Hylte/Halmstad svenska mästare efter rysare

Hylte/Halmstads damer är svenska mästare för andra gången! Det står klart efter två raka segrar i finalserien mot Engelholm, som därmed får släppa ifrån sig mästartiteln för första gången på sex (!) år.


HYLTE/HALMSTAD – ENGELHOLM
Setsiffror: 25-19, 25-27, 28-26, 15-25, 15-9
SM-final 2:3 | Halmstad Arena | 2021-04-21


Efter en lång och speciell säsong innehållande noggranna förberedelser och träningsläger, över 200 grundseriematcher, Grand Prix och ett intensivt slutspel vet vi nu var SM-guldet hamnar på damsidan. Finalserien mellan guldtippade grundseriesegraren och Grand Prix-vinnaren Hylte/Halmstad och regerande svenska mästaren Engelholm, som jagade sjätte raka SM-guldet, avgjordes i två raka men tuffa matcher.

– Helt magiskt! Jag är chockad och vet inte riktigt vad jag ska säga. Sättet vi vinner på, en femsetare, gör det hela väldigt speciellt. Det var en känslomässig berg- och dalbana där ute i dag. Engelholm krigade verkligen och gjorde det svårt för oss, men jag är otroligt stolt över hur vi slutför matchen, säger landslagscentern Lilly Topic efter onsdagens rysare.

– Jag är så glad och tacksam över att det blev en elitserie under omständigheterna. Att vi sedan står här som mästare efter en så speciell säsong känns häftigt. Det är mycket känslor. Vi har jobbat stenhårt hela säsongen och det har verkligen gett resultat, fortsätter Topic.

Foto: Robert Boman

”Säsongens spelare” poängligavinnare

Precis som i den första matchen lagen emellan svängde det rejält. Engelholm gick fram till ledning 12-5 i första set men Hylte/Halmstad vaknade till efter den tröga starten och stod för en mäktig vändning fram till 25-19. Akterna som följde blev högdramatiska med mängder av långa och underhållande rallyn. Engelholm tog hem set två med 27-25 och hade även dubbla setbollar i akt tre vid ställning 24-22, men fick se hemmalaget vända på steken till 26-28. I det fjärde setet tycktes H/H få guldfrossa då Engelholm sprang ifrån och kvitterade klart efter 25-15. EVS tog med sig sitt momentum in i skiljeset och gick direkt upp i en 3-0-ledning, men bara för att få se Hylte/Halmstad spela hem fyra raka poäng och dundra vidare mot guldet som säkrades via 15-9.  

21-åriga landslagsspikern Hanna Hellvig, nyligen utsedd till Säsongens spelare i Elitserien, blev med 23 poäng bästa poängplockare för dagen i det nyblivna mästarlaget. Hon slutade också som hela SM-slutspelets poängdrottning med sina 129 poäng på sju matcher. Länk till fullständig matchstatistik, lag och individuell.

Foto: Robert Boman

”Stort mod!”

– Vi startade den här resan i augusti och det har varit intensivt och speciellt för alla. Allt vi jobbat för hela säsongen ledde fram till att vi kunde vinna här i dag, i en femsetare i en SM-final. Spelarna visade stort mod och steppade verkligen upp och trodde på det hela vägen, säger coach Pedro Mendes.

Mendes har tidigare vunnit SM-guld två gånger som spelare i Falkenbergs VBK. Att nu få göra det som tränare känner han är ännu större:
– Överlägset! Att få göra den här resan med tjejerna och få ihop laget både taktiskt och som grupp är något jag är väldigt stolt över.

I morgon, torsdag, väntar en ny potentiellt avgörande SM-final i Halmstad Arena då det är dukat för ett helhalländskt herrderby mellan guldtippade Grand Prix-mästaren Hylte/Halmstad och uppstickande rivalen Falkenberg som genomgått en metamorfos under andra halvan av säsongen. H/H vann första “ronden” med 3-1 förra helgen och är svenska mästare vid seger i morgondagens match. Matchen sänds via SportExpressen Play – läs mer här!

Hylte/Halmstad har chans till en historisk gulddubbel och kan bli den första klubben att under en och samma säsong lägga beslag på såväl Grand Prix-gulden som SM-titlarna på både dam- och herrsidan. Att en och samma förening tar hem båda SM-titlarna har hänt fem gånger tidigare, senast för 33 år sedan då Sollentuna VK lyckades med samma bedrift.

Hylte/Halmstad har totalt nio SM-guld sedan tidigare, varav åtta på herrsidan. Senast damlaget stod som mästare var säsongen 2013/14.

Foto: Robert Boman

LÄNKAR
Så avgörs SM-slutspelet 2021
• Livestreama alla matcher: www.volleytv.se
• Elitseriens webbplats: www.elitserienvolleyboll.se
• Serieportalen, alla förbundsserier samlade: www.volleyboll.se/serieportalen
• Volleybollförbundets webbplats: www.volleyboll.se
• Spelschema SM-slutspel dam
• Spelschema SM-slutspel herr