Dramatik när grundserien stänger

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens avslutande grundserieomgång.

Säsongens sista grundseriehelg är här! Elva matcher, sex på damsidan och fem på herrsidan, fullbordar den 20:e och sista omgången.

Spänningen lever onekligen hela vägen in i mål.

På herrsidan kan det kastas om ganska rejält på övre halvan av tabellen, bakom klara seriesegraren Hylte/Halmstad. Platserna 2-6 är ännu inte spikade – och det är Falkenberg, Habo, Lund, Vingåker och Floby som i fallande ordning är indragna i striden.

Femman Vingåker har spelat klart, medan övriga fyra lag har en match kvar vardera. Noterbart är att de alla avslutar grundserien mot lag på nedre halvan av tabellen och kliver in i sina respektive tillställningar som favoriter. Lag som inte pallar för trycket riskerar tappa sin position.

Åttonde och sista slutspelsplatsen ska också delas ut på herrsidan. Örkelljunga sitter i förarsätet, två poäng framför jagande Södertelge. Förutsättningarna inför helgens avgörande är som följer:

 • Örkelljunga tar slutspelsplatsen om något av följande scenarier inträffar på söndag:
  • Örkelljunga besegrar Habo.
  • Södertelge förlorar mot Hylte/Halmstad.
  • Örkelljunga förlorar med 2-3 samtidigt som Södertelge vinner med 3-2.
 • Södertelge tar slutspelsplatsen om något av följande scenarier inträffar på söndag:
  • Södertelge besegrar Hylte/Halmstad 3-0 eller 3-1, samtidigt som Örkelljunga förlorar mot Habo – oavsett setsiffror.
  • Södertelge besegrar Hylte/Halmstad med 3-2, samtidigt som Örkelljunga förlorar mot Habo med 0-3 eller 1-3.

Två “matchbollar”

Även på damsidan kan det ske större tabellförändringar i helgen. Exempelvis hemmaspelar trean Hylte/Halmstad mot fyran Linköping på söndag, där gästerna från Östergötland kliver förbi om man lyckas vinna med 3-0 eller 3-1.

Placeringarna 5-7 är inte heller spikade. Sjuan Sollentuna och sexan Gislaved står på samma antal poäng och möts i Arena Satelliten på lördag. Femman Göteborg har i sin tur två poängs försprång till de jagande och avslutar mot jumbon IKSU, även det på lördag.

Vilket lag som tar seriesegern ska också fastställas. Mycket talar dock för att ledande Engelholm lägger beslag på den kommande dagar och därmed säkrar toppseedning och hemmaplansfördel i SM-slutspelet.

Skåningarna toppar nämligen tabellen en poäng framför Örebro inför helgens avslutande grundserieomgång, och har dessutom en match mindre spelad än närkingarna. Med drabbningar både lördag (borta mot RIG) och söndag (hemma mot IKSU) har EVS dubbla “matchbollar”.

Livestudio avslöjar slutspelsvalen

Utöver “bragging rights” och hemmaplansfördel genom SM-slutspelet belönas seriesegraren med möjligheten att välja kvartsfinalmotståndare först av alla när slutspelsvalen genomförs under söndagskvällen den 12 mars, i direkt anslutning till att grundserien blivit komplett.

Slutspelsvalen avslöjas i sin helhet i Volleykanalens livestudio med start 19:00 på söndag. Gästande expert analyserar matchserierna och flera klubbrepresentanter intervjuas. Missa inte det!

Här kan du läsa mer om SM-slutspelet, slutspelsvalen och söndagens sändning!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens elitseriematcher från läktarplats.

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

 • Samtliga matcher i både Elitserien och lägre divisioner går att följa via livescore i Serieportalen, där alla serier som ingår i Svenska Volleybollförbundets seriesystem finns samlade.
 • I Serieportalen finns också VolleyTV (www.volleytv.se) integrerat, där alla elitseriematcher från både grundserien och SM-slutspelet streamas live och on demand. Skaffa ett streamingkonto och häng med hela säsongen!

Toppbild: Robert Boman

HELGENS OMGÅNG
Damer
2023-03-11
13:00 Göteborg – IKSU
14:30 RIG Falköping – Engelholm
15:00 Örebro – Värnamo
17:00 Sollentuna – Gislaved

2023-03-12
14:00 Hylte/Halmstad – Linköping
16:00 Engelholm – IKSU

Herrar
2023-03-11
14:30 Sollentuna – Falkenberg
15:00 Lund – RIG Falköping
15:00 Uppsala – Floby

2023-03-12
16:00 Örkelljunga – Habo
16:30 Hylte/Halmstad – Södertelge

LÄNKAR
TV: Livestudio avslöjar slutspelsvalen – 12 mars kl. 19:00
www.volleytv.se
Om elitseriesäsongen 2022/23
Serieportalen – alla förbundsserier samlade
Spelschema Elitserien dam
Spelschema Elitserien herr