Andersson och Brink är Årets rookies

Elitserietränarna har sagt sitt! Det har blivit dags att presentera vinnarna i Årets utmärkelser, och först ut är kategorin Årets rookies. Vinnarna är Sofia Andersson, Örebro Volley, och Alfred Brink, Örkelljunga VK.

Örebro Volley har något stort på gång. Kombinationen av en stark organisation, erfaren ledarstab och en både bred och spetsig trupp lovar gott inför framtiden och kunde mycket väl har burit hela vägen till ett SM-guld redan i år.

Efter att ha brutit Engelholms VS mäktiga svit på tio raka mästartitlar bärgade närkingarna 2020 års Grand Prix-guld, vilket blev den enda titeln som delades ut under säsongen 2019/20.

En av de viktigaste pusselbitarna i lagbygget är lovande passaren Sofia Andersson, fostrad i Norsjö VBK. Efter tre framgångsrika år på Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping gick flyttlasset till Örebro Volley. Och som hon levererade under sitt första år i svensk elitvolleybolls finrum! 20-åringen bidrog starkt till lagets fina säsong, som utöver GP-titeln genererade i en andraplats i grundserien. För sina insatser belönas Sofia nu av elitseriecoacherna med utmärkelsen Årets rookie.

– Är det sant? Vad kul! Det här hade jag inte förväntat mig, men jag är jättenöjd med säsongen – både min egen och lagets. Sedan var det tråkigt att inte få avsluta den som planerat, men det är inte mycket att göra åt och vi är ändå nöjda med vad vi presterat, säger Andersson när elitserienvolleyboll.se delger de glada nyheterna.

Under säsongen har hon delat i princip rakt av på passaransvaret tillsammans med landslagsspelaren Josephine Tegenfalk. Ett inte helt vanligt upplägg, men det har funkat bra, konstaterar Sofia:

– Vi har spelat ungefär halva matcher var under mer eller mindre hela säsongen och det har funkat jättebra. Hon har startat nästan alla matcher och satt ribban, sedan har jag fått komma in och fortsätta på den inslagna vägen. Det har varit en trygghet.

“Extra speciellt!”

Alfred Brink heter den spelskicklige Perstorpssonen som just klarat av sin första säsong i Elitserien och Örkelljunga VK och som nu utsetts till Årets rookie på herrsidan. Efter att han tog studenten vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping i juni 2019 tog det inte lång tid innan Alfred presenterades som ett av Örkelljunga VK:s första nyförvärv inför elitseriesäsongen 2019/20. Och snacka om succévärvning. Med imponerande självklarhet ledde den Engelholms VS-fostrade passaren sitt lag till såväl Grand Prix-silver som en fjärdeplats i grundserien. Och just det, han gjorde det som lagkapten.

– Wow, det känns jäkligt kul! Bara att vara nominerad var stort, men det här… Riktigt kul! Sedan känns det lite extra speciellt eftersom det är elitseriecoacherna som röstat. Klart man haft koll på utmärkelsen genom åren och att jag tänkt att det vore kul att vinna den någon gång, men det har aldrig varit något mål eller något jag funderat på under säsongens gång. Sedan måste jag säga att min lagkamrat Joel (Andersson, reds. anm.) lika gärna kunde ha vunnit. Han har varit minst lika bra, om inte bättre med tanke på att han bytte position inför den här säsongen, säger Alfred när elitserienvolleyboll.se når honom.

Hur skulle du vilja sammanfatta ditt första år i Elitserien?
– Det har varit jäkligt roligt. Vi slog ur underläge från början men jobbade stenhårt. Vi krigade hela vägen fram till slutspelet och det hände mycket kul och positivt längs vägen. Höjdpunkten var helt klart Grand Prix-semifinalen när vi slog ut förhandsfavoriten Hylte/Halmstad – en häftig upplevelse!

Brink är framgångsrik även på sand. 2019 var ett ruskigt genombrottsår för 19-åringen. Eller vad sägs om fyra Challengersegrar av fyra möjliga samt fyra framträdanden på Swedish Beach Tour med bland annat tre pallplatser, varav en förstaplats från SBT Kalmar? Lägg därtill det imponerande SM-bronset på Tylösand och det magnifika U20-EM-bronset på hemmaplan i Göteborg, så förstår du snart varför han så sent som i december utsågs till Årets genombrott i beachvolley-Sverige.

Årets coacher presenteras tisdag

I morgon, tisdag, fortsätter vi presentera vinnarna i Årets utmärkelser, den gången i kategorin Årets coach. Se detaljerat schema nedan:

Tisdag (5/5): Årets coach – dam och herr
Onsdag (6/5): Årets spelare – dam och herr
Torsdag (7/5): Årets lag – damer
Fredag (8/5): Årets lag – herrar

NOMINERADE – ÅRETS UTMÄRKELSER

Elitserien Damer
Årets spelare
• Terese Bengtsson, Gislaveds VBK
• Madelene Green, Sollentuna VK
• Ivonne Montaño, Örebro Volley
• Stina Rix, Lunds VK
• Linnéa Skogsberg, Lindesbergs VBK
• Jurja Vlasic, Hylte/Halmstad Volley
• McKenna Woodford, Engelholms VS

Årets rookie
• Esther Evans, Hylte Halmstad Volley
• Merta Sjögren, Lindesbergs VBK
• Sandra Abrahamsson, Värnamo VBA
• Louise Olsson, Svedala VBK
• Ella Sandberg, Värnamo VBA
• Sofia Andersson, Örebro Volley

Årets coach
• Patrick Aparicio, Engelholms VS
• Dick Runesson, Gislaveds VBK
• Patryk Fogel, Hylte/Halmstad Volley
• Jason Lafferty, Lindesbergs VBK
• Jakob Langwagen, Linköpings VC
• Ulf Karlsson, Lunds VK
• Niclas Bagelius, Sollentuna VK
• Lennie Sverin, Svedala VBK
• Jessica Sandberg, Värnamo VBA
• Jonas Svantesson, Örebro Volley

Elitserien Herrar
Årets spelare
• Carl Ahremark, Lunds VK
• Staffan Blomgren, Sollentuna VK
• Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK
• Victor Nielsen, Sollentuna VK

Årets rookie
• Alfred Brink, Örkelljunga VK
• Joel Andersson, Örkelljunga VK
• Viktor Gustafsson, Säters VBK
• Albin Hedberg, Säters VBK

Årets coach
• P-A Sääf, Falkenbergs VBK
• Oskar Muurinen, Sollentuna VK
• Joe Isacsson, Linköpings VC
• Mathias Morency, Habo Wolley
• Almir Ljutovac, Hylte/Halmstad VOlley
• Owen Lamb, Lunds VK
• Tomasz Kamuda, Örkelljunga VK
• Velimir Braculj, Södertelge VBK
• Mike Bossence, Vingåkers VK
• Per Eriksson, Säters VBK