KLART: Här är kvartsfinalserierna i SM-slutspelet

Efter söndagens avslutande grundserieomgång gjorde topplagen sina val. Här nedan är alla kvartsfinalserier i SM-slutspelet 2017.

KVARTSFINALER – DAMER

Engelholms VS vs. Lunds VK

I kraft av seriesegern var det sedan tidigare klart att Engelholm skulle välja först när slutspelsvalen genomfördes under söndagskvällen. De regerande svenska mästarna har gått som tåget under grundserien, men 19 segrar av 20 möjliga och blott sex setförluster.

Engelholmstränaren Per-Anders Sääf lät meddela att hans lag utmanar nykomlingen Lunds VK i kvartsfinalen.

– Egentligen spelar det ingen roll vilket lag vi möter… Vi känner oss bekväma med alla lag. Lund ligger dock närmast till hands geografiskt – dessutom spelade vi mot dem i dag och stod för en stark insats, så vi går in i matchserien med stort självförtroende. Äntligen slutspel! Energin i gruppen börjar verkligen gå upp när vi vet vad som väntar runt hörnet, säger Per-Anders Sääf.

Hylte/Halmstad vs. Gislaveds VK

Hylte/Halmstad, som var guldtippade av elitserietränarna inför säsongen, var näst på tur att välja motståndare. Valet föll på rivalen Gislaved.

– Vi hade redan bestämt oss. Kombinationen av tuffa matcher och korta resor fällde avgörandet. Förra året mötte vi Lindesberg i kvartsfinal och fick känna på hur påfrestande det kan vara att behöva resa långt och ofta under ett slutspel. Gislaved passar oss bra spelmässigt – vi har 12-0 i set på dem under säsongen och har haft bra kontroll på matcherna. Vi har förberett oss länge för det här och körde kick off med laget nu i dagarna. Vi kliver in i slutspelet fulla av energi, tillförsikt och självförtroende. Tidigare i veckan slog vi dessutom danska Holte, Skandinaviens bästa lag, med 3-0 i en träningsmatch – en fin skalp så här inför slutspelet, säger Hylte/Halmstadstränaren Tony Westman.

Örebro Volley vs. Sollentuna VK
Fjolårsfinalisten Örebro valde i sin tur Sollentuna VK.
– Vi kan se fram emot en tät matchserie. Fyra gånger har vi mött varandra under säsongen, så det är två lag som känner varandra väl. De är givetvis underdogs, men jag tror att det gynnar dem. Trycket ligger på oss att prestera. Vi har siktet inställt på att ge oss själva chansen att gå hela vägen den här gången. Att gå för annat än guld känns konstigt, säger Matilda Wikander, tränare i Örebro.

Lindesberg Volley vs. Svedala VBK
Därmed står den fjärde och sista kvartsfinalserien på damsidan mellan Lindesberg och Svedala. Lindes finske head coach Teemu Sarna kommenterar:

– En lång resa, men det spelar ingen roll, det ska vi klara av. Vi mötte Svedala så sent som förra veckan och stod för en bra prestation. Det känns skönt att ha med sig in i matchserien. Men det lär bli tufft, Svedala är starka på hemmaplan. Samtidigt har vi fått in spelare som Marjorie Giordano och Agne Zakarauskaite Landin – två spelare som kan bidra med stor rutin både på och utanför planen. Med dem är vi ett starkare lag och jag tror och hoppas att de kan hjälpa oss genom slutspelet.

KVARTSFINALER – HERRAR

Linköpings VC vs. Södertelge VBK
Linköping har haft en strålande säsong så här långt, med 24 segrar av 26 möjliga och blott 14 setförluster. Seriesegern säkrades förra veckan, med två matcher kvar att spela, varför laget var först ut att välja kvartsfinalmotståndare under söndagskvällen. Huvudtränare Johan Isacsson lät meddela att Södertelge VBK, sjua i grundserien, är laget man utmanar.

– Det finns två viktiga aspekter vi tog hänsyn till här. Dels har vi inte förlorat mot Södertelge den här säsongen, dels är det geografiskt fördelaktigt att möta just dem. Dessutom vet jag att våra spelare alltid uppskattar drabbningarna med SVBK. Huruvida det här är ett bra val eller inte vet vi först i efterhand. Kvartsfinal är alltid kvartsfinal, mycket kan hända. De har spelat bra i slutet och är sannolikt bättre än vad tabellplaceringen säger, så det gäller att vi är på tårna, kommenterar LVC:s succécoach Johan Isacsson.

Hylte/Halmstad vs. Sollentuna
Hylte/Halmstad slutade två i tabellen, sju poäng bakom LVC, och var därmed näst på tur att välja. Valet föll på Sollentuna.
– Både Tierp och Habo är väldigt hemmastarka, de kändes aldrig som alternativ. På så vis föll det sig naturligt att det var Sollentuna vi skulle utmana. Det är det här spelarna har kämpat för hela säsongen, vi ser verkligen fram emot att kliva in i slutspelet, säger Kristian Wrethander, som ersatte Matthew Young på tränarposten i H/H så sent som för några veckor sedan.

Falkenbergs VBK vs. Tierp
Regerande svenska mästarna Falkenbergs VBK har en svängig säsong bakom sig. Även om stabiliteten inte alltid funnits där vet vi dock att högstanivån är fantastisk. Under 2017 har laget redan hunnit spela hem två titlar: Grand Prix Volleyboll och Nordiska mästerskapen (Nevza Club Championships). I Elitserien slutade laget på en tredjeplats. Väl i slutspelet tar man sig an Tierp, som säkrade avancemang i den allra sista omgången. Patrick Aparicio, mångfaldig mästartränare FVBK, kommenterar valet:

– Vi mötte Habo i dag, i den sista omgången, och åkte på stryk. Det innebär att vi förlorat mot dem två gånger den här säsongen. Av den anledningen föll valet på Tierp. Deras säsong har varit betydligt tuffare. De är ett lag vi bör kunna kontrollera, även om de är formstarka. En annan aspekt för vårt lag är att vi är inne i en team building-fas med tanke på fallet kring Fayez Alloush. Spelet går upp och ner just nu, så vi hoppas att matcherna mot Tierp ska ge oss stabiliteten vi letar efter.

Örkelljunga VK vs. Habo
Den fjärde och sista kvartsfinalserien står därmed mellan fyran Örkelljunga och femman Habo.
– Jättekul – och stentufft! Hemmaplansfördelen känns otroligt viktig för vår del. Vi förlorade första mötet med Habo under säsongen, men sedan dess har vi vänt till 3-1. De stod för en imponerande insats mot Falkenberg i den sista omgången och kommer sannolikt kliva in i slutspelet med stort självförtroende, så det gäller att vi är beredda och redo att ta fajten, säger Jonas Svantesson, huvudtränare i Örkelljunga.

NYTTIGA LÄNKAR
Så spelas SM-slutspelet 2017
Spelschema – damer
Spelschema – herrar
www.elitserienvolleyboll.se