Volleykanalen livesänder slutspelsvalen söndag kväll

Söndagen den 12 mars fullbordas den sista grundserieomgången i Elitserien 2022/23. I direkt anslutning till det väljer topplagen sina slutspelsmotståndare. Slutspelsvalen avslöjas sedan i Volleykanalens livesändning med start 19:00 samma kväll. Se sändningen i spelaren, längst ned i artikeln!

SM-slutspelet dundrar igång helgen 18-19 mars med kvartsfinalserier i bäst av fem matcher. Som vi längtar! Vilka som ställs mot varandra får vi reda på söndagen den 12 mars, då slutspelsvalen genomförs efter att den 20:e och sista grundserieomgången spelats komplett.

De allra sista matcherna på dam- respektive herrsidan utgörs av:

  • 16:00 Engelholm – IKSU
  • 16:30 Hylte/Halmstad – Södertelge

Efter matchslut inleds slutspelsvalen enligt följande upplägg:

  1. De seriesegrande lagen är högst seedade inför SM-slutspelet och får därmed välja kvartsfinalmotståndare först. Seriesegraren kan då välja mellan lagen som slutade på platserna 7-8 i tabellen.
  2. Tabelltvåan är näst på tur och får då välja mellan lag 6 och det lag som inte valdes av seriesegraren, det vill säga lag 7 eller lag 8.
  3. Även Lag 3 får välja motståndare, medan lag 4 får möta det lag inget av de andra topplagen valt.

Topplagens val av slutspelsmotståndare avslöjas sedan i Volleykanalens direktsändning med start 19:00 på söndag kväll. Sändningen pågår i cirka 45 minuter, med kommentarer och analyser från gästande expert Martin Yngerskog samt intervjuer med några av de inblandade slutspelslagen.

Senare under söndagskvällen publiceras samtliga slutspelsval med komplett spelschema på elitserienvolleyboll.se.

Regerande mästaren väljer först

Damernas kvartsfinalserier är först ut att presenteras i direktsändningen, och det är mycket som talar för att Engelholms VS är laget som får möjligheten att inleda slutspelsvalen. Skåningarna toppar nämligen tabellen en poäng framför Örebro inför helgens avslutande grundserieomgång, och har dessutom en match mindre spelad än närkingarna. Med match både lördag (borta mot RIG) och söndag (hemma mot IKSU) har EVS dubbla “matchbollar” att säkra seriesegern och toppseedning inför SM-slutspelet.

Klart sedan tidigare är att Hylte/Halmstads herrar, som går för tredje raka SM-titeln, blir först ut att välja slutspelsmotståndare på herrsidan. Laget säkrade seriesegern redan för ett par veckor sedan, och är obesegrat i alla sammanhang under säsongen 2022/23. Vinst i söndagens avslutande hemmadrabbning mot Södertelge VBK skulle innebära att hallänningarna presterar en perfekt resultatrad under grundserien. Dock ett varningens finger för SVBK, som kommer spela med stor desperation i jakten på att norpa den åttonde och sista slutspelsplatsen och att slippa playdown-spel mot Uppsala.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen i grundserien går till SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startar helgen 18-19 mars och pågår fram till slutet av april. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer koras.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här!

Toppbild: Fotografer, Nisse Nilsson och Åke Andersson. Montage, Joakim Bengtsson.

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se
volleytv.se
Om elitseriesäsongen 2022/23
Serieportalen – alla förbundsserier samlade
Spelschema Elitserien dam
Spelschema Elitserien herr