Hellvig och Borna utsedda till Säsongens spelare

Elitserietränarna har röstat fram Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad, och August Borna, Lund, till den kanske mest prestigefulla av Elitseriens utmärkelser: Säsongens spelare!

Inför säsongen 2020/21 återvände spikern Hanna Hellvig till Sverige efter ett magnifikt och väldekorerat Freshmen-år med Hawaiis haussade collegelag Rainbow Wahine. 21-åringen, som skolats i Lidingö SK och vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping, valde guldtippade Hylte/Halmstad som ny klubbadress och har med råge infriat förväntningarna under sin första riktiga elitseriesäsong. Med 294 poäng slutade Hanna på tredje plats i poängligan i grundserien, samtidigt som snittet på 5,35 poäng per spelat set var det näst högsta.

Nu har elitseriecoacherna röstat fram henne som Säsongens spelare:
– Oj, är det sant? Vad roligt! Jag är glad att jag under i princip hela säsongen kunnat prestera på den nivå jag vill ligga på. Kul att det syns och uppskattas. Volleyboll är det bästa jag vet. Jag får så mycket glädje av sporten och att göra det jag älskar. Det är det som både mina och lagets prestationer bygger på. Vi har fantastisk sammanhållning och har jättekul tillsammans, både på träningar och matcher, säger Hanna när vi meddelar henne den glada nyheten.

Hellvig har varit starkt bidragande till H/H:s stora framgångar under säsongen, där Grand Prix-guldet från januari följdes upp av en förstaplats i grundserietabellen efter en enda förlust och blott fem tappade set på 20 matcher. Kommande helg fortsätter jakten på SM-titeln då rivalen Örebro står för motståndet i den första semifinalen av max tre lagen emellan.
– Vi ser verkligen fram emot matchserien mot Örebro, som kommer bli tuff och jämn. Chanserna att gå till final är goda så länge vi spelar vårt spel och håller oss på den nivå vi brukar ha, säger Hanna.

“Mäktig känsla!”

Säsongen 2017/18 utsågs August Borna till Elitseriens mest framstående rookie. Utvecklingen har därefter onekligen fortsatt i rätt riktning. Den Lunds VK-fostrade spikern har hunnit fylla 22 år och är nu etablerad som en av ligans vassaste anfallsspelare. Utmärkelsen han nu for motta understryker den saken ytterligare.

– Det var verkligen goda nyheter! En otroligt mäktig känsla! Speciellt att bli utvald ur den gruppen nominerade; ett sällskap väldigt duktiga spelare. Jag blir glad och stolt, säger August när nyheten om utmärkelsen når honom.

Borna toppade grundseriens poängliga i tämligen överlägsen stil med 424 poäng på 74 set och 20 matcher. Ytterligare statistik som imponerar är poängsnittet på 5,73 per spelat set samt fjärdeplatsen i serveligan (35 ess). August stod också för en av säsongens mäktigaste och mest minnesvärda insatser när han bombade in sanslösa 47 (!) poäng för sitt Lunds VK i 3-2-segern mot Vingåker i mitten av oktober.

– Ja, det har blivit en hel del poäng i år, så jag får vara nöjd med den biten, även om jag gärna hade sett att vi gick längre i slutspelet (uttåg i kvartsfinal mot Vingåker, reds. anm.). När jag kom hem till Lund inför säsongen 2018/19 fick jag ett större ansvar, så utvecklingen kom ganska naturligt av det. Jag har fått steppa upp och vuxit och utvecklats med ansvaret. Det går hand i hand. Nästa mål för min del är EM-kvalet i maj, avslutar Borna.

Presenteras dag för dag

I morgon, torsdag, presenterar vi Säsongens lag på damsidan, där sju spelare röstats in position för position. Se detaljerat schema nedan:

Måndag 29/3: Säsongens rookie: Ulrika Blomgren (Värnamo), Max Petersson (Örkelljunga)
Tisdag 30/3: Säsongens coach: Patrick Aparicio (Engelholm), Idner Martins (Örkelljunga)
Onsdag 31/3: Säsongens spelare: Hanna Hellvig (Hylte/Halmstad), August Borna (Lund)
Torsdag 1/4: Säsongens lag – damer
Fredag 2/4: Säsongens lag – herrar

Foto: Petter Borna, Robert Boman.

KANDIDATER – SÄSONGENS UTMÄRKELSER*
Nominerade Elitserien Dam
Säsongens spelare
• Ellen Amaral, Hylte/Halmstad
• Vilma Andersson, Engelholm
• Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad
• Martina Konecna, Lindesberg
• Christina Adamopoulou, Sollentuna

Säsongens rookie
• Filippa Brink, Engelholm
• Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad
• Ulrika Blomgren, Värnamo
• Zeinab Kamara, Lindesberg
• Daniell Åström, Engelholm
• Isabelle Reffel, Örebro
• Klara Juneholm, Linköping

Säsongens coach
• Patrick Aparicio, Engelholm
• Pedro Mendes, Hylte/Halmstad
• Dick Runesson, Gislaved
• Lars-Göran Granberg, IKSU
• Alberto Chaparro, Sollentuna

Nominerade Elitserien Herr
Säsongens spelare
• Edvin Svärd, Falkenberg
• August Borna, Lund
• Marcus Nilsson, Hylte/Halmstad
• Staffan Blomgren, Sollentuna
• Maciej Madej, Hylte/Halmstad

Säsongens rookie
• Max Pettersson, Örkelljunga
• Patrik Johansson, Lund
• Filip Bratic, Habo
• Oskar Trozell, Uppsala
• Aleksa Petrovic, Södertelge
• Hugo Morency, Habo

Säsongens coach
• Idner Martins, Örkelljunga
• Mathias Morency, Habo
• Oskar Muurinen, Sollentuna
• Johann Verstappen, Södertelge

*De nominerade presenteras utan inbördes ordning.