Guldjakten fortsätter – Habo med ena handen på första SM-titeln

I helgen kan svenska mästare koras! Elitserienvolleyboll.se levererar införrapport med förutsättningar samt länkar till livescore och livesändningar. Häng med!

Det lidelsefulla maraton vi kallar Volleybollsäsongen 2022/23 – som startade för snart sju månader sedan med grundseriepremiären 24-25 september – är inne på upploppet. Helgen 22-23 april kan första laget fläka sig över mållinjen och koras till svenska mästare.

Habo Wolley har ena handen på SM-bucklan efter två raka segrar mot regerande mästaren Hylte/Halmstad. Inte konstigt att det råder finalfeber i det lilla men mäktiga volleyfästet, som slog präktigt publikrekord när match 2 spelades på hemmaplan tidigare i veckan.

Räkna med ett rejält bortafölje när klubben kan spela hem en historisk första SM-titel på lördag i Halmstad arena. Matchstart 15:00, och för hemmalaget handlar det då om att hålla både finalserien och hoppet om en tredje raka SM-titel vid liv.

– Vi behöver vara konsekventa och tålmodiga. Vi spelar väldigt bra volleyboll överlag och litar på varandra, men vi måste bibehålla det. De (Hylte/Halmstad, reds. anm.) är ett starkt lag och vi vet att de kommer komma ut och fajtas för det på lördag. Vi har stor respekt för dem, men vi är redo att ta den fajten, säger Habos spelande tränare Andrew McWilliam till SVT Nyheter Jönköping.

Damfinalen överlever helgen

Hylte/Halmstad i brygga på herrsidan. Bland damerna ser det ljusare ut för hallänningarna, som utjämnade finalserien mot seriesegrande Engelholm i kraft av onsdagens imponerade 3-1-seger på hemmaplan.

I och med resultatet står redan klart att finalserien lever vidare in i nästa vecka. Men räkna med två lag som spelar med stor desperation i helgens drabbning. De som går segrande ur söndagens batalj, med start 16:00 i Kungsgårdshallen, kommer ha “matchboll” och guldläge inför match 4 som spelas tisdagen den 25 april i Halmstad arena.

Hylte/Halmstad går för tredje raka SM-titeln, medan Engelholm har siktet inställt på att bryta rivalens dominans och spela hem åttonde guldet i klubbens historia.

Engelholm jublar efter vunnen boll. Foto: Robert Boman.

Från sjundeplats till brons?

Parallellt med finalserierna avgörs kampen om bronsmedaljerna i bäst av två matcher. I händelse av att lagen vinner varsin match avgörs matchserierna via ett golden set, som spelas först till 15, direkt i anslutning till att match 2 slutförts.

På damsidan sitter grundserietvåan Örebro Volley i förarsätet efter förra helgens inledande bortadrabbning mot Linköpings VC som slutade 3-0 i de gästande närkingarnas favör (25-23, 25-15, 25-21). Den andra och sista matchen spelas i Idrottshuset, Örebro, med start 14:00 på lördag.

Drabbningen lär bli känslofylld, inte minst för att Örebros stjärnpassare Josephine Tegenfalk tackar för sig och sätter punkt för en lång och framgångsrik karriär, under vilken hon samlat på sig medaljer, utmärkelser och mängder av framträdanden i den svenska landslagströjan.

På herrsidan är grundseriesjuan Sollentuna VK något sensationellt på väg att bärga bronset. Förra helgens inledande drabbning i Arena Satelliten spelade de hem på ett imponerande sätt i tre raka akter (25-23, 25-22, 25-19) mot det Lunds VK som slutade fyra i grundserietabellen. SVK har “vält” förhandsfavoriter tidigare under slutspelet – i kvartsfinalserien besegrades grundserietvåan Falkenberg med 3-1 i matcher.

Matchserien vänder nu ner till Skåne där den stänger i Idrottshallen, Lund, på söndag eftermiddag. Visslan för första serve ljuder 14:00.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

  • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.
  • I Serieportalen finns också VolleyTV (www.volleytv.se) integrerat, där alla elitseriematcher från både grundserien och SM-slutspelet streamas live och on demand. Skaffa ett streamingkonto och häng med när säsongen avgörs!

HELGENS MATCHER

2023-04-22
DAMER
15:00 – Örebro – Linköping (Bronsfinal match 2:2)

HERRAR
15:00 – Hylte/Halmstad – Habo (SM-final 3:5)

2023-04- 23
DAMER
16:00 – Engelholm – Hylte/Halmstad (SM-final 3:5)

HERRAR
14:00 – Lund – Sollentuna (Bronsfinal match 2:2)

LÄNKAR
Spelschema Elitseriekval Dam
Spelschema Elitseriekval Herr
Spelschema SM-slutspelet Dam
Spelschema SM-slutspelet Herr
volleytv.se
Om elitseriesäsongen 2022/23
Sluttabell Elitserien dam
Sluttabell Elitserien herr
Serieportalen – alla förbundsserier samlade