Westman och Hakala är årets coacher

Tony Westman (f.d. Hylte/Halmstad) och Lauri Hakala (Sollentuna VK) har av sina tränarkollegor röstats fram till utmärkelsen Årets coach på dam- respektive herrsidan.

Med flera decennier av erfarenhet som tränare är den tidigare Hylte/Halmstadstränaren Tony Westman ett av de mest meriterade namnen i volleyboll-Sverige. Han sammanfattar den sportsliga delen av säsongen 2017/18 som framgångsrik, spännande och lärorik.

– Allt i allt var det en mycket bra säsong. Vi hade en plump i Grand Prix, där fick vi inte till det. Förutom det gick det mesta enligt planen, vi ville vinna Elitserien för att få bra lottning och vann till slut både serien och Öresundsligans Final four-spel.

Westman tänker högt och klokt om utveckling och lärdomar och menar att han fortfarande lär sig nya saker varje säsong. Han ser till att ta vara på alla tillfällen att bli bättre och har fortfarande ett djupt engagemang för att göra tränarjobbet ordentligt. I och med att säsongen har innehållit fler matcher än tidigare har det påverkat möjligheterna till träning, vilket innebär att Westman fått lägga mer tid på förberedelser och fått lära sig spela laget på andra sätt.

– Varje säsong är olik den andra. Om man inte utvecklas går man bakåt. I år har jag till exempel varit glad att jobba med passaren Taylor Bruns. Jag har lärt mig mycket av hur hon tänker som spelfördelare.

Westman lämnade Hylte/Halmstad under uppmärksammade former strax innan slutspelet. Han sammanfattar säsongen som en berg- och dalbana.

– Detta har varit den värsta säsongen i mitt liv. Samtidigt har det rent sportsligt varit framgångsrikt för laget. Det var verkligen höga toppar och djupa dalar. Det är roligt att tilldelas utmärkelsen, och jag vinner för att laget har accepterat mig och ville spela under och med mig.

“Spelar hårt och för varandra”

Lauri Hakala har lett Sollentunas herrar till lagets bästa grundserieresultat på många år. SVK kvalificerade sig för 2018 års upplaga av Grand Prix och slutade på en hedrande fjärdeplats i grundserien. När han fick reda på att han av sina tränarkollegor utnämnts som Årets coach var han dock klart förvånad.
– Oj, verkligen!? Jag är förvånad. Det var först för några dagar sedan som jag fick reda på att utmärkelser skulle delas ut. Först vill jag säga att individuella utmärkelser i vårt lag är en bedrift som alla bidragit till, det är inte som att en person är hela laget. Och sen finns det många bra coacher där ute också.

Hakala har ärvt ett lag bestående av olika komponenter som smält ihop till ett väl sammanhållet lagbygge. Sollentuna har nämligen lyckats behålla en stomme av spelare som börjar få några år på nacken tillsammans, och denna har fyllts på underifrån med flera Sollentunasöner. En annan framgångsfaktor har för året varit lagets värdedrivna ansats.

– Det kommer ofta en tid då ett lag har den rätta mängden av rätt människor med i båten, säger Hakala.
– Vi har nog tränat lite annorlunda mot tidigare år, och också fått med oss ett par lite mer rutinerade spelare. Framför allt har vi hållit med varandra i vad vi vill uppnå, det har gjort att vi kunnat fokusera på vad som är viktigt.

Det första Hakala gjorde när han kom till Sollentuna var att fråga klubben vad de värderar, och vad de vill uppnå. Det har varit värdefullt, och han tillägger att utmärkelsen delas med hela klubben, som har stöttat honom mycket. Nu gäller fortfarande kvartsfinalserie mot Örkelljunga, och då återkommer klubbens och lagets värderingar som nyckeln till framgång.

– Att vi har varit ärliga om vad vi vill göra har lett till att vi saknat konflikter. Vi vill spela hårt och för varandra över en längre period utan dippar. Vårt ledord är “uthållighet”. När vi möter Örkelljunga är det samma sak som gäller. Vi spelar vårt spel för varandra och är uthålliga.

Årets spelare presenteras onsdag

Under gårdagen avslöjades att Falkenbergs August Borna och Örebros Linda Anderssson röstats fram som årets rookies. Här kan du läsa mer om det!

I morgon, onsdag, fortsätter vi presentera vinnarna i Årets utmärkelser, den gången i kategorin Årets spelare. Se detaljerat schema nedan:
Måndag (26/3): Årets rookie – dam och herr.
Tisdag (27/3): Årets coach – dam och herr
Onsdag (28/3): Årets spelare – dam och herr
Torsdag (29/3): Årets lag – damer
Fredag (30/3): Årets lag – herrar

Foto: falkenbergsbild.se
Text: Sebastian Engström

Nominerade – Elitserien dam
Årets coach:
Brendan Garlick, Örebro
Julie Mota, Degerfors
Mathias Gustafsson, Linköping
Per-Anders Sääf, Engelholm
Sebastien Bougeatre, Lindesberg
Tony Westman, Hylte/Halmstad

Årets rookie:
Annie Gylling, Gislaved
Cornelia Milton, Lindesberg
Diana Lundvall, Örebro
Julia Nilsson, Svedala
Linda Andersson, Örebro
Linn Abrahamsson, Lund
Tilde Thun, Engelholm

Årets spelare:
Freja Morén, Örebro
Kaleigh Nelson, Engelholm
Makenzie Moeai, Degerfors
Nynke Oud, Gislaved
Stina Rix, Hylte/Halmstad
Tess Rountree, Engelholm

Nominerade – Elitserien herr
Årets coach:
Albin Eriksson, Linköping
Lauri Hakala, Sollentuna
Patrick Aparicio, Falkenberg
Per-Erik Dahlqvist, Hylte/Halmstad

Årets rookie:
August Borna, Falkenberg
Petter Berlin, Lund

Årets spelare:
Albin Eriksson, Linköping
Fayez Alloush, Falkenberg
Martin Larsson, Linköping
Nicholas West, Södertelge
Petar Turanjanin, Linköping
Staffan Blomgren, Sollentuna
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad

Spelarna utser ”Dream Teams”

När Årets utmärkelser ska delas ut ligger alltså makten hos elitserietränarna. Vilka lirare som tar plats i Årets lag är det däremot spelarna själva som avgör. Här finns mer information om Årets lag! Omröstningen stängde torsdagen den 22 mars. De vinnande uppställningarna presenteras i slutet på vecka 13.

HISTORIK: Årets utmärkelser 2016/17

Årets coach
Elitserien – dam: Per-Anders Sääf, Engelholms VS
Elitserien – herr: Parick Aparicio, Fallkenbergs VBK

Årets rookie
Elitserien – dam: Elsa Arrestad, Lindesberg VBK
Elitserien – herr: Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Årets spelare
Elitserien – dam: Carnae Dillard, Engelholms VS
Elitserien – herr: Erik Sundberg, Linköpings VC