Mästarna till SM-final – klassikermöte väntar

Regerande svenska mästarna Hylte/Halmstad Volley är klart för SM-final efter att ha stängt semifinalserien mot Örebro under tisdagskvällen.

Både matchen och matchserien slutade 3-1. Segersiffrorna i den avslutande drabbningen skrevs till 30-28, 26-24, 16-25, 25-21 till fördel för hemmalaget från Halland.

– Det är otroligt, det är det här vi kämpat för hela säsongen, säger matchens lirare Amanda Toll till Sveriges Radio.

I SM-finalen väntar nu ett riktigt klassikermöte med rivalen Engelholms VS, som vann grundserien övertygande. Skåningarna noterades för 19 segrar av 20 möjliga. Mot vilka det enda nederlaget kom? Hylte/Halmstad, givetvis.

De två finalkombattanterna har dominerat svensk elitvolleyboll i ganska exakt tio år. Senast ett annat lag spelade hem mästartiteln var säsongen 2012/13 då Katrineholm triumferade. Sedan dess har EVS vunnit fem guld, alla i följd under åren 2015-2019, och Hylte/Halmstad övriga tre (2014, 2021, 2022).

Efter en knackig höst missade Hylte/Halmstad Grand Prix-avancemang för första gången i mannaminne. Runt månadsskiftet november/december tuggade dock maskineriet igång. Självförtroendet kom tillbaka med tiden och truppen uppdaterades med nyförvärv. Efter en stark andra halva på grundserien slutade hallänningarna trea i tabellen. När det nu drar ihop sig för titelrace är de regerande mästarna tillbaka i fullt slag. Lyckas man nu bräcka sina stora antagonister i finalspelet kan man titulera sig mästare för tredje året i följd.

Gångna helgen spikades även att det blir Hylte/Halmstad och Habo som gör upp om SM-guldet på herrsidan. Habo är i final för första gången i klubbens historia, medan Hylte/Halmstad spelar om guldet för femte säsongen i följd – och kan kamma hem tredje raka SM-titeln.

SM-finalspelet avgörs i bäst av fem matcher och inleds helgen 15-16 april.

För semifinalförlorarna gäller att slicka såren och ställa om snabbt, för kommande helg inleds fajten om bronset. På herrsidan möts Lunds VK och Sollentuna VK, medan det bland damerna är Örebro och Linköping som gör upp.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Toppbild: Daniel Lubner.

LÄNKAR
Spelschema Elitseriekval Dam
Spelschema Elitseriekval Herr
Spelschema SM-slutspelet Dam
Spelschema SM-slutspelet Herr
volleytv.se
Om elitseriesäsongen 2022/23
Sluttabell Elitserien dam
Sluttabell Elitserien herr
Serieportalen – alla förbundsserier samlade