Krönika: Galen silly season bäddar för öppet race

Nu är det nära. Riktigt nära. Efter en härligt händelserik silly season börjar krutröken så sakteliga lägga sig. I horisonten kan vi skönja vad som ser ut att bli en av de mest svårtippade elitseriesäsongerna någonsin.

Den 8 oktober är skådespelet igång med dunder och brak. Ridån går upp och premiäromgången bjuder på hela sex bataljer. Det bästa av allt? Säsongen 2016/17 känns kittlande oviss. Både på dam- och herrsidan.

Mästarklubbarna Falkenberg och Engelholm ser visserligen fortsatt starka ut, men har i mångt och mycket fått bygga om från grunden efter en händelserik silly season. Stora guldmakare så som Dardan Lushtaku och Isabelle Haak fortsätter sina karriärer på annat håll och lämnar efter sig luckor som är minst sagt utmanande att fylla. Såväl Patrick Aparicio (FVBK) som P-A Sääf (EVS) har dock tystat tvivlare förut och gång på gång visat på fantastiska förmågor att utveckla sina respektive lag till guldaspiranter så snart det närmar sig slutspel.

Samtidigt har många av seriekonkurrenterna rustat. Och det rejält.

Landslagstrio till LVC

På damsidan ser Hylte/Halmstad i vanlig ordning vassa ut med sin ovanligt breda men ändå spetsiga trupp. Laget kännetecknas av kontinuitet. Stommen består, samtidigt som flera intressanta adderingar gjorts under sommarmånaderna.

På herrsidan har vi i sin tur ett högintressant Linköping, som ännu en gång ser ut som en guldkandidat. Johan Isacsson, förbundskapten i herrlandslaget, har anställts som huvudtränare. Till det tillkommer flera intressanta värvningar. Däribland Wilhelm Nilsson, portugisisk ligamästare tillika landslagscenter, samt landslagpassaren Andreas Eriksson som närmast kommer från tjeckiska VK Karlovarsko.

Habo Wolley bör också nämnas i sammanhanget. Klubben, som gjort sig känd för sin starka ungdomsverksamhet, har med sina många och högst intressanta silly season-värvningar visat att siktet är inställt på att nå Elitseriens absoluta toppskikt de närmaste åren. Habos häftigaste kontrakteringen utgörs händelsevis inte av en spelare. Precis som i LVC:s fall är det den nya “bossen” som är en ögonbrynshöjare. Klubben har nämligen lyckats knyta till sig Alessandro Lodi som chefstränare. Italienaren kommer närmast från polska högstaligan.

Frågor, frågor, frågor

I övrigt då? Kan Örebro Volley upprepa bedriften från förra säsongen och gå hela vägen till en ny final? Hur håller årets upplagor av RIG? Kan Sollentuna och Södertelge studsa tillbaka? Vem blir poängdrottning när rekordmakaren “Bella” lämnat för Frankrike? Hur står sig nykomlingen Lund? Vilka får sjunga “SM-guld, SM-guld, SM-guuuld” en solig vårdag i april?

Frågorna är många och svaren omöjliga att ge. Sammantaget är känslan att gapet mellan topp och bott minskat markant och att serien är jämnare än på flera år. Och just där har vi den enda saken som är riktigt säker: Det här kan gå nästan hur som helst. Ovisst var ordet.

IN OCH RÖSTA!

Sedan en vecka tillbaka kan Du tippa utgången av elitseriesäsongen 2016/17. Gå in och lägg ditt tips nu, så har du chans att vinna en t-shirt signerad av samtliga spelare i herrlandslaget. Omröstningen genomförs på Facebook och pågår till och med den 4 oktober, kl. 12.00. Resultatet presenteras i samband med Elitserieupptakten, som arrangeras i Falköping den 4 oktober.

Foto: Falkenbergsbild.se