EVS och LVC vann igen – kan avgöra guldstriden kommande helg

Engelholms VS och Linköpings VC tog stora kliv mot SM-guld under onsdagskvällen.

Hylte/Halmstad 1-3 Engelholms VS
(25-22, 23-25, 16-25, 18-25)

Måndagens drabbning mellan Hylte/Halmstad och Engelholm bjöd på stor dramatik. Matchen såg länge ut att falla i gästande H/H:s favör, men EVS stod för en bragdartad vändning i femte, avgörande set och tog den där så psykologiskt viktiga första finalmatchen.

Förlusten var ett tufft slag för Hylte/Halmstad, men hallänningarna hade bevisligen repat mod till onsdagens returmatch hemma i Halmstad arena. De svartklädda imponerade och spelade rättvist hem första akten. Som brukligt i den här matchserien skulle vågskålen dock svänga tvärt. Vid ställning 10-10 tog EVS tag i taktpinnen och spelade in fyra raka poäng via anfall, block och dubbla serveess från Janae Vander Ploeg. Hylte/Halmstad visade styrka när de kämpade sig ikapp till 23-23, men fick ändå så motståndarna utjämna setställningen efter två raka anfallspoäng av Carnae Dillard, Årets spelare på damsidan.

Firma Dillard/Ploeg, Engelholms båda poängmaskiner, fortsatte sedan uppvisningen i både set 3 och set 4 och grundlade lagets andra raka seger finalserien.
– Det är otroligt så duktiga tjejerna är och ingenting tycks stoppa dem. Kolla bara, vi fick en skada i förra finalen, men då kastar vi in en 16-årig tjej som gör det helt suveränt, säger EVS-coachen Per-Anders Sääf  i en intervju med Helsingborgs Dagblad efter matchen och syftar på

centern Tilde Thun, som fick hoppa in i startsexan sedan Julia Axelsson Svärd skadat höger tumme i måndags

EVS har nu ett stadigt grepp om matchserien. På söndag har laget chansen att säkra sitt tredje raka SM-guld. Matchen startar 16:00 och spelas i Kungsgårdshallen, Ängelholm.

Falkenberg 1-3 Linköping
(25-17, 15-25, 20-25, 20-25)

Matchserien mellan FVBK och LVC har blivit precis så jämn, svängig och underhållande som vi hoppades på. I måndags krävdes fem set för att skilja lagen åt. I dag fick vi nöja oss med fyra. Återigen var det titelutmanaren som drog det längsta strået.

Regerande svenska mästarna Falkenberg inledde inspirerat hemma i Falkhallen och spelade hem första set med klara 25-17. Men där tog det roliga slut för de blåklädda. Linköping gav svar på tal. Tre gånger om.

Precis som i första finalmatchen var det en viss Erik Sundberg – nyligen utsedd till Årets spelare i Elitserien – som agerade förgrundsfigur. LVC:s vänsterspiker smattrade in hela 22 poäng, flest av alla.

Linköping har nu skaffat sig ett guldläge att avgöra finalserien på hemmaplan. Lördagen den 22 april i Linköpings sporthall är det som gäller. I LVC-lägret är man dock noga med att inte ta ut något i förskott:
– Under hela säsongen har vi kört efter filosofin “en boll i taget”. Det vore dumt att ändra på det nu. Fortsätter vi med det så är det stora chanser att det kan bli guldfest, men vi är inte där än och vi kan definitivt inte redan nu tänka på vad som kan hända efter matchen, säger LVC-centern Wilhelm Nilsson till Corren.se efter matchen.

FINALER

DAMER
Engelholms VS vs. Hylte/Halmstad
EVS leder matchserien med 2-0.
3:5 – 2017-04-23, 16:00 – Kungsgårdshallen, Ängelholm

HERRAR
Linköpings VC vs. Falkenbergs VBK
3:5 – 2017-04-22, 15:00 – Linköpings Sporthall, Linköping

BRONSMATCHER

DAMER
2:2 – Örebro Volley vs Lindesberg VBK
Örebro leder matchserien med 1-0.
2017-04-23, 16:00 – Idrottshuset, Örebro

HERRAR
2:2 – Hylte/Halmstad vs. Örkelljunga VK
Örkelljunga leder matchserien med 1-0.
2017-04-22, 17:00 – Halmstad arena, Halmstad

SEMIFINALER
DAMER
Engelholms VS 3-0 Lindesberg VBK
Hylte/Halmstad 3-0 Örebro Volley

HERRAR
Linköpings VC 2-1 Örkelljunga
Hylte/Halmstad 0-3 Falkenberg

KVARTSFINALER
DAMER
Engelholms VS 3-0 Lunds VK
Hylte/Halmstad 3-0 Gislaveds VK
Örebro Volley 3-0 Sollentuna VK
Lindesberg Volley 3-0 Svedala VBK

HERRAR
Linköpings VC 3-0 Södertelge VBK
Hylte/Halmstad 3-0 Sollentuna
Falkenbergs VBK 3-1 Tierp
Örkelljunga VK 3-0 Habo

LÄS MER
Spelschema – damer
Spelschema – herrar
Så spelas SM-slutspelet 2017
www.elitserienvolleyboll.se