Årets coach: Svantesson och Muurinen prisas

Jonas Svantesson, Örebro Volley, och Oskar Muurinen, Sollentuna VK, har av sina tränarkollegor röstats fram som vinnarna av utmärkelsen Årets coach på dam- respektive herrsidan.

– En ära att få ta emot priset! Jag känner tacksamhet gentemot mina tränarkollegor. Att det är de som röstat gör det hela ännu större. Sedan tar jag inte det här som en individuell utmärkelse. Jag har laget att tacka. Utmärkelsen är ett bevis för att vi gjort något bra som grupp. Jag jobbar för en fin klubb och ett fint lag och tillsammans har vi nått fina resultat under säsongen, säger Oskar Muurinen när elitserienvolleyboll.se levererar den glada nyheten.

Ja, fina resultatet var det minst sagt. Sett över hela säsongen har Sollentuna VK varit det starkaste laget i svensk elitvolleybolls finrum på herrsidan. Oskar och hans trupp, som till stora delar är sprungen ur föreningens egna led, kan stoltsera med såväl grundseriesegern som Grand Prix-pokalen – den enda titeln som hann delas ut under elitseriesäsongen 2019/20.

– Genom hela säsongen pratade vi om processen, där hårt jobb skulle ge oss de resultat vi förtjänade. Värderingarna i laget var starka och vi strävade hela tiden mot samma mål. Vi litade på ideologin till 100 procent och hittade vårt sätt att spela volleyboll. Inför säsongen visste vi att vi redan tillhörde de bästa lagen när det kommer till serve- och blockspel, men att vi kunde bli bättre i både anfalls- och sideout-spelet. Att vi lyckades ta kliv och utveckla de bitarna bidrog starkt till att vi fick de resultat vi fick i år.

Foto: Robert Boman

“Ståpäls!”

Örebro Volley har, precis som Sollentuna, en urstark säsong bakom sig, med Grand Prix-guld och en andraplats i grundserien. Vid rodret för framgångarna står Jonas Svantesson, som nu röstats fram som Årets coach i Elitserien på damsidan.

– Wow, ståpäls! Det här var en glad överraskning, säger Jonas när elitserienvolleyboll.se når honom. Jag har aldrig kommit med i de här diskussionerna tidigare, och då har jag ändå coachat elitlag i omkring 16 år. Kanske var det som så att mina tränarkollegor tänkte att jag ger mig om jag får det priset? Skämt åsido, jag har mina tjejer att tacka för att säsongen blev vad den blev. Jag har ett fantastiskt lag att jobba med. Det visar sig inte minst nu när vi blir av med spelare som värvas utomlands. Känslan är verkligen att vi är på väg någonstans och vi ska försöka fortsätta att hålla i det här jobbet.

Hur skulle du vilja sammanfatta din och lagets säsong?
– En jättebra säsong, men tyvärr med dubbla förluster mot Engelholm i grundserien. Under två års tid har vi jobbat för att slå dem, och det lyckades vi med i den viktigaste matchen för året; Grand Prix-finalen där vi vann med 3-0. Efter allt hårt slit där vi jobbat för att utveckla såväl vårt spel som den mentala biten var det ett skönt kvitto. Sedan var det givetvis synd att vi inte fick fortsätta hela vägen in i mål efter en så bra säsong. Helt plötsligt var den bara slut, när det roligaste skulle börja. Det var snöpligt.

Vad är nycklarna till era framgångar?
– Vi har skapat ett lag som verkligen är dedikerat till träning och till att utvecklas. Volleybollen är nummer 1 i spelarnas liv. Vi körde fystester löpande under säsongen och tjejerna fick ihop 70 personbästan. Det är möjligt att jag bidragit lite där med inspiration och motivation, men den stora biten har spelarna stått för på det sätt de givit sig hän till träningen till 100 procent. Såväl det individuella arbetet som den gemensamma laginsatsen har varit enorm.

Foto: Robert Boman

Årets spelare presenteras onsdag

Under gårdagen avslöjades att Örkelljungas Alfred Brink och Örebros Sofia Andersson röstats fram som årets rookies. Här kan du läsa mer om det!

I morgon, onsdag, fortsätter vi presentera vinnarna i Årets utmärkelser, då i kategorin Årets spelare. Se detaljerat schema nedan:

Måndag (4/5): Årets rookie: Sofia Andersson (Örebro), Alfred Brink (Örkelljunga)
Tisdag (5/5): Årets coach: Jonas Svantesson (Örebro), Oskar Muurinen (Sollentuna)
Onsdag (6/5): Årets spelare – dam och herr
Torsdag (7/5): Årets lag – damer
Fredag (8/5): Årets lag – herrar


NOMINERADE – ÅRETS UTMÄRKELSER

Elitserien Damer
Årets spelare
• Terese Bengtsson, Gislaveds VBK
• Madelene Green, Sollentuna VK
• Ivonne Montaño, Örebro Volley
• Stina Rix, Lunds VK
• Linnéa Skogsberg, Lindesbergs VBK
• Jurja Vlasic, Hylte/Halmstad Volley
• McKenna Woodford, Engelholms VS

Årets rookie
• Esther Evans, Hylte Halmstad Volley
• Merta Sjögren, Lindesbergs VBK
• Sandra Abrahamsson, Värnamo VBA
• Louise Olsson, Svedala VBK
• Ella Sandberg, Värnamo VBA
• Sofia Andersson, Örebro Volley

Årets coach
• Patrick Aparicio, Engelholms VS
• Dick Runesson, Gislaveds VBK
• Patryk Fogel, Hylte/Halmstad Volley
• Jason Lafferty, Lindesbergs VBK
• Jakob Langwagen, Linköpings VC
• Ulf Karlsson, Lunds VK
• Niclas Bagelius, Sollentuna VK
• Lennie Sverin, Svedala VBK
• Jessica Sandberg, Värnamo VBA
• Jonas Svantesson, Örebro Volley

Elitserien Herrar
Årets spelare
• Carl Ahremark, Lunds VK
• Staffan Blomgren, Sollentuna VK
• Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK
• Victor Nielsen, Sollentuna VK

Årets rookie
• Alfred Brink, Örkelljunga VK
• Joel Andersson, Örkelljunga VK
• Viktor Gustafsson, Säters VBK
• Albin Hedberg, Säters VBK

Årets coach
• P-A Sääf, Falkenbergs VBK
• Oskar Muurinen, Sollentuna VK
• Joe Isacsson, Linköpings VC
• Mathias Morency, Habo Wolley
• Almir Ljutovac, Hylte/Halmstad VOlley
• Owen Lamb, Lunds VK
• Tomasz Kamuda, Örkelljunga VK
• Velimir Braculj, Södertelge VBK
• Mike Bossence, Vingåkers VK
• Per Eriksson, Säters VBK