Borna och Andersson är årets rookies

Elitserietränarna har sagt sitt! Det har blivit dags att presentera vinnarna i Årets utmärkelser, och först ut är kategorin Årets rookies. Vinnarna är Linda Andersson, Örebro Volley, och August Borna, Falkenbergs VBK.

Årets rookie är ett särskilt spännande pris. Utmärkelsen sänder en signal om att den utsedda spelaren är värd att hålla ett extra öga på. Utnämningen är närmast ett löfte om att rookien går en ljus framtid till mötes som volleybollspelare.

På damsidan är det 20-åriga Örebrocentern Linda Andersson som tilldelats utmärkelsen. Laget, som slutade på tredje plats i grundserien tätt efter Engelholm och Hylte/Halmstad, har fått stark draghjälp i form av bland annat 39 blockpoäng från 188 centimeter långa Andersson, en notering med vilken hon är nionde bäst av alla spelare i Elitserien.

Linda tog med glädje och förvåning emot beskedet om utmärkelsen:
– Känns väldigt kul att höra! När jag fick veta att jag hade blivit nominerad förra veckan blev jag glad, men såg också att det var väldigt många bra spelare jag konkurrerande med. Detta var verkligen inte väntat!

Efter tre år på Svensk volleybolls Riksidrottsgymnasium i Falköping har Andersson fått chansen i Örebro med mycket speltid, vilket inte alls är att räkna med direkt efter gymnasiet. Linda har minst sagt tagit vara på förtroendet och under året har hon satsat hårt i både gymmet och på bollträningarna.
– Tidigare har jag nog varit en spelare som bidragit mest med mitt blockspel, men nu känner jag att mitt anfallsspel och grundspel funkar bättre. Sakta men säkert släpper det, nu är jag inte bara en spelare som fyller ut, utan en som bidrar på fler sätt.

Örebro gör sig nu redo för SM-semi mot regerande svenska mästarna Engelholm. Andersson torde vara en av nyckelspelarna i den kommande matchserien, där en plats i SM-finalerna ligger i potten.

Borna bäst på herrsidan

August Borna heter den spänstiga Lundasonen som gör sin första säsong i Falkenberg och som nu utsetts till Årets rookie på herrsidan. Med 309 poäng i grundserien slutade 19-åringen tia i poängligan, och i gårdagens tredje kvartsfinal mot Södertelge ledde han sitt blåklädda lag till semifinalspel med sina 18 poäng, flest av alla spelare på planen. Men för Borna var det allt annat än självklart att vistelsen i Falkenberg skulle bli en sådan succé.

– Helt klart roligt att få ett erkännande på att all tid man lägger ner ger resultat. Det är ett kvitto på att det går bra, sade August Borna när han fick veta att han vunnit utmärkelsen.
– Jag kom till Falkenberg med förhoppningen om att få lite speltid och med målet att göra det så bra som möjligt när jag fick chansen, men jag har fått betydligt större förtroende än vad jag förväntade mig.

Borna påstår ödmjukt att hans framgång är en produkt av det lag och den miljö han spelar i. Samtidigt är han tillsammans med två andra Falkenbergsspelare uttagen som en av 24 individer i herrlandslagets bruttotrupp. Borna har med andra ord gjort sig ett namn i år, och tillåter sig med rätta att sikta högt framöver.
– Jag vill slå mig in landslaget – det är ett mål på både kort och lång sikt. Sedan tycker jag att det vore roligt att spela professionellt i utlandet, men det är ju ett stort steg.

Noterbart är att det här är andra året i följd som en FVBK-spelare utses till Årets rookie. Förra året röstade elitserietränarna fram Bornas lagkamrat Victor Nielsen, passare, till utmärkelsen.

Årets coacher presenteras tisdag

I morgon, tisdag, fortsätter vi presentera vinnarna i Årets utmärkelser, den gången i kategorin Årets coach. Se detaljerat schema nedan:
Måndag (26/3): Årets rookie – dam och herr
Tisdag (27/3): Årets coach – dam och herr
Onsdag (28/3): Årets spelare – dam och herr
Torsdag (29/3): Årets lag – damer
Fredag (30/3): Årets lag – herrar

Foto: falkenbergsbild.se / Daniel Lubner
Text: Sebastian Engström.

Nominerade – Elitserien dam
Årets coach:
Brendan Garlick, Örebro
Julie Mota, Degerfors
Mathias Gustafsson, Linköping
Per-Anders Sääf, Engelholm
Sebastien Bougeatre, Lindesberg
Tony Westman, Hylte/Halmstad

Årets rookie:
Annie Gylling, Gislaved
Cornelia Milton, Lindesberg
Diana Lundvall, Örebro
Julia Nilsson, Svedala
Linda Andersson, Örebro
Linn Abrahamsson, Lund
Tilde Thun, Engelholm

Årets spelare:
Freja Morén, Örebro
Kaleigh Nelson, Engelholm
Makenzie Moeai, Degerfors
Nynke Oud, Gislaved
Stina Rix, Hylte/Halmstad
Tess Rountree, Engelholm

Nominerade – Elitserien herr
Årets coach:
Albin Eriksson, Linköping
Lauri Hakala, Sollentuna
Patrick Aparicio, Falkenberg
Per-Erik Dahlqvist, Hylte/Halmstad

Årets rookie:
August Borna, Falkenberg
Petter Berlin, Lund

Årets spelare:
Albin Eriksson, Linköping
Fayez Alloush, Falkenberg
Martin Larsson, Linköping
Nicholas West, Södertelge
Petar Turanjanin, Linköping
Staffan Blomgren, Sollentuna
Viktor Lindberg, Hylte/Halmstad

Spelarna utser ”Dream Teams”

När Årets utmärkelser ska delas ut ligger alltså makten hos elitserietränarna. Vilka lirare som tar plats i Årets lag är det däremot spelarna själva som avgör. Här finns mer information om Årets lag! Omröstningen stängde torsdagen den 22 mars. De vinnande uppställningarna presenteras i slutet på vecka 13.

HISTORIK: Årets utmärkelser 2016/17

Årets coach
Elitserien – dam: Per-Anders Sääf, Engelholms VS
Elitserien – herr: Parick Aparicio, Fallkenbergs VBK

Årets rookie
Elitserien – dam: Elsa Arrestad, Lindesberg VBK
Elitserien – herr: Victor Nielsen, Falkenbergs VBK

Årets spelare
Elitserien – dam: Carnae Dillard, Engelholms VS
Elitserien – herr: Erik Sundberg, Linköpings VC