Premiärsvepet – del 1: Drömstart för guldfavoriterna

Elitseriesäsongen 2018/19 är igång med dunder och brak. Vi blickar tillbaka på var och en av premiärdagens totalt åtta matcher (fyra dam, fyra herr) och levererar refererat, röster och statistik från samtliga arenor. Häng med!

DAMER

Hylte/Halmstad 3-0 Svedala VBK
(25-19, 25-20, 25-20)
När elitseriecoachernas guldtips traditionsenligt presenterades tidigare i veckan stod klart att sex av elva tror att Hylte/Halmstad bryter Engelholms VS fyråriga titelsvit och står som svenska mästare i vår. När den fullmatade premiärhelgen så dundrade igång strax efter lördag lunch var det också just H/H som var först ur startblocken, tillsammans med Svedala som gästade Halmstad Arena. Och det blev en drömstart för guldfavoriten som avgick med segern i tre raka set. Lagkapten Martina Svensson, högerspiker, visade vägen genom sina 16 anfallspoäng – flest av alla spelare på planen.
– Det blev som jag förutspådde – mycket nerver och krampaktigt, men vi vann och det var det viktiga, säger H/H-tränaren Dick Runesson (förra året i just Svedala) till Hallandsposten efter matchen.

Lindesbergs VBK 3-0 Degerfors VK Orion
(25-16, 25-11, 25-20)
För Linde och Orion rivstartade elitseriesäsongen med ett länsderby. Någon vidare intensitet hann dock aldrig riktigt infinna sig. Hemmalaget var helt enkelt för bra för att hålla spänningen vid liv. I första set var det visserligen jämnt fram till 14-14, men därefter rann siffrorna iväg rejält, via sju (!) raka Lindesbergspoäng. Första set var snart slut och luften tycktes gå ur gästerna, som snabbt hamnade i en ny rejäl uppförsbacke i den efterföljande aktens inledning då Linde drog ifrån till betryggande 10-1. Set tre var det klart jämnaste, men när Degerfors väl hade häng på motståndet duggande missarna plötsligt tätt. Pang, bom, ridå. Sedan var matchen över.
– Vi behöver tre till fem månader innan det här laget når sitt max, men jag är nöjd med hur truppen är byggd i år. Vi har stor utvecklingspotential och kommer att bli mycket bättre, säger Lindesbergscoachen Sebastien Bougeatre till 24i Bergslagen.

Linköpings VC 2-3 Sollentuna VK
(25-23, 25-19, 21-25, 18-25, 11-15)
Dagens i särklass största rysare hämtar vi från Linköpings Sporthall där Linköpings och Sollentunas respektive dam- och herrlag turades om att premiärspela. Herrmatchen var först ut och slutade med klar 3-0-seger i LVC:s favör, varpå det var damernas tur att beträda planen. Och tyckte publiken att det saknades nerv i första matchen fick de så att det räckte och blev över i den andra. Linköpings damer såg länge och väl ute att upprepa herrlagets bedrift när de nosade på en 3-0-viktoria vid 2-0-ledning och ställning 16-16 i tredje akten, men gästerna ville annorlunda och stod för en makalöst stark upphämtning. Sollentuna tog nämligen hem det där tredje setet och blåste på så sätt nytt liv i matchen. Och när de sedan följde det upp det med en ny klar setseger var vi helt plötsligt framme vid avgörande skiljeset. Väl där fullbordades vändningen när Sollentuna tog vara på sitt momentum, surfade vidare på framgångsvågen och spelade hem extrapoängen via 15-11.

Lunds VK 0-3 Örebro Volley
(23-25, 19-25, 18-25)
Örebro spelade hem samtliga tre poäng i premiärmatchen borta mot Lund. Det började skakigt, men när pusselbitarna väl föll på plats var de topptippade gästerna snäppet vassare. Landslagsspikern Diana Lundvall, nybliven elitidrottsstipendiat utsedd av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel, blev poängbäst med sina 16 pinnar och visade att den fina formen från sommarens Silver European League-succé och EM-kvalande sitter i. Nu gäller det att ladda om snabbt för närkingarna. Redan i morgon, söndag, är det dags för nästa match då laget tar sig an RIG Falköping på bortaplan.


HERRAR

Linköpings VC 3-0 Sollentuna VK
(25-13, 25-21, 25-20)
På herrsidan var det vårens SM-silvermedaljörer, Linköpings VC, samt fjolsäsongens uppstickare, Sollentuna VK, som var först ut att serva igång säsongen 2018/19. Den på pappret potentiellt jämna tillställningen blev dock något helt annat inledningsvis. Hemmalaget dominerade och spelade hem första set med hela 25-13. Gästerna repade sig visserligen, men var ändå aldrig riktigt nära att hota motståndet. Linköpings poängmaskin Martin Larsson smattrade in hela 19 poäng och blev med det poängbäst på planen. LVC har förstärkt rejält under sommaren och består av inte mindre än fem svenska landslagsspelare (Andreas Eriksson, Johan Eriksson, Linus Ekstrand, Wilhelm Nilsson och Jens Ahremark). Lägg där till att laget leds av herrlandslagets förbundskapten Johan Isacsson, så förstår ni snart varför östgötarna ses som den starkaste utmanaren till regerande mästaren Hylte/Halmstad.
– Det var länge sedan vi vann öppningsmatchen med 3-0. Det brukar alltid strula till sig och speciellt mot Sollentuna, säger Johan Isacsson till Östgöta Correspondenten efter vinsten.

RIG Falköping 1-3 Vingåkers VK
(23-25, 25-22, 9-25, 20-25) 
De talangfulla eleverna vid Svenska Volleybollförbundets riksidrottsgymnasium i Falköping gjorde rejäl match av lördagens premiärtillställning, men fick se sig besegrade med 1-3 i set av ett snäppet vassare Vingåkers VK, som förstärkt rejält sedan laget lyckades kvala sig kvar i Elitserien i våras. Södermanlänningarna har bland annat värvat dubbelt från topplaget Linköping från vilka man hämtat såväl Albin Bishop Eriksson som Tomasz Mroz – två rutinerade namn som kommer bidra både på och utanför planen. Dessutom är litauiske poängmaskinen Andzej Savostenok tillbaka i VVK-skruden. Och det var just en av dessa herrar som blev poängbäst för dagen. Mroz pangade in 24 poäng, varav fem serveess, och var därmed tungan på vågen.
– Jag tror att fler lag kommer att få det överraskande svårt här (I Falköping). Rig har en bra ålderskull med duktiga spelare den här säsongen, säger nya assisterande VVK-tränaren Lukas Karlsson till Katrineholms-Kuriren efter matchen.
– Vi vann och fick med oss tre poäng. Det var det viktigaste. Nu är det skönt att premiären är avklarad

Lunds VK 3-0 Södertelge VBK
(29-27, 25-20, 25-21)
Lunds VK var bottenlag i förra säsongens upplaga av Elitserien och tvingades kvala för att hålla sig kvar i volleybollens toppdivision. Därför var lördagens 3-0-seger mot Södertelge hemma i Idrottshallen lika överraskande som imponerande. Nyförvärvet till lika spelande tränaren Faeez Alloush, förra året startspelare i topplaget Falkenbergs VBK, agerade segerorganisatör med sina 21 poäng. Frågan är dock hur detta referat hade sett ut om det extremt tajta och ack så psykologiskt viktiga förstasetet (29-27 till Lund) fått en annan utgång? Det får vi aldrig veta. Klart är i alla fall att Elitseriens geografiskt sett sydligaste lag på herrsidan ser betydligt mer respektingivande ut i år. Redan efter en av totalt 17 grundserieomgångar är skåningarna så när ikapp fjolsäsongens poängskörd på ynka fem poäng.

Hylte/Halmstad 3-0 Habo Wolley
(25-18, 25-21, 25-18)
Guldfavoriten gjorde processen kort med gästande Habo i den sista herrmatchen för dagen. Hylte/Halmstad luftade samtliga tolv spelare i matchtruppen och kunde ändå avgå med segern i tre raka set. Att gästernas Joakim Lindbom, nyförvärv från just H/H, smällde in 19 poäng, flest av alla, räckte inte för att skaka de regerande svenska mästarna, hos vilka poänggörandet var mer utspritt. När guldtipset avslöjades tidigare i veckan stod klart att hela sju av tio elitseriecoacher tror att Hylte/Halmstad försvarar SM-titeln. Resan dit är lång, men kunde knappast ha fått en bättre start.
– Känns jätteskönt att vinna premiären, så klart. Vi gör en relativt stabil match. Finns mycket kvar att jobba på, men det känns bra. Vi har ett bra lag med en stor trupp och kan definitivt gå hela vägen, säger nyförvärvet till lika landslagscentern David Pettersson till P4 Halland.

Tre söndagsmatcher

Premiärhelgen fullbordas i morgon, söndag, när vi bjuds på ytterligare tre matcher. Då ser vi bland annat regerande svenska mästarna på damsidan, Engelholms VS, ta emot Gislaveds VBK hemma i Kungsgårdshallen när de inleder jakten på femte (!) raka SM-guldet. Häng med oss då!

Foto: Robert Boman

HELGENS MATCHER

2018-09-29
DAMER
13.00: Hylte/Halmstad vs Svedala VBK (livesändning)
16.00: Lindesbergs VBK vs Degerfors VK Orion
16.30: Linköpings VC vs Sollentuna VK
17.30: Lunds VK vs Örebro Volley (livesändning)
Livescore från samtliga dammatcher!

HERRAR
14.00: Linköpings VC vs Sollentuna VK
14.30: RIG Falköping vs Vingåkers VK (livesändning)
15.00: Lunds VK vs Södeertelge VBK (livesändning)
15.30: Hylte/Halmstad vs Habo Wolley
Livescore från samtliga herrmatcher!

2018-09-30
DAMER
14.00: RIG Falköping vs Örebro Volley (livesändning)
16.00: Engelholms VS vs Gislaveds VBK
Livescore från samtliga dammatcher!

HERRAR
16.00: Örkelljunga VK vs Falkenbergs VBK (livesändning)
Livescore från samtliga herrmatcher!


KOMPLETT SPELSCHEMA
Elitserien damer
Elitserien herrar

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
29-30 september: Premiärhelgen
19-20 januari: Grand Prix
9 februari: Fortsättningsserierna Playoff och Playoff In startar
15 mars: SM-slutspelet startar
Månadsskiftet april/maj: Svenska mästare koras

LÄS MER
Om elitseriesäsongen 2018/19
Elitseriens serieupplägg och SM-slutspel