Trio nosar på finalavancemang

Vi firar påsk med stekhet SM-semifinalhelg. Elitserienvolleyboll.se levererar förutsättningar samt länkar till livesändningar, livescore, spelschema med mera.

Det råder högtid i både stugor och volleybollhallar. Inför långhelgen är det dukat för fyra semifinaldrabbningar; två på påskafton och ytterligare två på påskdagen. Som extra krydda står tre av fyra matchserier inför ett potentiellt avgörande.

Semifinalspelet avgörs i bäst av fem matcher och inleddes för en vecka sedan.

På damsidan sitter seriesegrande Engelholm i förarsätet i matchserien mot GP-treorna Linköping. Med 2-0 i matcher har skåningarna chans att säkra finalavancemang hemma i Kungsgårdshallen på söndag.

I den andra semin på damsidan lyckades regerande svenska mästarna Hylte/Halmstad utjämna mot fjolårets silvermedaljörer Örebro i tre raka set under onsdagen.

– Vi visade att det här är vår hemmaborg, konstaterade H/H:s kroatiska stjärna Tea Andric när hon intervjuades av Hallandsposten efter matchen.

När matchserien nu vänder tillbaka till Närke och Idrottshuset står det därmed och väger. Vilket lag tar tag i taktpinnen och skaffar sig slagläge på söndag?

“Inte sjunkit in”

På herrsidan har både guldfavoriterna i Hylte/Halmstad och GP-tvåorna från Habo dubbla “matchbollar” inför lördagens hemmamatcher mot Lund respektive Sollentuna.

Habo är i mitt uppe i en av klubbens mest framgångsrika säsonger någonsin. Laget är blott en seger från första SM-finalavancemanget, men man är noga med att inte ta ut något i förskott:
– För mig har det inte sjunkit in riktigt att det är så nära. Det är en tuff match som väntar oss nu på lördag och, ja, det är mycket kvar innan vi kan börja tänka på en SM-final, säger spikern Algot Danielsson till Jönköpings-Posten.

Hylte/Halmstad är sin tur en seger från att nå SM-final för femte säsongen i följd, borträknat 2019/20 då SM-slutspelet fick avbrytas till följd av pandemiutbrottet. Når man dit finns chans till tredje raka mästartiteln.

Aktuell ställning – SM-semifinaler
Semifinalserie 1 dam: (1) Engelholm 2-0 Linköping (4)
Semifinalserie 2 dam: (2) Örebro 1-1 Hylte/Halmstad (3)
Semifinalserie 1 herr: (1) Hylte/Halmstad 2-0 Lund (4)
Semifinalserie 2 herr: (3) Habo 2-0 Sollentuna (7)
Grundserieplacering inom parentes.

Så är läget i Elitseriekvalet

Parallellt med SM-slutspelet avgörs även Elitseriekvalet, där det spikas vilka 22 lag som spelar i svensk elitvolleybolls finrum säsongen 2023/24.

Kvalet inleddes förra helgen med två rafflande femsetare som IKSU:s damer och Uppsalas herrar gick segrande ur i kamp med elitserieaspirerande division 1-lagen Lindesberg respektive Malmö.

Kvalet tar uppehåll över påsken och fortsätter helgen 15-16 april med avslutande returmöten. Matchserierna avgörs alltså i bäst av två matcher, där de vinnande lagen lägger beslag på de sista elitserieplatserna. 

I händelse av att lagen vinner varsin match avgörs matchserien via golden set som spelas först till 15, direkt efter att match 2 avslutats.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

  • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.
  • I Serieportalen finns också VolleyTV (www.volleytv.se) integrerat, där alla elitseriematcher från både grundserien och SM-slutspelet streamas live och on demand. Skaffa ett streamingkonto och häng med när säsongen avgörs!

HELGENS MATCHER

2023-04-08
HERRAR
14:00 – Hylte/Halmstad – Lund
16:00 – Habo – Sollentuna

2023-04-09
DAMER
15:00 – Örebro – Hylte/Halmstad
16:00 – Engelholm – Linköping

LÄNKAR
Spelschema Elitseriekval Dam
Spelschema Elitseriekval Herr
Spelschema SM-slutspelet Dam
Spelschema SM-slutspelet Herr
volleytv.se
Om elitseriesäsongen 2022/23
Sluttabell Elitserien dam
Sluttabell Elitserien herr
Serieportalen – alla förbundsserier samlade