Tio matcher stänger grundserien

Elitseriesäsongen 2017/18 är framme vid sin sista helg i grundseriesammanhang. På söndag fullbordas den sista omgången. Sedan är det dags för SM-slutspelet och elitseriekvalet att dundra igång!

Tio matcher står på menyn. Bland höjdpunkterna hittar vi bland annat dammatcherna mellan Engelholm och Linköping samt Hylte/Halmstad och Sollentuna; två bataljer vars utgång kommer avgöra om den åtråvärda grundseriesegern hamnar i Skåne eller Halland.

På herrsidan väntar i sin tur dubbla toppmöten där det först och främst ska avgöras om det blir Falkenberg eller Sollentuna som kniper tredjeplatsen. FVBK, som i dagsläget ockuperar positionen, gästar serieledande Linköping, medan Sollentuna reser till Halmstad.

Så genomförs slutspelsvalen

På söndag 16:00 drabbar Örebro och Lindesberg samman i den sista dammatchen under grundserien 2017/18. Timmen senare gör Södertelge och Tierp samt Hylte/Halmstad och Sollentuna upp i säsongens sista seriematcher på herrsidan.

Tidigast 18:00, och senast 15 minuter efter den sista dammatchens slut, inleds slutspelsvalen på damsidan. 15 minuter efter den sist avslutade herrmatchen genomförs slutspelsvalen på herrsidan.

Upplägget är enkelt. Laget som slutar etta i grundserien väljer kvartsfinalmotståndare först. Därefter är det tvåan som väljer, och så vidare. Och det är alltså damlagen som inleder.

När det är klart vilka lag som ingår i en matchserie publiceras det på elitserienvolleyboll.se och i Svensk volleybolls kanaler på sociala medier. Så snart som möjligt efter att samtliga slutspelsval är kompletta faller spelschemat ut på elitserienvolleyboll.se (prel. spelschema finns här: dam / herr).

Linköping väljer först

Åtta lag är slutspelsklara på både dam- och herrsidan.

Damer: Hylte/Halmstad, Engelholm, Örebro, Lindesberg, Linköping, Gislaved, Svedala, Sollentuna.
Herrar: Linköping, Hylte/Halmstad, Sollentuna, Falkenberg, Örkelljunga, Habo, Tierp, Södertelge.

Linköpings VC:s herrar är klara seriesegrare på herrsidan. De är därmed först ut att välja kvartsfinalmotståndare. Hylte/Halmstad är i sin tur klara tvåor. Där bakom pågår som sagt fortfarande kampen om tredjeplatsen.

På damsidan är det som påpekats än så länge öppet i racet om den åtråvärda förstaplatsen. Hylte/Halmstad sitter i förarsätet, men blott en poäng bakom jagar de regerande svenska mästarna Engelholms VS. Och då återstår alltså i skrivande stund en omgång. De två kombattanterna möttes så sent som i tisdags och gjorde upp i en actionfylld och dramatisk femsetare. Där och då stod EVS som segrare, men det räckte alltså inte för att kliva förbi i tabellen. För att EVS ska gå om krävs först och främst att de besegrar Linköping på lördag. Sedan ska H/H dessutom tappa poäng mot Sollentuna på söndag.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen i grundserien går till slutspel. 2017/18 startar slutspelet 17-18 mars med eventuellt avgörande femte finaler 28 april (damer) och 29 april (herrar). Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras. Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Foto: falkenbergsbild.se

2018-03-10
DAMER
13:00 – Linköping vs Engelholm (livesänds)
15:00 – Degerfors vs Lund (livesänds)
Livescore och statistik från samtliga matcher rapporteras här!

HERRAR
14:00 – Vingåker vs Lund (livesänds)
16:00 – Linköping vs Falkenberg (livesänds)
Livescore och statistik från samtliga matcher rapporteras här!

2018-03-11
DAMER
14:00 – Gislaved vs Svedala (livesänds)
14:30 – Hylte/Halmstad vs Sollentuna (ev. livesändning)
16:00 Örebro vs Lindesberg (livesänds)
Livescore och statistik från samtliga matcher rapporteras här!

HERRAR
16:00 – Örkelljunga vs Habo (livesänds)
17:00 – Södertelge vs Tierp (livesänds)
17:00 – Hylte/Halmstad vs Sollentuna (ev. livesändning)
Livescore och statistik från samtliga matcher rapporteras här!

ELITSERIEN
Elitserien damer – tabell, spelschema, statistik, resultat m.m.
Elitserien herrar – tabell, spelschema, statistik, resultat, m.m.
Preliminärt spelschema – SM-slutspelet 2018 – damer
Preliminärt spelschema – SM-slutspelet 2018 – herrar

DATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
13-14 januari: Grand Prix i Uppsala. Segrare: Engelholm (d) och Linköping (h).
11 mars: Sista grundserieomgången blir komplett. Senare samma dag genomförs slutspelslottningen.
17 mars: Slutspelet startar
Slutet av april: SM-finaler spelas