Dags för säsongens första elitseriederby i Idrottshuset

I kväll är det dukat för derby! Örebro tar emot Lindesberg för ett klassiskt möte. Örebro-coachen Matilda Wikander ger oss förutsättningarna.

Äntligen hemmamatch igen och äntligen derby mot Lindesberg. Det första derbyt av minst fyra under denna säsong går i Idrottshuset och spelas onsdag kväll kl 19.00.

När matchen sätts igång på onsdag så hoppas vi att det är fullt med folk i Idrottshuset och att publiken är där för att se en underhållande match med två hårt kämpande lag. Förra säsongen var den första på ett bra tag då Örebro åter var storasyster i länet och självklart vill vi behålla det så även denna säsong. Linde har en lite mindre trupp i år med tio spelare vilket har gjort att de snabbt har spelat ihop sig, men gör dem lite känsliga för skador och sjukdomar. De har, sin (och vår) vana trogen, värvat från norrländska Norsjö till denna säsong och har en ny libero som heter Emilia Johansson – kusin med vår egen Jonna Nilsson. Hon ska konkurrera med Örebro-tjejen Anna Lennartsson. Därtill har de fyllt lagets kvot av en spelare som heter Rebecka Gustafsson som även hon kommer från Norsjö. Som centrar får vi även i år se Freja Morén (Norsjö) och nya kaptenen Elsa Arrestad som redan sin andra säsong i elitserien som sjuttonåring får ta över kaptensrollen när Margie Giordano valde att inte spela. Vänsterkanterna är Lindes största poängplockare och där ser vi två utländska tjejer i Martina Konecna, som kom till laget förra säsongen, och Nette Peit, som spelade i Linde för två säsonger sedan. Passarsidan är helt ny i Linde och i år är det Ijeoma Moronu från USA och Linnea Skogsblad (RIG förra året) som ska axla den rollen. Laget har hittills spelat mot RIG på bortaplan (seger 3-0) och mot Gislaved på hemmaplan (seger 3-0) och har därmed lyckats skrapa ihop sex poäng innan dagens match.

Vi har nu spelat två matcher i Elitserien så här långt och har en seger mot Sollentuna (3-0) och en förlust mot Engelholm (3-1) med oss i bagaget. Matchen nere i Ängelholm var jämn och oviss och båda lagen bjöd på underhållande volleyboll. Tyvärr för oss så var Engelholm det starkare laget i avgörandet av det första och det fjärde setet då vi egentligen också hade chansen att ta hem dessa. Känslan efter matchen var att vi aldrig vill känna så igen efter en match och att vi ska göra allt vi kan för att inte hamna i samma situation igen. Alltså kommer de som ser matchen på onsdag få se ett revanschsuget Örebro som kämpar och sliter för varje poäng och som aldrig ger upp oavsett läge. För att vinna mot Lindesberg behöver vi hålla koll på deras två duktiga vänsterkanter som hittills tagit lagets största del av poäng, framförallt estländska Nette Peit har varit tongivande i de två första matcherna. Med det sagt så tror jag att nyckeln till vinsten ligger i att vi producerar mycket egna poäng i vårt anfall och att varje spelare på planen bidrar till spelet med sina styrkor. Nu vill vi såklart att så många som möjligt kommer till Idrottshuset på onsdag för att stötta oss i det här derbyt för att göra matchen till en riktig folkfest som sig bör. Alla som inte har möjlighet att komma hit, kanske släkt och vänner i Norsjö(?) får istället bänka sig framför live-streamen som finns på: https://gtvplay.solidtango.com/live/orebro-volley-vs-lindesberg-volley

Matchen i matchen (hur många Norsjö-spelare laget har) vinner vi utan tvekan. Jonna Nilsson, Louise Eklund, Rebecca Andersson är födda och fostrade i Norsjö men förutom dessa så har även Frida Lund samt Josephine Tegenfalk spelat där vilket ger oss segern i den matchen. Kanske kan vi få se åtta tidigare Norsjö-spelare på plan samtidigt på onsdag?!

Text: Matilda Wikander, Örebro