Slutspel för båda SVK lagen

Det är nu klart vilka lag Sollentuna får möta i kvartsfinalerna i SM slutspelet, damerna ställs mot Lindesberg medan herrarna får ta sig an Örkelljunga.

Sollentuna herrar avslutade grundserien 2017/18 genom att förlora mot Hylte/Halmstad på bortaplan med 0-3 och slutade därmed på fjärde plats. Detta är den bästa placering på många säsonger och laget ser fram emot slutspelet med stor tillförsikt och stärkta av det egna spelet i de senaste matcherna. Laget möter Örkelljunga i kvartsfinalen som spelas i bäst av fem matcher.

De åtta främst placerade lagen i grundserien går till slutspel. Upplägget är enkelt. Laget som slutar etta i grundserien väljer kvartsfinalmotståndare först. Därefter är det tvåan som väljer, och så vidare.

Linköpings VC blev seriesegrare på herrsidan och valde Habo
Tvåan Hylte/Halmstad valde Tierp
Trean Falkenberg valde Södertälje
Fyran Sollentuna får därmed möta femman Örkelljunga och det ser på förhand ut att bli den mest ovissa kvartsfinalen.

Om det egna laget resultat säger coach Lauri Hakala:
– Vi har en bra grundserie bakom oss. Vi har nått våra högt ställda mål genom att sluta fyra i serien och därmed har vi hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Jag är glad och oerhört stolt över vad vi åstadkommit tillsammans under säsongen och det finns inget annat lag som jag hellre skulle vilja coacha än Sollentuna här och nu.

damsidan segrade Hylte/Halmstad som valde Linköping
Engelholm valde Svedala
Örebro valde Gislaved
Lindesberg fick då Sollentuna

Trots en ganska svag insats i dagens match mot Hylte/Halmstad så ser Sollentunas damer ljust på kvartsfinalerna. SVK avslutar grundserien på en åttonde och sista slutspelsplats men får ändå turen med sig och ställs mot Lindesberg i slutspelets första runda.
– Dagen kunde avslutas med glädje trots en relativt dålig insats i sista grundseriematchen, menar tränare Michael Jestin. Vi hänger inte med i Hylte/Halmstads aggressiva spel och får problem i samspelet mellan block och försvar. Resultatet i denna match påverkade dock inte vår position i tabellen så vi kunde låta alla spelare känna på tempot.
Samtliga av Sollentunas spelare fick speltid i matchen och ett utropstecken måste var libero Emma Laurin som lånats in från B-laget. Emma gör en stark insats både i servemottagning och i försvarsspel trots att endast ha spelet två elitseriematcher tidigare.

– Vi har mött Lindesberg flera gånger under säsongen och har gjort okej matcher mot dom men inte lyckats få ut allt vi kan tidigare, kommenterar lagkapten Viktoria Nordström. Det är ett lag som passar oss bra i spelstil och jag är övertygad om att vi kommer kunna pressa dom ordentligt.
– För vår del så är detta det bästa möjliga utfallet, menar Michael Jestin. Vi undviker dom klart bästa tre lagen på ren tur. Valsystemet kan ses som orättvist och att Linköping, som slutade femma, blir valda av ettorna Hylte/Halmstad måste ses som årets nitlott. Lindesberg är laget alla på femte- till åttondeplats har hållit tummarna för att få möta och vi ska göra vårt bästa för att förvalta den chans vi fått.

Faktaruta
2017/18 startar slutspelet 17-18 mars med eventuellt avgörande femte final i slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Till sist ber vi herrarnas sportchef Christer Hällgren tippa utgången av de andra kvartsfinalerna:

Linköping – Habo 3-0
Hylte/Halmstad – Tierp 3-0
Falkenberg- Södertälje 3-1

Foto: Håkan Wendler