SM-slutspel: Här är kvartsfinalserierna

Efter söndagens avslutande grundserieomgång gjorde topplagen sina val. Här nedan är alla kvartsfinalserier i SM-slutspelet 2018.

KVARTSFINALER – DAMER
Hylte/Halmstad vs Linköping
I kraft av seriesegern som säkrades tidigare under söndag eftermiddag var det Hylte/Halmstads damer som var allra först ut att välja kvartsfinalmotståndare när slutspelsvalen drog igång under kvällen. Sportchef Mårten Johansson lät meddela att H/H utmanar elitserienykomlingen Linköping i kvartsfinalen.
–  Vi hade en omröstning i laget om hur vi ville inleda slutspelet. Majoriteten röstade för Linköping, och då blev det så. LVC spelar en trevlig volleyboll; strukturerad och bra. De kommer bjuda tufft motstånd och det är vad vi behöver för att komma in i tempot och rytmen. Det gäller att ha det i både kroppen och knoppen om man ska vara med hela vägen och fajtas om SM-guldet. Linköping är ett tufft val, men det är ett medvetet val.

Hallänningarna har gått som tåget under grundserien och står noterade för 24 segrar på 27 matcher. Laget har onekligen nått upp till förväntningarna som elitseriecoacherna hade inför säsongen. Under upptaktsträffen i oktober stod klart att fem av elva elitcoacher trodde på SM-guld för H/H.

Engelholm vs Svedala
Den regerande svenska mästaren på damsidan höll liv i Elitserien in i det sista, men fick slutligen nöja sig med en andraplats i tabellen, en poäng bakom seriesegrande Hylte/Halmstad. EVS, som vunnit SM-guld de tre senaste säsongerna, är dock favorittippade även i år. Under upptaktsträffen i oktober trodde sex av elva elittränare på ett fjärde raka guld för skåningarna. Att så blir fallet känns inte helt otänkbart med tanke på lagets prestationer under grundserien. Och så sent som i tisdags bärgade Engelholm en riktig prestigeseger när de tvingade ärkerivalen Hylte/Halmstad att kapitulera efter en stenhård femsetare. Snacka om att sätta sig i respekt inför slutspelet. Väl där väntar nu skånederby mot Svedala. EVS-coachen Per-Anders Sääf, som i år kan kamma hem sitt femte (!) raka SM-guld, motiverar valet:
– Egentligen spelar det inte så stor roll vilket lag vi väljer. Vi har spelat mot alla med både halva och hela uppställningar, och resultatet har blivit det samma ändå. Vi behövde inte tänka två gånger när vi valde Svedala. I grunden baseras valet på att det ligger fördelaktigt geografiskt. Resvägen blir kort och bekväm. Vi slutar tvåa i Elitserien och har gjort bra ifrån oss. Tjejerna har visat vad de är kapabla till och att det ska kunna räcka hela vägen (till ett nytt SM-guld). Igen!

Örebro vs Gislaved
Serietrean Örebro, som avslutade grundserien med att 3-0-besegra länsrivalen Lindesberg under söndagen, var näst på tur att välja. Australiske headcoachen Brendan Garlick förkunnade att Gislaved är laget man utmanar:
– Vi vill spela mot ett lag som erbjuder bra matchning både fysiskt och mentalt. Det är det bästa sättet att förbereda sig för ett långt slutspel. Vi möter ett intressant lag som visat upp skicklighet i defensiven och blockmomenten. Vi kliver in i slutspelet med stort självförtroende och med siktet inställt på att vara framgångsrika. Att ha besegrat Hylte/Halmstad och spelat jämnt med Engelholm betyder mycket – det visar att vi hör hemma i toppen. Vi ser fram emot att komma igång med SM-slutspelet!

Lindesberg vs Sollentuna
Därmed stod klart att Lindesberg och Sollentuna gör upp i den fjärde och sista kvartsfinalserien på damsidan.
– Det känns kul, vi är spända på att komma igång! Det var inte väntat att Sollentuna var laget vi skulle få möta, men vi ser fram emot att ta oss an uppgiften, säger Linde-liberon Linn Blyckert.

KVARTSFINALER – HERRAR
Linköping vs Habo
Linköpings herrar har haft en strålande säsong så här långt, med 26 segrar av 27 möjliga och blott 18 setförluster. Seriesegern säkrades förra veckan, varför laget var först ut att välja kvartsfinalmotståndare under söndagskvällen. Ordförande Bo Kindgren meddelade att de regerande svenska mästarna utmanar Habo:
– Habo har ett spännande lag som erbjuder bra motstånd och roliga matcher. Dessutom var reseavståndet en avgörande faktor. Vi kliver in i SM-slutspelet med 24 raka segrar i ryggen, vilket givetvis känns bra. Under säsongen har vi genomgående visat att vi inte darrar i jämna matcher, det kan vara avgörande i slutändan och är något vi tar med oss. Laget är peppat och taggat på att försvara guldet!

Hylte/Halmstad vs Tierp
Serietvåan Hylte/Halmstad, laget som inför säsongen tippades som den stora guldfavoriten i herrarnas elitserie, följde upp med att välja Tierp som kvartsfinalmotståndare. H/H-coachen Per-Erik Dahlqvist om valet:
– Jag pratade med killarna efter morgonträningen och gick igenom alternativen. Valet föll på Tierp, som vi mötte för så sent som en vecka sedan på hemmaplan. Där och då vann vi med 3-1 efter en inte helt bekymmersfri resa i de två första seten. Men i slutet körde vi över dem. De är ett spelande lag som spelar bra volleyboll och som utnyttjar sitt spelarmaterial på ett väldigt bra sätt. Däremot har de kanske inte samma toppnivå som många andra lag i serien. Sedan Grand Prix i januari har vi inte riktigt fått spelet att stämma, vilket skapat frustration och en osäkerhet kring var vi står rent formmässigt. Därför är vi glada och nöjda med dagens seger mot Sollentuna. Den gav oss ett viktigt kvitto inför fortsättningen.

Falkenberg vs Södertelge
Falkenbergs VBK är en stormakt inom svensk elitvolleyboll. Att klubben har tolv raka SM-finaler i bagaget säger det mesta. Serietrean valde att utmana Södertelge i SM-slutspelets första omgång.
– Det känns spännande! Södertelge har spelat lite ojämnt, med höga toppar och djupa dalar, men det är ett gäng med gott om “firepower”. De har flera duktiga proffs och mixar det med rutinerade svenska spelare. Utmaningen för oss ligger i att inte låta dem nå sin fulla potential. Vi mötte dem för ett tag sedan och åkte på en tung förlust, så de förtjänar verkligen vår respekt. Förlusten var en viktig lärdom och ett bevis på att vi inte ska underskatta dem. Istället kommer vi använda den som en motiverande faktor. Precis som förra säsongen kliver vi in i slutspelet som något av en underdog, men vi vet att vi har ett bra lag. Det visade vi inte minst i veckans match mot derbyrivalen Hylte/Halmstad (3-0-seger inför 888 åskådare)., säger FVBK-coachen Patrick Aparicio.

Sollentuna vs Örkelljunga
Seriefyran Sollentuna med coach Lauri Hakala i spetsen får därmed ta sig an Örkelljunga VK, ett lag som av många tippades som en potentiell SM-guldkandidat inför säsongen. På upptaktsträffen i oktober trodde fyra av elva elitserietränare på ÖVK-triumf.
– Vi vet att det är ett starkt lag vi ställs emot, så det känns bra att ha hemmaplansfördel. Det här kommer säkerligen bli en lång, jämn och spännande matchserie. Vi spelade mot varandra nyligen och lyckades slå dem på hemmaplan, men vi ska inte dra för stora växlar av det. Visst är det bra för självförtroendet, men slutspel är slutspel. Det är något helt annat. De är lika hungriga som vi på att gå till semi. Vi ser fram emot matcherna och är redo att gå i strid!

SÅ AVGÖRS SM-SLUTSPELET

De åtta främst placerade lagen i grundserien går till slutspel. 2017/18 startar slutspelet 17-18 mars med eventuellt avgörande femte finaler 28 april (damer) och 29 april (herrar). Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här! Spelschema – SM-slutspelet 2018 – damer. Spelschema – SM-slutspelet 2018 – herrar

ELITSERIELÄNKAR
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – damer
Spelschema – SM-slutspelet 2018 – herrar
Elitserien (grundserien) damer – tabell, spelschema, statistik, resultat m.m.
Elitserien (grundserien) herrar – tabell, spelschema, statistik, resultat, m.m.
www.elitserienvolleyboll.se