samlas här i Uppsala och spela inför mycket publik, säger Max Petersson som kom in från bänken och presterade så till den grad att han utsågs till matchens lirare.

Floby, som fram till i dag inte hade förlorat en enda match under säsongen 2023/24, inledde starkast och tog välförtjänt hem första set via 25-23. Men de regerande mästarna verkade ha ytterligare en växel att lägga i. De tre följande akterna slutade alla i Hylte/Halmstads favör, relativt komfortabelt dessutom.

– Vi började lite skakigt och svajigt. Känslan var att vi hade pressen på oss; det var nog både nervositet och annat som spelade in där. I andra set hittade vi energin och får en del lägen som vi utnyttjar till fullo. Sedan hade vi bara gasen i botten resten av matchen, fortsätter Petersson.

Max Petersson utsedd till MVP. Foto: Robert Boman

H/H-coachen Almir Ljutovac fyller på:
– Rösten är nästan slut. Vi började krampaktigt, men blev bara bättre och bättre. I tredje låg vi under med 2-8 men lyckades vända jättestarkt – det är nog ett av de bästa seten vi spelat den här säsongen. Det är skitjobbigt för min del, för vi har för många bra spelare. Det är svårt att välja mellan dem. Men skämt åsido, vi har 13 riktigt bra spelare och kan ändra runt, experimentera och variera i startuppställningen beroende på motståndare. Det såg vi inte minst här i dag. Jag har angenäma problem. Under mina fyra år i klubben har vi aldrig haft så här hård konkurrens.

Med start 16:30 avgörs damernas Grand Prix-final, där elitserieledande Hylte/Halmstad utmanas av Örebro.

Tidigare under dagen säkrade Lunds herrar föreningens första GP-medalj någonsin när Habo besegrades i tre raka set i bronsmatchen. Engelholms damer, som missade finalspel för första gången sedan 2014, fick även de med sig tredjepris efter vinst i Skånederbyt mot GP-debuterande Lund.

Alla matcher livestreamas

Alla åtta semifinal- och medaljmatcher går att se i repris på www.volleytv.se.

Sändningarna levereras i samarbete med Sportway och utgörs av en fyrkameralösning med kommentator och grafik.

Foto: Robert Boman

SPELSCHEMA – ELIT GRAND PRIX

2023-01-20
10:00 Semifinal 1 – herrar: Hylte/Halmstad (2) 3–1 Lund (3)
12:30 Semifinal 2 – herrar: Floby (1) 3–0 Habo (4)
15:30 Semifinal 1 – damer: Hylte/Halmstad (1) – Lund (4)
18:00 Semifinal 2 – damer: Engelholm (2) – Örebro (3)

2024-01-21
09:00 Bronsmatch – herrar: Lund 3–0 Habo
11:30 Bronsmatch – damer: Engelholm 3–1 Lund
14:30 Final – herrar: Floby 1–3 Hylte/Halmstad
16:30 Final – damer: Hylte/Halmstad 2–3 Örebro

FAKTA – GRAND PRIX 2024

Datum: 20-21 januari
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala
Regerande mästare: Engelholm (dam), Hylte/Halmstad (herr)
Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se

Grand Prix räknas som den mest prestigefulla turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. GP-mästare koras årligen sedan 1998. 2024 års upplaga av Grand Prix blir den 26:e i ordningen. De fyra damlag och fyra herrlag som toppar elitserietabellerna när halva grundserien spelats kvalificerar sig för GP.

LÄNKAR

grandprixvolleyboll.se
volleytv.se
Säkra dina GP-biljetter – förköp här!
Spelschema Ungdoms-GP Flickor
Spelschema Ungdoms-GP Pojkar
Spelschema Elit Grand Prix Dam
Spelschema Elit Grand Prix Herr