Premiärsvepet – del 2: Smakstart för mästarna och monsterset i Örkelljunga

Säsongen 2018/19 är igång på allvar. Efter en intensiv helg med totalt elva matcher har samtliga 21 lag “välkomnats” in i spelet.

DAMER

RIG Falköping vs Örebro Volley
(21-25, 20-25, 13-25)
Två vinster på två dagar och inte en enda setförlust. Örebro Volley kunde knappast ha fått en bättre start på elitseriesäsongen. Närkingarna följde upp lördagens premiärseger borta mot Lund med en ny 3-0-triumf mot RIG Falköping. Landslagsspikern Diana Lundvall blev poängbäst igen med sina 14 pinnar, tre fler än lagkamraterna Linda Andersson, Sofie Sjöberg och Freja Morén som alla noterades för elva poäng. Örebro var det enda laget att spela dubbla matcher under premiärhelgen och i kraft av sina sex poäng kliver laget därmed upp i serieledning. Och faktum är att laget kommer ha spelat ytterligare en match innan de flesta av konkurrenterna hunnit med sin andra. Redan på torsdag är det nämligen dags för hemmapremiär för fjolsäsongens bronsmedaljörer. Där och då väntar länsderby mot Lindesberg.

Engelholms VS vs Gislaveds VBK
(25-16, 25-12, 25-23)
Engelholms VS är laget alla vill slå efter deras fyra raka SM-titlar. Att besegra dem är givetvis inte helt enkelt. Allra minst i Kungsgårdshallen. Det fick Gislaved erfara under söndag eftermiddag. De första två seten var över i ett huj efter att EVS forsat över motståndet från mitten av första akten och framåt. I tredje set gjorde Gislaved match av det hela. Laget ryckte ifrån till en 12-6-ledning som höll länge och väl, men ju närmare setbollar gästerna kom, desto närmare kröp EVS. Framburna av hemmapubliken gjorde också skåningarna en spurt som tog dem både ikapp och förbi, från underläge 20-22 till ledning 23-22. Och när unga landslagspassaren Vilma Andersson utnyttjade första matchbollen på bästa sätt betydde det 25-23 och tre sköna poäng till den regerande svenska mästaren. Snacka om smakstart för nye EVS-coachen Patrick Aparicio och hans unga trupp, som poängmässigt anfördes av nyförvärven Mary-Kate Marshall (19 poäng) och Sophie Carpentier (16 poäng).
– En ganska typisk premiär, men jag är nöjd. Jag tror att Gislaved är bättre än ifjol och bättre än vad många tror. Så 3–0 är helt okej och det var mycket som var bra, inte minst vårt försvar, säger Patrick Aparicio till Helsingborgs Dagblad.


HERRAR

Örkelljunga VK vs Falkenbergs VBK
(38-40, 22-25, 25-23, 15-25)
Falkenberg avgick med segern och samtliga tre poäng i prestigedrabbningen borta mot Örkelljunga under söndagskvällen. “The grej of the game” var dock inte utgången i sig, den hittar vi istället i matchens allra första akt. Den lär nämligen höra till de längsta, om inte den allra längsta(?), i svensk elitvolleybolls historia. Siffrorna skrevs till makalösa 40-38 till fördel för gästerna som lyckades rädda inte mindre än nio(!) av hemmalagets setbollar på vägen fram till setsegern. Falkenbergsfostrade Johan Gruvaeus gjorde totalt 23 poäng och var matchens gigant i det avseendet.
– Det verkade nästan som att inget av lagen ville vinna det där förstasetet, så vi fick väl helt enkelt dra det kortaste strået och ta hem det, skojar debuterande tränaren Per-Anders Sääf när vi når honom efter matchen.
– Nej, men lite så var det faktiskt. Båda lagen gjorde många misstag och det var nervöst. För ett så här ungt lag som vårt, som verkligen behöver fylla glaset med självförtroende och erfarenhet, betydde den där setsegern jättemycket. Det var egentligen det bästa som kunde hända. Sättet de sedan redde ut resten av matchen på ska de ha en eloge för. En stor vinst för oss.

Elitseriens premiärhelg är därmed till ända. Elva härliga matcher har avverkats, varav åtta under den intensiva lördagen då vi bland annat fick se dubbla guldfavoriten Hylte/Halmstad drömstarta säsongen. Läs mer här!


 

HELGENS MATCHER

2018-09-29
DAMER
13.00: Hylte/Halmstad 3 0Svedala VBK (livesändning)
16.00: Lindesbergs VBK 3-0 Degerfors VK Orion
16.30: Linköpings VC 2-3 Sollentuna VK
17.30: Lunds VK 0-3 Örebro Volley (livesändning)
Livescore och statistik från samtliga dammatcher!

HERRAR
14.00: Linköpings VC 3-0 Sollentuna VK
14.30: RIG Falköping 1-3 Vingåkers VK (livesändning)
15.00: Lunds VK 3-0 Södeertelge VBK (livesändning)
15.30: Hylte/Halmstad 3-0 Habo Wolley
Livescore och statistik från samtliga herrmatcher!

2018-09-30
DAMER
14.00: RIG Falköping 0-3 Örebro Volley (livesändning)
16.00: Engelholms VS 3-0 Gislaveds VBK
Livescore och statistik från samtliga dammatcher!

HERRAR
16.00: Örkelljunga VK 1-3 Falkenbergs VBK (livesändning)
Livescore och statistik från samtliga herrmatcher!


KOMPLETT SPELSCHEMA
Elitserien damer
Elitserien herrar

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
29-30 september: Premiärhelgen
19-20 januari: Grand Prix
9 februari: Fortsättningsserierna Playoff och Playoff In startar
15 mars: SM-slutspelet startar
Månadsskiftet april/maj: Svenska mästare koras

LÄS MER
Om elitseriesäsongen 2018/19
Elitseriens serieupplägg och SM-slutspel