Tionde femtesetaren för SVBK

Dagens match mellan hemmalaget Södertelge och seriefyran Örkelljunga var betydelselös utifrån lagens tabellägen. Däremot var det sista matchen innan kvartsfinalspelet drar igång och båda lagen ville få en bra känsla med sig in i slutspelet. Matchen blev jämn och skulle komma att avgöras i det femte setet, där Örkelljunga drog det längsta strået. SVBK-Örkelljunga 2-3 (16-25, 26-24, 12-25, 25-18, 12-15)

I det första setet var gästande Örkelljunga det klart bättre laget och lyckades vid flera tillfällen ta några poäng i egen serve och drog därmed sakta men säkert ifrån och kunde bärga det första setet komfortabelt med 25-16. Örkelljungas servemottagning fungerade utmärkt och passaren Shun Imamura kunde sprida passen till samtliga spelare i sitt lag.

I det andra setet skiftar matchen delvis skepnad och framförallt börjar hemmalaget få ordning på sina servar och sätter bättre press på Örkelljunga. Trots det tar Örkelljunga en relativt stor ledning i mitten av setet och vid ställningen 14-18 tar hemmalaget time-out. Efter det tar Södertelge 4 raka poäng och setet är därefter helt jämnt. Södertelge har sin första setboll vid 24-23 men den räddar Örkelljunga. Däremot tar Södertelge hem setet på den andra setbollen efter en anfallsmiss från Örkelljunga.

Det tredje setet blir det spelmässigt sämsta setet, i alla fall för hemmalaget Södertelge. Däremot var det ett lyckat set för Örkelljunga och den hårt servande lagkaptenen Peter Lundgren. Han servade från ställningen 12-17 till 12-25. Peter satte hård press i servarna och fick med sig två servess. I samma serveomgång satte Lennie Hansson två block och Tomas Vilimas två anfall och setet var bärgat.

Efter en så dålig avslutning på setet skulle man kunna tro att hemmalaget skulle deppa ihop och inte orka komma igen. Men de som trodde det har inte sett Södertelge spela i år. Laget verkar aldrig kunna ge sig och hade inför dagens match redan spelat 9 stycken 5-sets matcher. Om det tredje setet delvis kunde tillskrivas Peter Lundgren kan man absolut tillskriva det fjärde setet Daniel Groenvelds framlinje spel. Han tog 8 poäng i det fjärde setet varav 4 blockpoäng där det sista var ett enhandsblock med baksidan av handen! Södertelge gjorde det avgörande rycket från 10-8 till 15-8. Det stora poängövertaget släppte aldrig hemmalaget och man kunde vinna komfortabelt med 25-18.

Därmed var Södertelge framme vid sin tionde femsetare! Och det är mycket tack vare lagets höga moral och förmåga att aldrig ge sig som man redan i onsdags säkrade kvartsfinalplatsen. En titt i slutabellen visar att både Vingåker och Tierp (som slutar efter Södertelge) vunnit två matcher vardera mer än Södertelge, men ändå hamnar tre poäng efter. I det femte setet i denna match hamnar dock hemmalaget efter direkt och orkar aldrig riktigt jobba sig ikapp. Örkelljunga vinner setet med 15-12. Till bästa spelare i respektive lag utsågs i Örkelljunga Shun Imamura och i Södertelge Daniel Groenveld.

Poängbäst Örkelljunga: Tomas Vilimas 19

Poängbäst Södertelge: Daniel Groenveld 24

Kort inpå matchens slut annonserades det ut hur topplagen valt sina kvartsfinalmotståndare och för Södertelges del blir det en tuff utmaning mot seriesuveränen Linköping. Lagen möttes nyligen i Södertelge och då vann Linköping, men Södertelge knep då ett välspelat set.

För Örkelljungas del blir det kvartsfinal mot Habo, som idag besegrade Falkenberg med 3-1 i set, så den kvartsfinalserien kan bli riktigt tuff!