Montaño och Gruvaeus utsedda till Årets spelare

Elitserietränarna har röstat fram Ivonee Montaño, Örebro Volley, och Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK, till den kanske mest prestigefulla av Elitseriens utmärkelser: Årets spelare!

Det finns gott om skickliga svenska spelare i Elitserien, men allt som oftast är det ”importerna” som tronar på toppen av poängligorna när grundserien sammanfattas. För att hitta en svensk poängligavinnare på herrsidan får vi gå tillbaka hela vägen till säsongen 2011/12, då Habo Wolleys Adnan Herco smällde in 370 poäng på 18 matcher. Men i år hände det igen.

Elitseriesäsongen 2019/20 var det nämligen Falkenbergs Johan Gruvaeus som regerade. Den 22-årige landslagsspikern mäktade med 405 poäng på 19 matcher och ett poängsnitt på 5,62 poäng per set.

Siffror är definitivt inte allt, men nog vittnar de i det här fallet om att “Groovy”, som han kallas hemma i Falkenberg, haft en ruskigt stark säsong. Säkerligen är hans poängmaskineri också en bidragande faktor till att elitseriecoacherna nu röstat fram Johan som Årets spelare.

– Jäkligt roligt att höra! Måste erkänna att jag varit nervös hela veckan. Det har kännts bra, men jag har försökt att inte ha för stora förhoppningar för att inte bli besviken. Det känns stort! Har drömt om det här sedan jag var liten. Först poängligasegern – och nu det här. Superkul! säger Johan när elitserienvolleyboll.se ringer upp honom och förkunnar utmärkelsen.

Vad tror du det är som gjort att coacherna röstat på dig?
– Vet inte exakt, men jag har gjort några bra matcher. Jag spelar med mycket energi, vilket gör att jag hörs och syns mycket. Sedan har det blivit en del poäng också. Det är nog faktorer som bidragit.

Hur ser du på din och lagets säsong?
– Överlag har den varit bra. Vi har vunnit mycket, men också förlorat några matcher som vi borde vunnit. Grand Prix var en jättebesvikelse så klart. Vi klev in som regerande mästare och hade lite mer press på oss än året innan och kom intemalls upp i nivå i semifinalen. Men efter GP blev vi bara bättre och bättre och jag tror att vi hade kunnat gå riktigt bra i slutspelet om vi hade fått chansen att spela det. För egen del har P-A (Sääf, reds. anm.) och miljön i Falkenberg gjort att jag utvecklats jättemycket. Tidigare säsonger har jag i princip alltid anfallit på diagonalen, men i år har jag hittar fler utvägar. Sedan pushar det mig så klart att ha brorsan i laget. Vi tävlar i allt och vill alltid vara bättre än varandra.

“Otroligt professionell”

Ivonee Montaños första elitseriesäsong kan inte beskrivas som något annat än en succé. Den colombianske spikern noterades för 233 poäng på 16 matcher och 4,85 poäng per set, vilket är det högsta snittet i hela Elitserien. Hon var dessutom den spiker som levererade flest poäng per passning (207 anfallspoäng / 407 passningar = 49 procent “kill-procent”).

Hon vann den interna poängligan för sitt Örebro Volley och bidrog starkt till att närkingarna slutade på andra plats i grundserien och dessutom bärgade den åtråvärda Grand Prix-titeln i januari.

Ivonee, som för närvarande är hemma i Colombia, har sökts av elitserienvolleyboll.se för en kommentar, men utan framgång. En annan som kan sätta ord på hennes fantastiska säsong är Örebrotränaren Jonas Svantesson, som så sent som igår prisades som Årets coach i Elitserien:

– Ivonee är en otroligt professionell spelare som tidigare varit i Italien, Tyskland och Frankrike. Hon vet hur hon ska ta hand om sig själv för att på bästa sätt komma förberedd och kunna prestera bra på alla träningar och matcher. Hon har en härlig inställning och hon växer ju större uppgifter blir. Det märkte vi inte minst under GP-finalen, där hon ledde laget och drog med sig de andra. Hon tog tag i taktpinnen och var bäst på planen tillsammans med Linda (Andersson, reds. anm.) när vi äntligen lyckades besegra Engelholm. Hennes vinnareskalle och energi har varit mycket betydelsefullt för laget.

Årets lag – damer, presenteras torsdag

Tidigare under veckan har vi presenterat vinnarna i kategorierna Årets rookie och Årets coach. I morgon, torsdag, fortsätter vi med Årets lag, damer, där det är spelarna själva som röstat. Se detaljerat schema nedan:

Måndag (4/5): Årets rookie: Sofia Andersson (Örebro), Alfred Brink (Örkelljunga)
Tisdag (5/5): Årets coach: Jonas Svantesson (Örebro), Oskar Muurinen (Sollentuna)
Onsdag (6/5): Årets spelare: Ivonee Montaño (Örebro), Johan Gruvaeus (Falkenberg)
Torsdag (7/5): Årets lag – damer
Fredag (8/5): Årets lag – herrar

NOMINERADE – ÅRETS UTMÄRKELSER

Elitserien Damer
Årets spelare
• Terese Bengtsson, Gislaveds VBK
• Madelene Green, Sollentuna VK
• Ivonne Montaño, Örebro Volley
• Stina Rix, Lunds VK
• Linnéa Skogsberg, Lindesbergs VBK
• Jurja Vlasic, Hylte/Halmstad Volley
• McKenna Woodford, Engelholms VS

Årets rookie
• Esther Evans, Hylte Halmstad Volley
• Merta Sjögren, Lindesbergs VBK
• Sandra Abrahamsson, Värnamo VBA
• Louise Olsson, Svedala VBK
• Ella Sandberg, Värnamo VBA
• Sofia Andersson, Örebro Volley

Årets coach
• Patrick Aparicio, Engelholms VS
• Dick Runesson, Gislaveds VBK
• Patryk Fogel, Hylte/Halmstad Volley
• Jason Lafferty, Lindesbergs VBK
• Jakob Langwagen, Linköpings VC
• Ulf Karlsson, Lunds VK
• Niclas Bagelius, Sollentuna VK
• Lennie Sverin, Svedala VBK
• Jessica Sandberg, Värnamo VBA
• Jonas Svantesson, Örebro Volley

Elitserien Herrar
Årets spelare
• Carl Ahremark, Lunds VK
• Staffan Blomgren, Sollentuna VK
• Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK
• Victor Nielsen, Sollentuna VK

Årets rookie
• Alfred Brink, Örkelljunga VK
• Joel Andersson, Örkelljunga VK
• Viktor Gustafsson, Säters VBK
• Albin Hedberg, Säters VBK

Årets coach
• P-A Sääf, Falkenbergs VBK
• Oskar Muurinen, Sollentuna VK
• Joe Isacsson, Linköpings VC
• Mathias Morency, Habo Wolley
• Almir Ljutovac, Hylte/Halmstad VOlley
• Owen Lamb, Lunds VK
• Tomasz Kamuda, Örkelljunga VK
• Velimir Braculj, Södertelge VBK
• Mike Bossence, Vingåkers VK
• Per Eriksson, Säters VBK