Regerande mästarna säkrar seriesegern

Linköpings VC:s herrar säkrade segern i Elitserien under torsdagskvällen. Och de behövde inte ens spela om det. När närmast jagande Hylte/Halmstad förlorade kvällens bortadrabbning mot Örkelljunga med 1-3 (25-18, 23-25, 15-25, 24-26) stod klart att de regerande svenska mästarna LVC skaffat sig ett ointagligt försprång med tre omgångar kvar av grundserien.

– Stor credd till grabbarna som lyckas med det här! De har slitit tillsammans och kämpat för det här hela säsongen – de är verkligen värda seriesegern. Vi har en fantastiskt fin stomme som bär laget och som täckt upp för spelarförlusterna efter SM-guldet förra våren. Dessutom har vi värvat smart – aldrig stressat. Nu har vi ett starkt, sammansvetsat lag utan svaga punkter. Vi är uppe i 20 raka segrar. Det säger en hel del. Spelande tränare Albin Eriksson förtjänar extra beröm. Han har fått alla att sluta upp kring systemet och dra åt samma håll. Underbart!, säger LVC:s ordförande Bo Kindgren.

Förutsättningarna var glasklara inför kvällens match mellan Örkelljunga och Hylte/Halmstad. Vid H/H-förlust med 0-3 eller 1-3 skulle hallänningarna bli utan poäng, vilket skulle göra avståndet upp till serieledande Linköping ointagligt. Och så blev alltså fallet. ÖVK tappade första set, men satte sedan gasen i botten, anförda av Tobias Persson, som blev matchens lirare med sina 16 poäng för kvällen.

Med tre omgångar kvar av Elitserien leder nu Linköping med nio poäng. I teorin kan Hylte/Halmstad visserligen ta sig ikapp poängmässigt, men när det kommer till antalet vunna matcher (vilket är det som avgör om två lag står på lika många poäng efter avslutad grundserie) är saken redan avgjord till Linköpings fördel. Linköping står i dag på 23 segrar, jämfört med H/H:s 19. Och då återstår som sagt endast tre matcher.

Hylte/Halmstad var favoriter inför kvällens match med tanke på tabelläget, men en Örkelljungaseger var definitivt ingen skräll. När elitserietränarna inför säsongen fick tippa vilka de tror tar hem SM-titeln säsongen 2017/18 fick ÖVK fyra av elva röster, vilket gjorde dem till den största guldfavoriten näst efter just Hylte/Halmstad. Det säger mycket om potentialen som Örkelljunga besitter. Skåningarna har dessutom visat gott gry på sistone, bland annat i förra veckans seger mot serietrean Falkenberg.

Utöver prestigen som finns i att vinna grundserien får nu Linköping rätten av välja slutspelsmotståndare först av alla. Slutspelsvalen görs söndagen den 11 mars när den sista grundserieomgången fullbordas. Mer information om det följer nästa vecka.

LÄS MER: SÅ SPELAS SM-SLUTSPELET!

Mer information om slutspelsvalen och SM-slutspelet följer nästa vecka.

Matchstatistik ÖVK vs HH: http://svbf-web.dataproject.com/MatchStatistics.aspx?mID=2871&ID=77&CID=0&PID=0

Foto: falkenbergsbild.se.

SPELSCHEMA & RESULTAT
Elitserien damer
Elitserien herrar

ELITSERIEDATUM ATT HÅLLA KOLL PÅ
13-14 januari: Grand Prix i Uppsala. Vinnare: Linköping (herrar), Engelholm (damer).
11 mars: Sista grundserieomgången blir komplett. Senare samma dag genomförs slutspelslottningen.
17 mars: Slutspelet startar
Slutet av april: SM-finaler spelas