Historiska guldkvadrupeln ett faktum

Svensk volleybollhistoria har skrivits i Halmstad Arena under torsdagskvällen! Hylte/Halmstad är första klubb att lägga beslag på alla fyra stora mästartitlar inom svensk elitvolleyboll under en och samma säsong; såväl Grand Prix- som SM-titlarna på både dam- och herrsidan.


HYLTE/HALMSTAD 3–0 FALKENBERG
Setsiffror: 25-17, 25-18, 25-22
SM-final 2:3 | Halmstad Arena | 2021-04-22


I går var det damerna som fick lyfta SM-bucklan efter rysarseger 3-2 mot Engelholm. Under torsdagen var herrarnas tur att kunna titulera sig svenska mästare efter seger i tre raka set mot derbyrivalen Falkenberg.

– Det här betyder så sjukt mycket, särskilt med tanke på att förra säsongen blev inställd. Vi har inte bara vunnit SM-guld, utan även respekt ute i volleyboll-Sverige. Vi har jobbat på hårt och hela tiden, trott på både oss själva och processen, utan att sticka ut hakan. Vi spelar bra genom slutspelet, inte fantastiskt, men när vi varit pressade har vi steppat upp. En match som i dag är inte jättevacker, men vi växlar upp när det krävs och vinner ändå. Jag är så jäkla stolt över grabbarna. Vi är ett 14-mannalag som vinner det här tillsammans. Alla har slitit hårt hela säsongen – och nu står vi här som mästare, säger coach Almir Ljutovac.

Philip “Pilen” Pettersson. Foto: Robert Boman

Att en och samma förening tar hem båda SM-titlarna har hänt fem gånger, senast för 33 år sedan då Sollentuna VK lyckades med samma bedrift. Att en och samma förening blir både svenska mästare och Grand Prix-mästare under en och samma säsong har däremot aldrig inträffat tidigare.

För hemmasonen tillika superstjärnan Marcus Nilsson var guldet extra speciellt. 38-åringen är en av svensk volleybolls största och mest väldekorerade spelare genom tiderna, med bland annat en Champions League-titel och utmärkelsen som turneringens MVP 2013. Efter ett nära två decennier långt och framgångsrikt proffsäventyr återvände ”Max” till moderklubben Hylte/Halmstad inför säsongen 2019/20 med siktet inställt på att säkra det där SM-guldet han fram till i dag saknat.

Foto: Robert Boman

– Fantastiskt skönt. Det är det här SM-guldet som har saknats hemma i bokhyllan; en lucka jag kämpat för att fylla de senaste två åren. Förra året blev ju som det blev, och den här säsongen har varit speciell och svår, med corona och allt vad det innebär, men vi fick genomföra den och visade verkligen att vi är bäst när det gäller. Som förening skriver vi in oss i historieböckerna. Att få vara del av det känns fantastiskt. Nästan osannolikt att vi lyckas, säger Marcus Nilsson.

Hylte/Halmstad har nu totalt elva SM-guld, varav nio på herrsidan. Senaste herrarna bärgade mästartiteln var säsongen 2017/18.

Foto: Robert Boman

LÄNKAR
Så avgörs SM-slutspelet 2021
• Livestreama alla matcher: www.volleytv.se
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se
• Spelschema SM-slutspel dam
• Spelschema SM-slutspel herr