Slutspelshelg: Sju av åtta kvartsfinalserier kan avgöras

Elitserienvolleyboll.se levererar förutsättningar samt länkar till livesändningar, livescore, spelschema inför den nya slutspelshelgen där sju av åtta kvartsfinalserier kan avgöras.

Elitseriesäsongens stora crescendo släpptes lös förra helgen med det inledande kvartsfinalspelet som drog igång på alla cylindrar och som sedan fortsatte tisdag, onsdag, och torsdag med en andra omgång.

Så här långt har elitseriesäsongens mest kritiska fas infriat de högt ställda förväntningarna. Vi har bjudits på tuffa bataljer, starka individuella prestationer och heta känslor.

Och i helgen väntar med största sannolikhet mer av den varan, kryddat med en rejäl skopa dramatik. För kommande dagar kan nämligen hela sju lag avancera till semifinal. Åtta kvartar står på menyn; två på lördag och ytterligare sex på söndag.

Inför den stundande slutspelshelgen ser läget ut som följer:

KVARTSFINALER – DAM
Grundserieplacering inom parentes.

 • (1) Örebro 2-0 Sollentuna (7) 
  Match 1: SVK 0-3 Örebro
  Match 2: Örebro 3-0 SVK
  Kommentar: Grundserievinnaren Örebro går vidare till semifinal vid seger i lördagens hemmamatch i Idrottshuset. Närkes volleystolthet ser ruggigt starka ut i alla lagdelar och spelmoment, precis som man gjorde när Grand Prix-titeln bärgades i Uppsala i januari.
 • (2) Hylte/Halmstad 2-0 Göteborg (8) 
  Match 1: 0-3 GBG 0-3 H/H
  Match 2: 3-1 HH 3-1 GBG
  Kommentar: Fjolårets SM-silvermedaljörer i Hylte/Halmstad avancerar till semifinal om man vinner söndagens hemmamatch i Örnahallen, Hyltebruk. Men Göteborg har hängt med överraskande bra, förstärkta av Taylor Bruns som är tillbaka i laget, och kommer sannolikt sälja sig dyrt när man nu spelar med kniven på strupen.
 • (3) Engelholm 2-0 Gislaved (6)
  Match 1: GVK 0-3 EVS
  Match 2: EVS 3-2 GVK
  Kommentar: Regerande mästaren Engelholm har en bit kvar till guldformen, men har ändå visat styrka genom gå segrande ur de två första kvartsfinalomgångarna. Inför söndagens hemmamatch i Kungsgårdshallen har man nu “matchboll”. Utmanaren Gislaved har i sin tur ätit sig in i matchserien och bet ifrån rejält i match 2 där man skakade motståndet ordentligt och pressade tillställningen hela vägen fram till skiljeset.
 • (4) Lund 1-1 Linköping (5)
  Match 1: LVC 3-2 Lund
  Match 2: Lund 3-0 LVC
  Kommentar: Inför slutspelsstarten målades matchserien mellan Lund och Linköping upp som den på pappret jämnaste. Föga förvånande har så också blivit fallet, med LVC som knep premiärsegern i en femsetsrysare förra helgen och Lund som kvitterade på hemmaplan några dagar senare. Vi ser med spänning fram emot söndagens drabbning i Idrottshallen i Lund!
Emilia Berg och hennes Sollentuna är illa ute i kvartsfinalserien mot Örebro. Foto: Håkan Wendler.

KVARTSFINALER – HERR
Grundserieplacering inom parentes.

 • (1) Floby 2-0 Uppsala (7) 
  Match 1: Uppsala 0-3 Floby
  Match 2: Floby 3-0 Uppsala
  Kommentar: Seriesegrande Floby fortsätter bygga på sin fina svit. Grand Prix borträknat, så har laget nu gått obesegrat i 22 matcher. Kvartsfinalserien kan stängas inför hemmapubliken på lördag, men motståndaren Uppsala ska inte räknas ut. Precis som Flobycoachen Kalle Nordén förutspådde så har de resliga upplänningarna stretat emot förtjänstfullt och bjudit bra motstånd. Spektakulära japanska högerspikern Koichi Arakida, som har näst högst poängsnitt hittills i SM-slutspelet, är ett ständigt hot att försöka hantera.
 • (2) Hylte/Halmstad 2-0 Malmö (8) 
  Match 1: MVK 0-3 H/H
  Match 2: H/H 3-0 MVK
  Kommentar: Hylte/Halmstad har vittring på semifinal efter två raka och övertygande 3-0-segrar mot nykomlingen Malmö. På söndag kan regerande mästaren stänga kvartsfinalserien hemma i Örnahallen, Hyltebruk. H/H-coachen har rullat runt ordentligt i spelarleden och visat upp lagets ruggiga bredd.
 • (3) Habo vs Vingåker (6)
  Match 1: VVK 0-3 Habo
  Match 2: Habo 3-1 VVK
  Kommentar: Fjolårets SM-finalist Habo är på god väg att avancera till semifinal efter totalt 6-1 i set under de två första kvartsfinaldrabbningarna mot Vingåker. VVK har dock hängt med bra, ska sägas. Och kan slutspelets poängkung, kanadensiska Justin Delorme, fortsätta bidra på samma fina sätt finns goda chanser att skaka förhandsfavoriten från Vätterns västra strand och kanske till och med tvinga fram en fjärde SM-kvart framför sin trogna hemmapublik.
 • (4) Lund vs Sollentuna (5)
  Match 1: Sollentuna 2-3 Lund
  Match 2: Lund 3-1 Sollentuna
  Kommentar: Tajt, svängigt och vansinnigt underhållande; en dröm för oss volleyälskare. Här har vi en matchserie som mycket väl kan gå hela vägen till fem drabbningar. Samtidigt kan den lika gärna ta slut redan i helgen. Lund sitter i förarsätet efter att ha jobbat in två segrar. Och av allt att döma är det upplagt för ny dramatik i Idrottshallen i Lund på söndag.
Sollentunas herrar har pressat GP-bronsmedaljörerna från Lund, men står ännu utan segrar i SM-kvartsfinalserien. Tredje gången gillt i helgen? Foto: Håkan Wendler.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspelet. Säsongens stora crescendo startar alltså helgen 16-17 mars och pågår som längst fram till 27 och 28 april då de femte och direkt avgörande SM-finalerna avgörs på herr- respektive damsidan. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

 • På volleytv.se streamas alla matcher från grundserien, Grand Prix och SM-slutspelet live och i repris. Skaffa ett VolleyTV-konto och häng med fram till att vi korar svenska mästare!
 • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går även att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.

HELGENS MATCHER

2024-03-23
DAMER
15:00 – Örebro – Sollentuna

HERRAR
18:00 – Floby – Uppsala

2024-03-24
DAMER
14:00 – Hylte/Halmstad – Göteborg
16:00 – Engelholm – Gislaved
17:00 – Lund – Linköping

HERRAR
14:30 – Lund – Sollentuna
16:00 – Habo – Vingåker
16:30 – Hylte/Halmstad – Malmö

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Spelschema SM-slutspelet damer
Spelschema SM-slutspelet herrar
Spelschema Elitserien damer
Spelschema Elitserien herrar