Säsongens coach: Martins och Aparicio prisas

Idner Martins, Örkelljunga, och Patrick Aparicio, Engelholm, har av sina tränarkollegor röstats fram som vinnare av utmärkelsen Säsongens coach på dam- respektive herrsidan.

Före detta brasilianska storspelaren Idner Faustino Lima Martins gör sitt första år som tränare för Örkelljunga VK. Till sitt förfogande har han ett ungt och talangfullt lag som, trots de senaste säsongernas rejäla generationsväxling, visat sig högst slagkraftigt. Bilden bekräftas av säsongens prestationer med Grand Prix-avancemang, tredjeplatsen i grundserien samt pågående SM-slutspel där semifinal ligger inom räckhåll.

Nu har “Idi” röstats fram som mottagare av utmärkelsen Säsongens coach på herrsidan:
– Fantastiskt, verkligen helt fantastiskt! För en mer erfaren coach är det här kanske inte en så stor grej, men för mig som gör min första säsong som professionell tränare är det enormt. Bara att bli nominerad var speciellt. Att andra coacher sedan lagt märke till jobbet och utvecklingen och valt att rösta fram mig känns jättekul, säger Martins.

Hur har er säsong varit hittills?
Som man kan vänta sig med ett ungt och ganska oerfaret lag har det varit lite upp och ner. En av mina viktigaste uppgifter har därför varit att jobba mentalt med spelarna, att ingjuta självförtroende i dem. Hur de utvecklats under säsongens gång har varit fantastiskt att se. Vi lär oss hela tiden tillsammans, träning för träning, match för match.

Hur ser du på era chanser i det fortsatta SM-slutspelet?
Som före detta spelare vill jag alltid spela final och bli mästare, men det handlar om att förstå var vi befinner och vad vi är kapabla till. Det har varit en resa att ta oss dit vi är i dag, men spelarna har köpt in på min idéer och ambitioner. De har börjat se på sig själva med mina ögon. Vi har alla möjligheter att gå till semifinal och därifrån ta oss vidare till finalspelet. Och väl där kan allt ända. Med det sagt väntar en tuff resa med bra motståndare som utmanar oss.

“Älskar att vinna”

Patrick Aparicio är en av svensk elitvolleybolls mest firade och prisade coacher. Bland meriterna finns en hel hög SM-guld och individuella hederstecken. Nu kan amerikanen lägga ytterligare en ärofylld utmärkelse till listan.
– Härligt och roligt! Det här är dock lika mycket en lagutmärkelse som det är en individuell. Jag hade aldrig fått ta emot det här priset utan mina spelare och tränarkollegor. Jag hoppas att hela laget kan glädjas över det här. Sedan gör det mig naturligtvis glad att andra coacher ser och uppmärksammar vårt jobb; att de ser utvecklingen. Det betyder mycket, säger Patrick Aparicio.

Du har vunnit allt man kan vinna som head coach i svensk elitvolleyboll. Vad är det som fortsätter driva dig?
– Jag älskar det jag gör! Jag har en passion för sporten och strävar alltid efter att lära och bli bättre. Genom samarbetet med ledare och spelare fortsätter jag utvecklas. Varje relation är unik och kräver sitt sätt att “connecta”. Mitt mål är att utveckla dem alla, det tvingar mig att hela tiden gräva lite djupare. Men i grund och botten handlar det om att jag älskar att vinna. Spänningen ligger i att hitta nya vägar att göra det på. Varje säsong är som en ny berättelse och det är fantastiskt kul att vara med när den skrivs.

I skrivande stund jagar Patrick och hans Engelholms VS SM-guld. Laget är klart för semifinal, där antingen Sollentuna eller Gislaved kommer stå för motståndet. Lyckas EVS gå hela vägen blir det klubbens sjätte (!) raka SM-titel, och den andra i följd med Aparicio vid rodret.
– Vi har lite tid på oss nu innan semifinalspelet sätter igång och det gäller att vi använder den till att bli bättre; att tjejerna verkligen strävar efter att lyfta sig minst en nivå till. Gör vi det har vi chansen att gå hela vägen, avslutar Patrick.

Presenteras dag för dag

I morgon, onsdag, fortsätter vi presentera vinnarna i Säsongens utmärkelser, då i kategorin Årets spelare. Se detaljerat schema nedan:

Måndag 29/3: Säsongens rookie: Ulrika Blomgren (Värnamo), Max Petersson (Örkelljunga)
Tisdag 30/3: Säsongens coach: Patrick Aparicio (Engelholm), Idner Martins (Örkelljunga)
Onsdag 31/3: Säsongens spelare – dam och herr
Torsdag 1/4: Säsongens lag – damer
Fredag 2/4: Säsongens lag – herrar

Foto: Roger Linde, Robert Boman.

KANDIDATER – SÄSONGENS UTMÄRKELSER*
Nominerade Elitserien Dam
Säsongens spelare
• Ellen Amaral, Hylte/Halmstad
• Vilma Andersson, Engelholm
• Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad
• Martina Konecna, Lindesberg
• Christina Adamopoulou, Sollentuna

Säsongens rookie
• Filippa Brink, Engelholm
• Hanna Hellvig, Hylte/Halmstad
• Ulrika Blomgren, Värnamo
• Zeinab Kamara, Lindesberg
• Daniell Åström, Engelholm
• Isabelle Reffel, Örebro
• Klara Juneholm, Linköping

Säsongens coach
• Patrick Aparicio, Engelholm
• Pedro Mendes, Hylte/Halmstad
• Dick Runesson, Gislaved
• Lars-Göran Granberg, IKSU
• Alberto Chaparro, Sollentuna

Nominerade Elitserien Herr
Säsongens spelare
• Edvin Svärd, Falkenberg
• August Borna, Lund
• Marcus Nilsson, Hylte/Halmstad
• Staffan Blomgren, Sollentuna
• Maciej Madej, Hylte/Halmstad

Säsongens rookie
• Max Pettersson, Örkelljunga
• Patrik Johansson, Lund
• Filip Bratic, Habo
• Oskar Trozell, Uppsala
• Aleksa Petrovic, Södertelge
• Hugo Morency, Habo

Säsongens coach
• Idner Martins, Örkelljunga
• Mathias Morency, Habo
• Oskar Muurinen, Sollentuna
• Johann Verstappen, Södertelge

*De nominerade presenteras utan inbördes ordning.